New York, maj 2012

2012-05-09, helgresa till New York
Ännu en långhelg i New York. Den här gången med min syster Kina samt Kinas två döttrar Greta och Nora som var där för första gången. 

Vi flög med SAS och lyfte från Arlanda ca 10.30 och landade på Newark efter en 8-timmars lugn flygning. Kina kände en av flygvärdinnorna och vi hann inte mer än lyfta innan vi blev bjudna på champagne och snacks. SAS-planen är hyfsat bra, men underhållningsystemet är på väg att bli föråldrat jämfört med liknande flygbolag. Små skärmar och filmer som inte går att starta/stoppa själv imponerar inte lika mycket längre. För att ta oss in till Manhattan valde vi pendeltåget som stannar vid Penn Station, sedan var det bara att gå tre kvarter till vårt hotell, Wolcott Hotel. Hotellet läg väldigt bra till på 31:a gatan och vid 5:e avenyn, gångavstånd till det mesta…

Efter en snabb dusch åt vi en tidig middag (sen middag svensk tid) på Heartland Brewery som ligger på gatuplanet i Empire State Building. Det blev olika varianter av hamburgare för alla samt en av deras specialöl för de vuxna. Gott och hyfsat prisvärt. För att försöka komma in i rätt dygnsrytm så ville vi inte gå och lägga oss för tidigt även fast det svensk tid var midnatt, så vi tog en promenad upp till Times Square (via bland annat Macys av någon anledning) och tittade på folkvimlet och alla neonskyltar. Till slut tog tröttheten över så vi lullade tillbaka till hotellet och la oss någon gång vid 20-21-tiden.

2012-05-10
Upp tidigt och åt frukost (nåja, i varje fall kaffe och muffins) vid 8-tiden på hotellet, sedan vara det bara att bege sig ut och upptäcka stan igen.

Manhattan skyline från färjan till Staten Island

Vi började med att ta tunnelbanan ned till Battery Park och tog gratisfärjan till Staten Island (t/r) för att få en fin vy över Manhattans Skyline samt frihetsgudinnan som man passerar ganska nära. Dagen bjöd på lite blandat väder (sol och moln) samt drygt 20 grader i luften. Det var rätt skönt att stå i lä ute på däck i solen. 

Frihetsstatyn

Väl tillbaka på Manhattan så gick vi upp till 9/11-memorial (Ground zero) dit vi hade bokat tid till 11.30. Man måste boka biljetter och tid i förväg. Det var mäktigt att gå omkring i den nya parken och se de båda vattenfallen där tornen stått. Det nya tornet, Freedom Tower, håller på att byggas och hade nått sin högsta punkt med våningar. Det som återstår är väl masten som ska ge byggnaden dess rätta höjd…

9/11 memorial med Freedom Tower

Efter parken gick vi till Wall Street och tog en öl på en bar i närheten. Drog sedan vidare upp till China Town till fots. Det är lite speciellt att se hur affärerna från en gata till en annan helt plötsligt har alla skyltar på kinesiska. Vi valde en, av många, kineskrogar och åt en hyfsad lunch. Mätta och belåtna var vi redo för shopping! Vi gick ut till Broadway och gick den norrut, på vägen besöktes en och annan affär och vi köpte bland annat ett antal Converse-skor…

Några timmar senare kom vi tillbaka till hotellet lagom för en kortare vilopaus för fötterna innan det vara dags att dra ut och äta middag. Vi hade ingen plan för kvällen utan gick bort till 9:e avenyn och började vandra den uppåt för att se om hittade något bra matställe. Till slut fastande vi för ett litet italienskt ställe som såg mysigt ut. Vi beställde in pizza, lasagne och även någon annan pasta rätt tillsammans med en flaska rött vin (och Cola till Greta och Nora). Maten var väl ingen direkt höjdare och ganska smaklös, men vi blev i varje fall mätta. Vi lullade sakta och via en väldigt krokig väg tillbaka till hotellet. Fötterna behövde vila upp sig inför morgondagen och vi kom väl tillbaka till hotellet någon gång vid 23-tiden.

2012-05-11
Upp tidigt och åt frukost vid 8-tiden på hotellet, sedan vara det bara att bege sig ut på stan igen.

Utsikt från Top Of The RocK, norrut

Idag började vi med att ta tunnelbanan upp till Rockefeller Center och köpte biljetter till Top of The Rocks. Hissfärden upp till 67:e våningen var häftig med glastak och upplyst hiss-schakt, det tog 43 sekunder upp… Uppe på taket hade man en otroligt fin utsikt över hela Manhattan (inkl Central Park och Empire State Building). Solen sken och det var ca 20-21 grader varmt, en skön dag. Ett tips är att komma hit ganska tidigt, redan framåt 10-tiden blev det en otrolig skillnad i hur mycket folk som skulle trängas på taket.

Utsikt från Top Of The RocK, söderut

Vi tog hissen ned till gatuplanet och gick ut till 10:e avenyn och tog den söderut. Vi skulle till The High Line som började 30 kvarter längre ned. Väl framme gick vi upp på den nedlagda järnvägen som nu är en grönskande oas och vandrade den sakta söderut. Vi hade hört att det skulle finnas en hel del caféer, men inte hittade vi så många. Det fanns väl ett par ganska tråkiga caféer längst söderut, men det var ont om bord/sittplatser i solen där.  En OK turistattraktion, men kanske inte något absolut måste för en förstagångsbesökare.

High Line, en grön oas på gamla järnvägsspår

The High Line slutar där Greenwich Village börjar och vi kom ned precis vid ett matställe som vi fått tips om hemifrån, Pastis. Vi fick ett bord och beställde in lunch i den ganska stökiga och annorlunda lokalen. Lunchen var helt OK. När vi kom ut såg vi att vi hamnat på gatan där vår middags-ställe skulle ligga. Vi hade reserverat bord hemifrån efter ännu ett tips på Ajna Bar, så vi gick dit för att kolla vart det låg inför kvällen.

Sedan gick vi omkring i ”The Village” på ganska mysiga små gator med uteserveringar, mm. Vi tog en öl på ett ställe vid Washington Square innan vi av någon konstig anledning hamnade på Broadway igen. Nu skulle ännu fler Converse-skor köpas! Vi shoppade lite annat också och tog även en sväng till Dave’s Jeans för att köpa lite billiga Levis. Greta och Nora hoppade av och tog sig tillbaka mot hotellet (via lite affärer…) och vi vuxna letade upp en takbar, 230 Fifth, som vi fått tips om från en flygvärdinna. Takbaren ligger på 20:e våningen på 5:e avenyn mellan 26:e och 27:e gatan och har öppet från klockan 16. Solen sken men det blåste lite kallt där uppe, men vi tog ändå varsin drink och njöt av en fantastisk utsikt över bland annat Empire State Building som bara ligger några kvarter bort.

Utsikt från takbaren 230 Fifth

Vi gick vidare till Macy’s för att kolla lite, men handlade förvånansvärt lite. På vägen hem till hotellet hittade vi en liten vin-bar precis mittemot vårt hotell,  vi kunde inte låta bli utan slank in på ett glas rött vin. Sedan var det dags att hämta upp Greta och Nora på hotellet samt byta om inför kvällens middag. Vi tog tunnelbanan ned till 14:e gatan och gick några kvarter till Ajna bar, eller Buddha Bar som den heter i folkmun. Innanför dörren finns det en gång med flera buddha-statyer som leder upp till själva restaurangen. Vi tog en fördrink, beställde in lite olika maträtter som var väldigt goda tillsammans med ett gott vin samt avslutade med lite dessert. Det är inte ett billigt ställe, men väldigt häftigt med bra service och mat. Stället började sakta fyllas upp med lite finare ”Club”-folk, så det var lika bra att vi vanliga drog oss tillbaka någon gång efter klockan slagit 22 (eller så). Vi gick hela vägen tillbaka till vårt hotell.

2012-05-12
Upp tidigt och åt frukost vid 8-tiden på hotellet, sedan vara det bara att bege sig ut på stan igen.

Idag tog vi tunnelbanan nedåt för att gå Brooklyn Bridge (in mot Manhattan). Solen sken från en klarblå himmel och dagen skulle bli 27-28 grader varm, en fin dag för att gå bron. Även här var det ganska bra att vara tidigt, i början var det inte så mycket folk på bron, men den började fyllas på ordentligt med folk när vi närmade oss Manhattan. Man får en fin bild av södra Manhattan från bron.

Utsikt mot södra Manhattan från Brooklyn Bridge

Vi tog tunnelbanan upp till den 125:e gatan för att gå omkring i Harlem en liten stund. Vi gick 125:e och kollade i lite affärer innan det var dags för lunch. Vi valde att äta på den svenska stjärnkockens restaurang Red Rooster och fick ett litet bord utomhus i skuggan. De flesta tog en variant på hamburgare och Nora testade köttbullarna i NY. Maten var helt OK, men inte direkt någon stjärnkvalitét. Om man vill äta riktig Soul food ska man istället besöka ”Sylvias” som ligger ett kvarter från Red Rooster.

Efter lunchen började vi gå söderut och efter ett antal kvarter kom vi till Central Park. Vi lullade in i parken och tog oss sakta, och väldigt krokigt, söderut. Parken var full med folk som spelade Baseboll, kastade frisbee, showade med street dance eller bara njöt av värmen och solskenet. Efter ett par timmar eller så kom vi ut på andra sidan parken och gick in på ett café för att få lite svalka och vila fötterna.

Greta, Nora och Kina i Central Park

Greta, Nora och Kina i Central Park

Eftersom det var ett sådant kanonväder så drog vi iväg till takbaren 230 Fifth igen, den här gången med Greta och Nora också. Vi tog en öl/drink samt Cola i det gassande solskenet bland palmer och plastpapegojor på taket, men den här gången var det nästan för varmt att sitta där. Sedan var det dags att kasta sig ut och gå i lite affärer även denna dag, man vill ju stötta den amerikanska ekonomin.

Chrystler Building sett från takbaren

Vi hade inga planer före middagen och var ganska trötta så vi beslutade oss för att försöka hitta någon restaurang i närheten av hotellet. Vi kollade runt lite och fastnade även denna kväll för en italiensk restaurang. Tyvärr visade den sig hålla samma klass som den tidigare fast med ännu sämre service, men vi blev ju mätta. Efter maten tog vi en sväng upp till Times Square för att kolla hur det såg ut i mörker. Innan det vara dags att sova tog vi en sista öl på en pub nära hotellet. NY Rangers slog Washington i den avgörande kvartsfinalen precis när vi gick in på puben så det var ganska livat bland Rangers-supportrarna där ett tag.

2012-05-13
Upp tidigt och åt frukost vid 8-tiden på hotellet, sedan vara det bara att bege sig ut på stan igen. Idag var sista dagen i New York och vi skulle lämna hotellet vid 13-tiden.

St Patriks Cathedral ligger inklämt mellan höga hus

Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra under förmiddagen, men vi bestämde oss till slut för att kolla på Grand Central Station, Chrystler Building och St Patriks Cathedral. Promenaden tog i varje fall några timmar och vi lyckades också strosa förbi en filminspelning. Vi frågade, men tyvärr behövde de inga extra statister.

Manhattan samt frihetsstatyn från planet när vi lyfte mot Stockholm

Strax efter klockan 13 hämtades vi upp av en minibuss som körde oss till Newark. Incheckningen gick smidigt och vi tog en hamburgare till lunch på flygplatsen. Säkerhetskontrollen visade sig ta lite längre tid, ett par av oss fick dessutom prova på den nya helkroppsscannern. Vi frågade, men man fick inte en kopia av sin egen bild… När vi väl kom in till gaten var det i stort sett dags att gå ombord direkt. Flygningen hem blev ganska lugn och några av oss lyckades t.o.m. sova lite. Väl hemma var det raka spåret till Benstocken och hämta bilarna för att ta sig hem till Gävle respektive Söder.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: