Peking, juni 2011

Ännu en helgresa till Peking. Mest för att shoppa, men även för att i lugn och ro titta på en del av de sevärdheter vi såg (i raskt tempo) på gruppresan första gången 2004.

 2 juni, till Peking
Vi kunde inte ta bilen till Arlanda eftersom vi kommer hem till Bromma, så istället blev det tunnelbana och Arlanda Express som tog oss ut till Arlanda. Vi har valt att flyga med Finnair den här gången, både för att det är ett bra pris men också för att de har väldigt bra och nya Airbus 330-300 på sina långflygningar. Efter en timmes flygning till Helsingfors och ett par timmars väntan där så bar det iväg mot Peking. Efter middag, en långfilm, lite spel och (väldigt) lite sömn kom vi fram efter en 7,5 timmars händelsefattig flygning.

3 juni, Peking
Landade vid 7-tiden på morgonen och tog en taxi till vårt hotell, Days Inn Forbidden City Hotel. Vi hamnade i rusningstrafiken och fick ta lite omvägar, men taxiresan tog ändå bara ca 45 minuter och kostade 113 RMB (1 RMB = 1 Krona) . Hotellet som vi bokat låg verkligen bra till, bara ett kvarter till Himmelska Fridens Torg/Förbjudna Staden där det även finns tunnelbanestation. Ändå låg hotellet ganska lugnt på en bakgata utan någon trafik. Perfekt läge!

Förbjudna Staden

Som tur var kunde vi få vårt hotellrum direkt och det första vi gjorde var att sova några timmar för att orka med resten av dagen. Efter välbehövlig sömn och en dusch var vi hyfsat fräscha och drog ut strax efter klockan 12 i gassande solsken och drygt 30-gradig värme. Vid förra helgbesöket i Peking ”upptäckte” vi hur suveränt det var att använda tunnelbanan för att ta sig runt, det är både billigt (2 RMB för enkel resa) och snabbt.

Sommarpalatset

 

Ett av många små tempel vid Sommarpalatset

Vi tog tunnelbanan upp till Sommarpalatset där vi kom in via Norra Porten i en del som vi aldrig varit i tidigare. Vi lullade omkring 2-3 timmar i parken och tittade på en massa olika tempel, marmorbåten, den långa gången, mm. Det var väldigt mycket folk i parken, men ändå fanns det platser där vi kunde vara helt ensamma i den stora parken. Det var faktiskt en annorlunda upplevelse nu när vi kunde gå omkring i lugn och ro, jämfört med när vi sprang igenom delar av parken på gruppresan 2004.

Vy över sjön vid Sommarpalatset

Vid 16-tiden hade vi fått nog av kultur och tog tunnelbanan till Sidenmarknaden. Tanken var att inte shoppa så länge men det slutade med att vi var kvar ända tills de stängde vid 21-tiden. Det tar tid att kolla i båsen, freda sig från försäljarna samt pruta på de varor man vill köpa. Vi köpte följande ”kopior” (efter hårt prutande):
– en vanlig, batteridriven klocka för 100 RMB
– en dunjacka Fjällräven – 300 RMB
– en vanlig vinterjacka med avtagbar fleece Peak – 150 RMB
– en dunjacka Canada Goose – 300 RMB
– en windstopper – 100 RMB
– fem sportstrumpor – 20 RMB
– ett par solglasögon Okey – 40 RMB

Efter en snabb dusch på hotellet var det så äntligen dags för middag. Vi hade tänkt gå upp till nattmarknaden, men klockan hade blivit lite över 22 så marknaden hade hunnit stänga. Istället åt vi på en liten restaurang mitt emot hotellet som inte hunnit stänga och den visade sig ha riktigt bra mat. Biff, kyckling, ris + varsin stor öl kostade ungefär 150 RMB. Mätta, belåtna och väldigt trötta somnade vi sedan ovaggade.

4 juni, Peking
Klockan ringde vid 9-tiden och vi åt sen (väldigt god) frukost på hotellet. Drog ut på stan där målet idag var att titta på lite hutonger + området kring Houhai. Vi tog tunnelbanan en bit, men sedan var det bara att gå resten av dagen. Även idag var det soligt och mycket varmt (33 grader). 

Hutonggatan South Luogu Lane

Under dagen såg vi bland annat den renoverade hutong-gatan South Luogu Lane , trum- och klocktornet, en liten shoppinggata samt avslutade med en öl uppe på taket till en bar med fin utsikt över Houhai.

Cykelrickshor i Houhai

 

Trumtornet sett från Houhai

Vid 15-tiden gick vi upp till tunnelbanan och åkte till Yashow marknaden. Här är försäljarna inte riktigt lika jobbiga som på Sidenmarknaden och det är ingen som drar i en bara man går förbi ett bås. Utgångspriserna är dock lika höga och prutningen lika jobbig/rolig. Vi kom hem med följande från Yashow:
– en dunjacka Fjällräven – 250 RMB
– två vanliga damvinterjackor med avtagbar fleece Peak + en dunjacka Peak – 800 RMB
– fem piketröjor – 250 RMB
– en damväska – 100 RMB
– ett par Converse-skor – 70 RMB

Det blev sent även denna kväll, men efter en dusch så var vi klara för mat redan vid 20-tiden. På vägen upp till nattmarknaden hittade vi ett litet hål i väggen med några bord och plaststolar som såg mysigt ut. Vi gick in och fick en liten blädderbok med bilder på maträtter som vi kunde välja mellan. Vi valde ut två rätter som såg goda ut, men en av rätterna kunde de inte göra så vi fick välja en annan. Maten var riktigt bra och ölen kall och god, så det blev en riktigt lyckad middag på ett väldigt lokalt hak. Pris ca 150 RMB även här.

Diverse mumsiga spett på nattmarknaden

Sedan drog vi vidare några kvarter för att titta på alla olika maträtter som serverades på nattmarknaden (”Night market”). Det var en lång rad med matvagnar som serverade allt från sockrade frukter till nudlar och dumplings. Det fanns ju också några speciella vagnar som serverade specialiteter (får penis, gräshoppor, skalbaggar, skorpioner av olika storlekar, orm, mm). Vi kunde inte motstå frestelsen och köpte två friterade hela skorpioner. Var det äckligt? Nej, faktiskt inte, de smakade bara lite salt och så kraschade det när man bet i dem. 

Skorpioner m.m. på nattmarknaden

Efter ett par rundor kring matvagnarna så avslutade vi kvällen med en öl på shoppinggatan Wangfujing. Sovdags runt midnatt…

5 juni Peking
Upp i hyfsad tid för frukost innan vi drog ut på stan. Idag var Himmelens Tempel målet för förmiddagen så vi tog tunnelbanan dit. Inträdet för att se samtliga sevärdheter var 40 RMB. Vi började med att vandra omkring i parken för att titta på alla kineser som höll med gymnastik, långsam dans till sångare som sjöng singback, spela kort eller brädspel, mm.

Himmelens Tempel

 

Bakom Himmelens Tempel

Sen gick vi över till att titta på de flesta av de tempel och byggnader som finns i parken. Det tog ganska lång tid och det var nästan lika roligt att titta på alla kineser som trängdes vilt för att se vad som dolde sig i de olika templen.

Himmelska valvet vid Himmelens Tempel

Efter ett par timmar hade vi fått nog av kultur och gick över till Pärlmarknaden.  Här är tempot och försäljarna lite lugnare än på de övriga marknaderna. Vi hade väl redan köpt det mesta vi ville ha, men det var några saker på vår inköpslista som vi skulle köpa här. Vi kom hem med följande från Pärlmarknaden:
– en vanlig vinterjacka med avtagbar fleece Peak – 200 RMB
– en pike-tröja – 50 RMB
– tre vanliga, batteridrivna klockor – 320 RMB
– tre par solglasögon, Okey – 110 RMB

Vi hade inte hittat riktigt allt på vår lista, så vi tog tunnelbanan till Sidenmarknaden för att köpa det sista. Därifrån kom vi hem med:
– en dunjacka, Canada Goose – 300 RMB
– två pike-tröjor – 100 RMB
– 5 DVD – 50 RMB

Nu hade vi fyllt vår shopping-kvot och åkte tillbaka till hotellet för att lämpa av sakerna + duscha/byta om inför kvällen. Middagen åt vi på ett hak på en bakgata. Vi satt vid ett bord på trottoaren och beställde in två rätter, lite ris, öl och vatten för totalt 75 RMB. Ena rätten var bland det starkaste/hetaste vi någonsin ätit så den lämnades i stort sett orörd. Våra smaklökar hade ändå dött…

Vi tog sedan ett varv upp till nattmarknaden, men vi åt inget den här gången. Istället fastnade vi på en uteservering på shoppinggatan och tog ett par Bejing-öl samtidigt som vi pratade med ett par kinesiska tjejer. Vid 23-tiden var det dags att ta sig tillbaka till hotellet för att packa det sista.

6 juni, till Stockholm
Upp i vanlig tid och år frukost. Vi checkade ut och tog en taxi ut till flygplatsen för 100 RMB, det var inga köer idag så färden tog bara 30 min. Checkade in i god tid och tog en fika + glass på ett café i väntan på att flyget skulle gå. Flygningen till Helsingfors tog åtta timmar och efter ett par timmars väntan (inkl en räkmacka) så hoppade vi på flyget till Stockholm. Vid 17-tiden landade vi på Bromma och tog en taxi hem för att packa upp de överfulla resväskorna.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: