Guatemala, november 2000

2000-11-17, ankomst till El Remate
Formaliteterna på Flores flygplats gick mycket snabbt och vår förbeställda taxi stod och väntade på oss. Vi hoppade in och så bar det av mot La Casa de don David i El Remate. Stället låg precis vid sjön i vilken det gick alldeles utmärkt att bada, dock fick man dela badet med ett antal kor, hundar och kvinnor som stod och tvättade sina kläder.

Vårt rum var riktigt fräscht med eget badrum med dusch och toalett. Utanför hade vi en egen veranda med hängmatta och en stor lummig trädgård i vilken det sprang omkring en massa ödlor. Värdesaker i form av pass och pengar lämnade vi in i receptionen men på egen risk. Om det kom några banditer och hotade personalen med gevär så skulle inte våra saker vara så säkra men ändå säkrare än på vårt rum. Rån inträffade dock mycket sällan och vi klarade oss den här gången.

La Casa de don Davids trädgård

Det fanns inte speciellt mycket att göra i byn och det var hett som i en bakugn. Vi gick en liten runda, badade i sjön och sedan åkte vi ut på en båttur på floden Ixpop för att spana efter sötvattenskrokodiler. Vår guide talade ingen engelska och vi talade inte så himla mycket spanska, så vi hade ganska svårt att förstå varandra. På turen såg vi många vackra fåglar men krokodiler var det ont om.

Krokodilbaby

Efter sisådär en timme blev det mörkt ute och ficklampor plockades fram. När man lyste med lamporna såg man krokodilernas röda ögon lysa i mörkret och till slut lyckades vi fånga en liten krokodilunge. Den skrek som en fågel när guiden plockade upp den i båten. Himlen var nu fylld av tusentals stjärnor och djungeln av eldflugor och det var dags för oss att åka tillbaka till hotellet.

När vi kom ut på sjön då var det gasen i botten som gällde men vi kom hem med livet i behåll. Middagen, bestående av vitlökspotatis med fläsk och grönsaker, slank ner i ett nafs tillsammans med ett par öl och sedan var det dags att gå till sängs.

2000-11-18, ruinerna i Tikal
Redan klockan 5 ringde väckarklockan.

Tempel II lite senare på dagen när de morgontrötta turisterna hunnit dit

Nu skulle vi iväg till Tikal och utforska mayarunier. Halv 6 hämtades vi upp av en liten buss som körde oss upp till ruinområdet.

Ännu en Tikal-ruin

Vi började med att bestiga tempel II och där uppe intog vi vår frukostmacka, vi hade matpaket med oss. Utsikten var härlig och området i stort sett folktomt. Sedan gick vi mot tempel IV vilket vi också klättrade upp på med hjälp av trätrappor. När vi kom upp låg dimman tät över djungeln men efter ett tag lättade den och vi fick en suverän utsikt över tempel I, II och III.

Ceiba, det heliga trädet

Tittade och klättrade sedan på Pyramiden, Tempel V och VI innan vi åt vår medhavda lunch.

Tempel II i morgondiset

Strosade tillbaka mot entrén där vi hann med en titt i museerna innan bussen mot El Remate avgick kl. 14.00. Vi var mycket nöjda med dagens utflykt men också trötta så vi bestämde oss för att tillbringa en stund i hängmattan före middagen. Ännu en kväll då vi gick och lade oss mycket tidigt.

2000-11-19, vandring i Biotopo Cerro Cahuí
Sovmorgon! Vi gick faktiskt inte upp förrän ca 8.30. Vid frukosten träffade vi några tyskar som tipsade oss om bra hotell, restauranger och snorkelställen på Caye Caulker i Belize. Vi åt en mumsig banan-pannkaka, mackor och kaffe.

Vid 10.30-tiden lånade vi cyklar och begav oss till parken Biotopo Cerro Cahuí som låg ca tre km från El Remate.

Där fanns en badbrygga så vi började med ett dopp i sjön innan vi begav oss in i parken, inträde Q20.

Vi gick en slinga på ca 6,5 km. Först ca 3 km uppför, pust och stön. Efter vägen fanns det några utsiktsplatser, från den som låg högst upp hade man utsikt över tre sjöar. Vi såg inte så många djur men 2 ödlor, några kolibrier, 1 boaorm, mängder med fåglar och några sovande fladdermöss kom i vår väg.

Herr Boa Orm som vi delade rastplats med

Vandringen var fruktansvärt jobbig i värmen och vi formligen badade i svett. Efter vandringen, som man gjorde på egen hand, tog vi ett dopp i sjön innan vi cyklade tillbaka till La Casa de don David.

Väl hemma åt vi mackor, pommes och drack varsin öl av märket Gallo. Nu tyckte vi att vi hade sett det vi ville i El Remate så vi bokade buss till Belize och lunchpaket. Hann med en vilopaus i varsin hängmatta, skriva några vykort, duscha, äta middag, skriva dagbok, dricka en whisky och döda en enorm kackerlacka innan det var dags att säga godnatt vid 21-tiden. Väckarklockan står på 05.00. 

2002-11-20, Mot Belize och Caye Caulker
Bussen till Belize City skulle hämta upp oss kl. 5.30 och vi var packade och klara i god tid innan dess. Vi väntade och väntade men ingen buss dök upp. Först vid 6.30-tiden kom det en fullsmockad gammal rishög som vi fick klämma in oss i. Efter en timmes skumpande på en ”väg” full av getter, kor och grisar så var vi framme vid gränsen till Belize.

Tips!
Åk till Tikal så tidigt Du kan på morgonen. Klättra upp på Tempel IV och se solen gå upp över djungeln medan Du äter din medhavda matsäck. Det är en magnifik syn! 

Om Du kommer till Tikal tidigt på morgonen räcker det gott och väl med en dag för att utforska hela området.

La Casa de don David har egen hemsida och mailadress. Vi mailade till ”hotellet” och bokade både rum och taxi från flygplatsen redan innan vi lämnade Sverige. Servicen var mycket bra, vi kunde boka utflykter och ”bussen” till Belize på hotellet.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: