Gambia/Senegal, november/december 2010

Vi hade en veckas ledighet kvar så vi drog till Gambia och Senegal för att sola, bada och se hur västafrika ser ut. 

25 november, till Gambia
Väckning tidigt, närmare bestämt klockan 4.00. Skrapade bort isen från bilen och sedan bar det av till Benstocken för att parkera bilen. Det var långa köer till både incheckning och passkontroll men vi var ute i god tid som vanligt varför vi inte behövde stressa oss igenom frukost och shopping.

Planet skulle lyfta 7.45 men det tog lite tid innan avisning m.m. var klart och vi lyfte inte förrän ca 8.30. Vi flög med Thomas Cook och servicen ombord var jättebra och maten som serverades var nog bland det bästa vi har fått ombord på ett flygplan. Efter 5 timmar och 40 minuter landade vi på Gran Canaria för att tanka och byta besättning. Vi fick gå av planet en stund och Maggan hann då med att suga i sig en cig. Lyfte igen och efter ytterligare 2 timmar och 15 minuter landade vi i Banjul. Det var rena kaoset vid passkontroll, bagageband och säkerhetskontroll. Tre plan hade landat i princip samtidigt och det verkade dom inte vara vana med. Väskorna från vårt plan dök upp på båda bagagebanden och på det ena kom även väskor från ett plan från England. Det var varmt som attan och ruskigt trångt. Så småningom tog vi oss i alla fall ut till bussen och blev körda till hotell Cape Point i Bakau där vi raskt installerade oss i rum 204.

Kungsfiskare med nyfångad fisk

Vi packade upp lite snabbt och sedan skulle vi gå ut och leta reda på någonstans att äta. På väg ut från hotellområdet passerade vi ett gäng bord och där satt Ragga från RM Tours och raggade kunder. Vi hade bestämt oss för att vi skulle göra en dagstur till Senegal under veckan och han lyckades övertala oss att slå till direkt. Vi köpte turen av honom utan att ha kollat vad det fanns för andra arrangörer av turer vilket visade sig vara ett nerköp (läs mer om det lite senare i veckan). Turen kostade 3.200 Dalasi per person, ca 800 svenska kronor, och han ville ha betalt omgående. Det fanns en bankomat tvärs över gatan från hotellet och just den här dagen fungerade den för ovanlighetens skull. Hotellets vakt följde med oss till bankomaten där vi fick stå en stund eftersom det bara gick att ta ut 2.000 Dalasis åt gången och vi skulle ta ut 10.000. Gick tillbaka till hotellet och betalade Ragga för turen och sedan gick vi till Happy Corner där vi åt vitlöksbröd och delade på en pizza och till det drack vi två öl var av märket Julbrew.

Gick sedan tillbaka till hotellet där vi köpte lite vatten och sedan blev det lite whisky, lakrits och dagboksskrivning innan det var dags att sova. I rummet fanns det en takfläkt som gjorde att det blev riktigt svalt och skönt i rummet. Man kunde köpa till AC vilket vi inte gjorde och det behövdes faktiskt inte heller.

26 november, Bakau
Klockan 8.00 gick vi upp och åt frukost som ingick i priset. Det fanns te, kaffe, juicer, mackor, ost, skinka, grönsaker, frukt, ägg, bacon och en massa annat mumsigt. Vi nöjde oss med te, juice, rostade mackor och mango.

Sedan var det dags att träffa Ragga igen för han behövde våra passuppgifter inför resan till Senegal. Stranden nästa! Hotellet hade 12-15 parasoll på stranden och man sade till ”vakten” på hotellet så fixade dom raskt fram solstolar till oss. Det var lite drygt 30 grader i luften och i vattnet var det minst 25 grader och jättehöga vågor. Det var riktigt skoj att hoppa och dyka i vågorna när man väl tagit sig i. Det var nämligen ganska svårt att ta sig ut i vattnet för man kastades åt alla håll av vågorna och dessutom var undervattenströmmarna ganska kraftiga.

Gambiska damer bär gärna sina prylar på huvudet

På stranden fanns det ett par juiceförsäljare och ett par damer som sålde fruktsallad.Vi slog till med en stor fruktsallad att dela på till lunch. Salladen bestod av mango, banan, vattenmelon, ananas, cocosnöt, apelsin och honungsmelon och var jättegod. Priset för salladen var 200 Dalasis vilket är ca 50 kronor.

Vid 15-tiden tog vi en kort promenad bort till restaurangen Calypso där vi drack varsin Julbrew medan vi satt och spanade efter krokodilen som bor i vattenpölen utanför stället. Vi såg den faktiskt på lite håll.

Gick sedan till Smiling Coast och bokade bord till på lördag då ett bra band skulle spela där. Promenerade sedan längs Atlantic Road och vart vi än gick blev vi påhoppade av Gambiska killar som ville vara vår vän/guide. Vi sade vänligt men bestämt nej eftersom vi ville strosa runt på egen hand.

Hamnade så småningom på ett ställe som hette One for the Road där vi åt lite pommes och drack ett par Julbrew. Vi förundrades över att alla turister som gick förbi hade en Gambisk kille i släptåg.

På kvällen åt vi 3-rätters middag på hotellet och maten var både billig och god, priset var 350 Dalasis per person. Vi åt champinjonsoppa, pepparstek och flamberad ananas med glass och till det drack vi en flaska rosévin. Gick sedan till Happy Corner och drack varsin öl innan vi tänkte se oss omkring lite i området men försäljarna var ruskigt  jobbiga varför vi bestämde oss för att göra godnatt i stället.

27 november, Bakau
I dag gick vi upp redan 7.30 för vi skulle göra en utflykt till Kachikally Crocodile Pool tillsammans med vår Gambiske vän Salomon. Vi stötte på honom utanför hotellet redan första kvällen och nu tyckte vi att han skulle få tjäna en slant på att vara vår guide i ett par timmar eftersom han var väldigt trevlig och framför allt inte lika tjatig som många andra. Det skulle ha gått lika bra att ta sig till krokodil-pölen på egen hand, men dom flesta i Gambia är väldigt fattiga och det var inte helt fel att ha med sig Salomon för nu hade vi ju en ”vän” och då slapp vi tjatet från andra killar.

Krokodil

Efter en kort promenad var vi framme vid krokodil-pölen, inträde 50 Dalasi per person. Först visade Salomon oss museumet som visade bilder, masker, kläder m.m. från Gambia. Sedan var det dags att gå och klappa krokodilerna. Ja, man fick faktiskt klappa en del som var tama, små och snälla för att vara ett av världens farligaste djur. Det fanns massor med krokodiler både i vattnet och på land. Vissa var jättestora och andra pyttesmå, en del såg riktigt stora och farliga ut och dom fick vi gå små omvägar runt.

Krokodil som visar tänderna

Vid 10.30-tiden var vi tillbaka vid hotellet och då gick vi raskt ner på stranden där vi solade och badade i ett par timmar. Det var röd flagg även i dag med höga vågor och härliga vindar som gjorde att det var riktigt skönt att bara ligga platt i solen. I dag gick vi till Calypso och åt lunch, det blev varsin macka och öl. Därefter mera sol och bad på stranden men vid 16-tiden gav vi upp och gick till rummet och vilade en stund före middagen.

Vi började kvällen på Happy Corner där vi drack ett par öl och sedan gick vi till Smiling Coast för att äta middag. Till förrätt blev det barracuda och sallad och till huvudrätt räkor och kyckling. Vi drack rödvin och öl och sedan drog bandet igång ordentligt och turisterna var uppe och jazzade runt. Det var ändå inte något riktigt drag så efter ett par timmar gick vi tillbaka till Happy Corner där det verkligen var fullt ös. Ett riktigt bra band spelade reggae och det var fullt med folk (både turister och Gambianer) som dansade runt på stället. Vi passade på att, under stort jubel, ta en svängom på gatan eftersom det fanns mera plats där. Det blev en ganska sen kväll, tillbaka  på hotellet ca 01.00 på natten.

28 november, Bakau
Upp ca 8.00 och åt frukost och en timme senare träffade vi Salomon igen för nu skulle han följa med oss till Monkey Forest. Han fixade fram en chaufför åt oss som hade en gammal skruttig bil men det var faktiskt en cab, den enda vi såg av det slaget under veckan. Det tog ca 20-30 minuter att åka till apskogen där inträdet var 30 Dalasi per person, 20 för guiden. I skogen finns det tre sorters apor; grön markatta, röd colobus och en sort till som vi inte såg.

Grön Markatta som smaskar på en jordnöt

Dom gröna markattorna var väldigt snälla och vi hade köpt två stora påsar med jordnötter efter vägen som aporna gillade skarpt. Vi såg hur många apor som helst av den sorten, en hoppade till och med upp och satte sig på exets axel och tiggde jordnötter.

Familjen Grön Markatta sitter och tigger jordnötter

Dom röda colobus-aporna är inte lika snälla så dom ska man passa sig för vilket inte såg ut att bli något problem för när vi hade gått igenom nästan hela området då hade vi fortfarande inte sett några apor av den sorten. Men helt plötsligt satt det en så´n apa precis bredvid stigen, han var nog inte riktigt frisk.

Röd Colobus som satt och vilade precis vid gångstigen

En bit längre fram hoppade det runt ett gäng Colobus-apor i träden och dom var riktigt fina att titta på. I parken såg vi också en del fåglar, bland annat den rödnäbbade näshornsfågeln som var med i Lejonkungen.

Röd Colobus som satt och spanade uppe i ett träd

När jordnötterna var slut då var det dags att åka tillbaka mot Bakau. Vi betalade guiden och chauffören 500 Dalasi var för att dom guidat och kört oss. Det var kanske lite mycket men vi tyckte att dom var värda pengarna. Åt varsin macka och drack varsin öl på hotellet innan vi gick ner till stranden för att steka oss lite.

I dag försökte vi ta ut lite mera pengar i bankomaten men det ville sig inte alls. Fick växla lite USD-sedlar i stället.

På kvällen gick vi till Italian Connection och åt bruchetta och pizza. Maten var god men stället ganska trist och väldigt lite folk. Drack ett par öl på Happy Corner och sedan var det kudden som gällde.

29 november, Bakau
9.00, upp och hoppa. Efter frukosten gick vi raka vägen till stranden där vi latade oss hela dagen. Det blev fruktsallad till lunch och sedan slog vi till och köpte varsin färskpressad juice. I dag var det ljusblå flagg på stranden, vad nu det innebär, och inte alls lika höga vågor som tidigare.

Fiskeby

På eftermiddagen lade vi oss vid poolen ett tag innan det var dags för den rituella whisky och lakrits-stunden på altanen. Helt plötsligt knackade det på dörren och vem var det som kom om inte Ragga från RM Tours. Klockan var 18.00 och han kom för att tala om att morgondagens tur till Senegal var inställd. En av de andra som skulle åka med på samma tur hade blivit sjuk och kunde åka först på onsdagen, så han undrade om vi ville åka då istället. Vi ville inte det utan ville få pengarna tillbaka istället. Då helt plötsligt kunde han fixa en tur bara för oss, men vi hade beslutat oss för att fixa denna tur på annat håll. Då påstod Ragga att det inte var några andra operatörer som körde till Senegal eftersom det var för högt gräs. Vi visste dock att t.o.m. vår lokala guide Salomon/Sherif kunde ta oss dit för en billigare peng, så vi började bli trötta på det som vi var ganska säkra var lögner.  Han hade dock svårt att skaffa fram pengarna, men bestämde träff med oss lite senare på resturang Calypso där vi skulle äta middag.

När Ragga gått så gick vi tvärs över gatan till Mr Fix It och frågade om han kunde fixa en tur till Senegal åt oss nästa dag. Efter ett telefonsamtal till Scan Tours så var det bokat och klart, dessutom blev det billigare (bara 5.000 dalasis) än att åka med Ragga och RM Tours. Vi skulle bara komma tillbaka lite senare och betala turen efter det vi fått våra pengar från Ragga. Detta trots att Ragga sagt att inga andra operatörer än han körde till Senegal… Det var inte så kul att få bekräftat att Ragga ljög för oss.

Ganska uppretade på Ragga, men nöjda med att ändå få åka till Senegal i morgon gick vi till Calypso och åt en tvårätters middag (vitlöksbröd + två olika rätter med räkor som vi delade på). I väntan på att Ragga skulle komma med våra pengar tog vi in ytterligare en öl, totalt gick notan på 1.000 dalasis. När det hade gått en halvtimme efter det att Ragga skulle ha kommit till Calypso insåg vi att han inte skulle dyka upp, så vi gick tillbaka till hotellet för att försöka få tag på honom på telefon. Av en ren slump så frågade vi receptionspersonalen om de kunde hjälpa oss att ringa honom. Då visade det sig att Ragga struntat i att åka till restaurangen och istället lämnat våra pengar till hotellpersonalen. Inte nog med att vi nu visste att han ljög för oss, nu visade det sig att man inte heller håller vad han lovar.

Vi tog pengarna och gick till Mr Fix It och betalade turen. Drog sedan vidare till Happy Corner för en avslutande öl + en fanta till en av Gambianerna som ”kände” oss. Vi drog oss tillbaka till hotellet ganska tidigt efter en ganska jobbig kväll, det är inte kul att på sin semester bli både arg och besviken.

30 november, till Senegal
6.30, upp och hoppa för en tidig frukost, vi fick t.o.m. vänta en stund på att allt skulle bäras ut från köket. Hämtades 07.45 av Scan Tours i en minibuss där det satt fem andra svenskar. Vi åkte raka vägen till Banjul och hann precis med bilfärjan som gick 08.15. Turen över till Barra tog ca. 45 minuter och vi passade på att prata lite med de andra i gänget. Ingen av oss hade väl några stora förhoppningar när det gällde djurlivet i parken i Senegal, men hoppades på en trivsam tur ändå. Chauffören hämtade en ny bil, av Land Rover-typ, och vi sju trängde ihop oss på säten gjorda för sex personer på flaket. Sedan bar det av i 70 knyck på väg mot Senegal-gränsen som låg några kilometer bort.

En av parkens två vita noshörningar som importerats från Sydafrika

Vid gränsen fixade de medföljande guiderna alla papper och stämplar innan vi fortsatte de sista tre kilometrarna till Fathala-parken. Vi tog av taket på vår bil, plockade upp en lokal guide och åkte in i parken. Väl inne i parken blev vi omedelbart omsvärmade och attackerade av broms-liknande flygfän. Snabbt som sjutton smetade vi på oss ”Mygga” vilket hjälpte en del, men de som hade åtsittande kläder fick bett ändå genom tyget. Det visade sig t.ex. att jag kom hem från parken med lite över 50 bett på ryggen som kliade i över en vecka…. Så om ni åker till denna park, ta på er ”Mygga” samt heltäckande och lösa kläder innan ni åker in i parken.

Eland Antilop

Turen i parken tog ca två timmar och trots det höga gräset fick vi se en hel del djur:
– två vita noshörningar
– 10 Eland antiloper
– 1 Vattenbock
– 1 Buskbock
– ett antal warthogs/grisar
– miljarder bromsar
Turen avslutades med en picnic-lunch vid parken runt 12-tiden. Guidern stekte och fixade fram en ”Svensk” lunch bestående av falukorv, ägg, vita bönor, mm.

En av de ”tama” zebrorna som strosade omkring vid ingången till parken

Efter lunchen bar det av ”hemåt” igen, vi kom med en färja vid 15-tiden. Guiden tog tyvärr en omväg på vägen hem och släppte av de andra gästerna som bodde längst bort först bara för att guiden själv bodde vid Cape Point. Inte så kul för oss som fick åka bil lite drygt 30 minuter extra bara för att guiden var lat.

Tillbaka på hotellet stötte exet på Ragga från RM Tours som satt och väntade på att försöka lura några andra turister. När exet frågade honom varför han ljög om minst två saker för oss igår samt inte kom till vårt avtalade möte, så blev han sur och hade inget bra svar. När jag ändå ville ha svar blev han arg och kallade exet för ”den värsta svensk han någonsin mött” samt skrek att exet måste var sjuk i huvudet. Självklart kan man inte tåla sådant som gäst på hotellet och exet sa till honom att vi skulle klaga hos hotellet och Ving. Han bara hånskrattade åt oss, verkligen en otrevlig figur. 

Ni kanske kan förstå varför vi avråder alla som bor på Cape Point Hotell eller Bijilo Beach Hotel att boka någon tur med Ragga och RM Tours som håller till på dessa hotell. Enligt Ving saknar han nödvändiga tillstånd och försäkringar (i varje fall för Senegal-turerna), så även om Ving kanske är någon hundralapp dyrare så boka med dem eller någon annan lokal operatör (t.ex. Scan Tours) istället. Enligt Ving var vi inte de första turisterna denna säsong (som bara var någon månad gammal) som hade klagomål på Ragga…

Vi svalkade av oss med ett dopp i polen innan vi duschade och bytte om inför kvällen. Vi tog en öl på Happy Corner innan vi slog oss ned på ett litet ställe på en tvärgata som hette ”Rising Sun”. Vi åt mix sallad och räkcoctail till förrätt samt biff med lök och pepparstek som huvudrätt. Det plus fyra öl kostade oss bara 690 dalasis. Vi drog tillbaka till hotellet för att slippa alla jobbiga ”vänner”, lokala guider, m.m. denna kväll. I stället kollade vi på veckans kort i vår lilla mini-pc. Somnade före midnatt.

1 december, Bakau
Klockan 8.30 gick vi upp och åt frukost, sedan var det stranden som gällde hela dagen. Vi solade en del, lekte i vågorna och slöade nästan hela dagen. Vi delade på en fruktsallad till lunch och tog varsin färskpressad juice på eftermiddagen. Tyvärr blåste det inte så  mycket vilket gjorde att det var en hel del små kryp, kallade MotoMoto, som bet oss vilket gjorde att vi gick till poolen istället runt tre-tiden. Vi växlade lite mer pengar (80 USD till Dalasi) för att klara oss det sista dygnet.

Vi fick tag på hotellets manager och framförde våra klagomål på Ragga/RM Tours som han tillåter sitta och sälja turer på sina två hotell, managern verkade inte bry sig om vad vi sa men hävdade att han inte gjorde några affärer med Ragga (tro det om ni vill…). Vi stötte även på Vingvärden och pratade en del med henne om vad vi råkat ut för när det gällde Ragga/RM Tours. Hon sa att Ving var medvetna om problemet och att dom redan hade bokat in ett möte med Ragga, ett möte som han ännu inte dykt upp på (känns det igen?)…

Rödnäbbad Näshornsfågel

Vår sista middag vid Cape Point åt vi på Happy Corner och den bestod av vitlöksbröd + pasta (spagetti respektive lasagne) +  någon öl. Tidig kväll även nu, vi började bli trötta på att vänligt och bestämt säga nej till alla gambier som ville vara våra vänner.

2 december, till Stockholm
Klockan 8.30 gick vi upp och åt frukost, sedan var vi på stranden några timmar tills det var dags att packa det sista. Bussen kom och hämtade oss vid 14-tiden och körde direkt till flyplatsen. Incheckningen och alla kontroller gick supersnabbt (trots varningar att det kunde ta lång tid), men det kanske berodde på att vi var första buss dit.

Det var billigt att shoppa inne på flygplatsen och vi tog en sista kall öl i värmen vid utomhusbaren. Vid femtiden var det dags att gå ombord på planet och påbörja den långa flygningen hem till snön och kylan. Vi landade på Arlanda 04.00 på morgonen och skottade fram bilen på långtidsparkeringen. Det var dags att åka hem och sova några timmar innan vi behövde åka till jobbet, våra semesterdagar för året var slut!

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: