Australien, april 2002

2002-04-02, mot Australien och Perth
Klockan 6.30 kom bussen som tog oss till flygplatsen. Vi hann med varsin toast och kaffe på flygplatsen innan det var dags för avgång 9.35. Flygturen var mycket lugn och till och med flygrädda jag lyckades sova en stund. Flygturen tog 4,5 timme. På flygplatsen ”raggades” vi upp av en karl som tog oss till North Lodge, dubbelrum för 50 AUD/natt.

Rummet var mycket enkelt med dusch och toa i korridoren men det var helt OK för oss. När vi hade installerat oss gick vi ut och utforskade staden. Perth är Western Australias huvudstad men den liknade mer en liten småstad. Det var låga hus överallt utom ca 5 ”skyskrapor” mitt i stan. Hittade en trevlig liten pub som hette Nowaks bar där vi släckte törsten med några Swan-öl.

Väl tillbaka på hotellet somnade vi ovaggade och missade middagen.

2002-04-03, Perth
Tog sovmorgon, vaknade inte förrän vid 11-tiden. Gjorde egen frukost som bestod av vatten och vitt bröd med ost och skinka. Sedan vandrade vi till buss-stationen där vi tog buss 400 till Scarborough Beach där vi solade och badade några timmar. Det var blåsigt men solen tog bra. Jag blev röd som en kräfta. Vid 15-tiden lämnade vi beachen och gick och åt varsin sandwich innan vi tog bussen tillbaka till Perth.

Gick ner till hamnen och drack varsin Swan-öl och bokade en dagstur till Rottnest Island. Middagen intogs på ett Asien-hak för 6 AUD/person. Resten av kvällen tillbringade vi på Brass Monkey Bar.

2002-04-04, Rottnest Island
Efter ännu en ”hemlagad” frukost promenerade vi ner till Barrack Street Jetty där färjan till Rottnest Island skulle avgå kl. 8.45. Vi åkte med Oceanic Cruises och resan kostade 53 AUD/person. Resan gick via Fremantle och tog ca 2 timmar.

En av Rottnest Islands berömda Quokkas

Väl framme på Rottnest hyrde vi cyklar, köpte varsin ta-med-macka och trampade iväg. Ön kantades av otroligt fina ständer.

Vi hittade en alldeles egen som hette Parakeef Bay där vi badade och mumsade i oss varsin macka innan vi klättrade tillbaka upp till cyklarna. Precis när vi skulle cykla iväg dök det upp en Quokka så vi stannade och tog några foton och filmade lite.

En Quokka är ett känguruliknande litet djur som det finns gott om på Rottnest Island.

Cyklade de ca tre milen runt ön, med bad- och fotostopp tog turen ca tre timmar.

När vi kom tillbaka till Thomson Bay var klockan bara 14.30 och färjan till Perth skulle gå först 17.30. Då cyklade vi upp till The Basin och solade och badade ett tag. Här såg vi ett sjölejon på lekhumör alldeles inne vid strandkanten

Cykelvägen på Rottnest Island

Vi såg massor av Quokkas vid byn varav ett par stycken kom med på bild. Ön är mycket vacker med otroligt många och fina sandstränder, vindpinade träd och ett besök kan verkligen rekommenderas.

Vid 19.30-tiden var vi så tillbaka i Perth och vi gick raka vägen till Shanghai och åt biff Shezuan. Sedan gick vi till hotellet där vi slutbetalade rummet och bokade taxi till 6.15 nästa morgon då vi skulle vidare till Darwin.

2002-04-05, Darwin
Vi landade i Darwin vid 13-tiden efter en 3,5 timmes flygresa med Quantas från Perth. Vi ringde till Elke´s Lodge från flygplatsen och bokade ett pyttelitet dubbelrum med AC för 42 AUD/natt. Till Elke’s tog vi oss med flygbussen. Tjejen i receptionen bokade en 3-dagarstur till Kakadu åt oss och hon lyckades faktiskt pruta ner priset från 460 till 395 AUD per person.

Efter att vi hade installerat oss strosade vi mot centrum som var några kvarter stort. Vi vandrade på Esplanaden och sedan till puben O´Shea och svalkade oss. Det var ca 35 grader i skuggan och mycket hög luftfuktighet.

Åt middag på en italiensk restaurang, pasta förstås, innan det var dags att nanna kudden inför morgondagens avfärd mot Kakadu.

2002-04-06, Kakadu National Park
Väcktes av klockan redan 05.30 då vi smaskade i oss en gratisfrukost (ingick i rumspriset) bestående av rostat bröd och marmelad. Sedan checkade vi ut. Våra ryggsäckar ställde vi i Elke´s bagagerum och våra värdesaker fick ligga kvar i kassaskåpet. Vi hade bara med oss varsin liten ryggsäck med det allra viktigaste.

Termitstack på väg mot Kakadu

06.30 hämtades vi av Daryl från Northern Territory Adventure Tours och sedan åkte vi till deras kontor där resten av gänget hämtades upp. Totalt blev vi 15 personer bestående av 1 amerikanska, 1 italienska, 1 japanska, 1 tyska, 2 irländare, 2 engelsmän, 2 holländare, 2 danskar, 1 schweiziska och så vi från Sverige.

Första stoppet gjordes vid en termitstack som var flera meter hög. Hela området var täckt av termitstackar, den ena större än den andra. Sedan åkte vi vidare mot Mary River där vi skulle ut och leta krokodiler. Eftersom det var högt vatten var det inte så stor chans att vi skulle få se några, gruppen innan hade bara sett 2 små sötvattenskrokodiler. Vi åkte iväg i båten och vi såg diverse fåglar men inga krokodiler.

Men efter en stund fick vi syn på en riktig bjässe, en saltvattenskrokodil som låg med öppet gap och solade sig. Vi lyckades komma den så nära som ca 2 meter innan den dök ner i vattnet och försvann. Såg sedan 5 stycken sötvattenskrokodiler av varierande storlek och även en vattenbuffel som inte ville vara med på bild.

Efter båtfärden lagade Daryl lunch åt oss, korv och bröd. Åkte sedan vidare mot Ubirr där vi tittade på Aboriginernas gamla målningar. Klättrade upp på en klippa där vi hade en vidunderlig utsikt över Kakadu National Park.

Åkte sedan till Cooinda Lodge där vi installerade oss i fasta campingtält. Middagen som Daryl lagade till bestod av lammstek, korv, pasta och vin.

Saltvattenskrokodil som solar sig

Efter middagen, när det var riktigt mörkt gick vi ut på jakt efter vattenormar vid Yellow Water. På grund av högt vatten var vägen stängd och det var stor fara för krokodiler. Daryl som hade stärkt sig med några öl gick före och rekade. Rätt var det var hoppade han ut i vattnet och lyckades få tag på en vattenorm som var ca 1,5 meter lång och ganska kraftig men helt ofarlig. Vi fotade varandra tillsammans med ormen. Exet höll i en orm för första gången någonsin, ormskräck som han har.

Efter det nattliga äventyret gick vi tillbaka till vårt tältläger för att sova. Det var 35 grader varmt och hur fuktigt som helst så vi hade lite problem med att somna eftersom vi förstås inte hade tillgång till vare sig fläkt eller AC.

2002-04-07, Kakadu National Park
Daryl väckte oss när frukosten var färdig, vid 6-tiden, och sedan packade vi in oss i bussen för nya äventyr. Vi hann bara en liten bit innan Daryl tvärnitade och hoppade ur bussen och sprang in i skogen. Han fångade en mycket trött ödla som inte hade något emot att bli studerat på nära håll.

Bussen som tog oss runt i Kakadu

Åkte sedan till Gubara där vi gick 3 km till ett badställe, en pool mitt i bushen. Gissa om det var skönt att hoppa ner i det svalkande vattnet. Efter doppet bar det av till Nourlangie rock där vi gick Nanguluwer Art Site Walk och tittade på målningar och utsikten över området. Sedan åkte vi till Visitor Center Bowali där 4 personer skulle avsluta Kakadu-trippen. De hade bokat en 2-dagarstur och fick åka tillbaka med en annan buss.

Hann även med en sväng till Warradjan Aboriginal Culture Centre innan vi åkte tillbaka till vår camp. På väg mot vårt tält stötte vi på en lång, grön trädorm. Vi gick sedan på en egen promenad runt campen och vi fick se en wallabie på nära håll, 2 vita kakaduor, 1 varan och en dingo.

Till middag fick vi buffelgryta och pasta. Därefter gick vi på en kort ormjakt som slutade i baren med några öl men inga ormar.

2002-04-08, Kakadu National Park
Väckning och frukost kl. 5.00. Redan klockan 6.00 gav vi oss av mot Gunlom-området. På vägen dit låg det en stor arg grön pytonorm mitt på vägen. Daryl stannade och fångade ormen, den kunde ju bli överkörd om den låg där mitt på vägen.

Daryl har fångat en pytonorm

Dagens första stopp blev vid poolerna och vattenfallet vid Motor Car Falls dit man tog sig efter en promenad på ca 4 km. Stopp nr 2 var Water Fall Creek där vi klättrade upp på klipporna och badade i poolerna ovanför vattenfallet – strålande utsikt.

När vi hade klättrat ner blev det ett dopp nedanför vattenfallet och därefter lunch som bestod av rester från tidigare måltider. Sedan bar det av mot Darwin dit vi kom vid 19-tiden.

I Kakadu-trippen ingick en gratismiddag på Vic’s så hela gänget samlades och åt middag och drack ett gäng pitchers med öl. Det blev en sen kväll, vi var inte hemma förrän vid 1-tiden och vi skulle upp redan klockan 4 för avfärd mot Cairns.

2002-04-09, till Cairns
Upp och hoppa klockan 04.00. Taxin hämtade oss 04.45 och vi lyfte mot Cairns 06.00, efter ca tre timmar landade vi i Cairns. Vi försökte boka hotell från flygplatsen via någon form av tavla med telefoner. Efter några misslyckade försök tog vi flygbussen och drog in till stan och ”hotell”-gatan. Vi bestämde oss för att prova hotell Bellview och fick ett ”lyx”-rum med eget badrum för AUD 45.

När vi installerat oss tog vi en promenad runt i stan. Vi fyllde på vårt förråd av pengar (d.v.s. växlade resecheckar till dollar), bokade en endagarstur till barriärrevet, handlade en kanonsnygg T-shirt med en kontur av en Koala + lite småsaker.

Efter en ganska sen lunch på Esplanaden fortsatte vi promenaden längs med havet innan vi vände hem till hotellet. Partykvällen i går + den sparsamma sömnen föregående natt tog nu ut sin rätt. Vi somnade på rummet vid 18-tiden och vaknade inte upp förrän nästa morgon.

2002-04-10, Cairns
Klockan ringde klockan 06.00 trodde vi. Väckarklockan hade Darwin-tid så den gick 30 minuter efter. 5 minuter i 7 upptäckte vi det och bussen skulle hämta oss 07.00 – Vi hann.

Buss till Port Douglas där Poseidon-katamaranen låg och väntade i hamnen. Vi varnades för att det kunde bli en tuff resa p.g.a. ordentlig vind och vågor. Vi erbjöds och rekommenderades att ta sjösjukepiller. Ingen av oss brukar bli sjösjuk, men det skadar inte att vara på den säkra sidan så vi tog var sitt piller eftersom det inte var några biverkningar av dem.

På resan ut gungade det ordentligt, men besättningen lovade att det skulle vara mycket bättre och lugnare när vi väl kom ut till barriärrevet. Det var ca. 40 personer på båten och de flesta tog plats utomhus, minst tio av dessa spydde som grisar på vägen ut. Besättningen hade fullt upp med att kasta fyllda spypåsar överbord innan de löstes upp av spyorna (det tog bara 3-4 minuter). Vi klarade oss och blev efter ett tag hungriga så vi åt vår medhavda ”frukost”, det var nog en hel del som inte mådde speciellt mycket bättre av det.

Koraller (som egentligen är blåa)

Efter ca två timmar var vi framme vid Agincourt Reefs och första stoppet. Det var mycket bra sikt och många färgglada koraller. Det var många, men inte så stora, fiskar att simma omkring och titta på. Äntligen fick vi tillfälle att ta lite kort med våra engångs undervattenskameror. Vi snorklade iväg långt från båten och övriga, så besättningen åkte ut till oss och sade att vi måste hålla oss närmare båten. Den första snorklingen var snart över och det var dags för att klättra ombord på båten och ta sig vidare till nästa ställe.

En kopp kaffe senare + lite kex och så var det dags för stopp nummer två. Snorklingen var ungefär som vid första stoppet och vi höll oss till guiden den här gången för att se vad han hittade och ville visa upp. Ombord på båten igen var det dags för lunch. Vi var vrålhungriga så räkor, sallad, kyckling, skinka och en massa annat mums gjorde gott för kroppen.

Vid stopp tre var sikten lite sämre p.g.a. av vädret, men i gengäld så såg vi två stycken revhajar på nära håll och många andra stora fiskar. Ombord på båten igen för en gungig återfärd tillbaka till hamnen, dock utan att så många spydde (tack och lov). Efter 1, 5 timme var vi tillbaka i Port Douglas och hoppade ombord på minibussen som skulle ta oss tillbaka till Cairns. Vi siktade en känguru på en åker efter vägen.

Det första vi gjorde var att ta en dusch samt en GT (Gin och Tonic, om ni inte visste det tidigare. Ett bra skydd mot malaria….). Innan vi var redo för kvällslivet smörjde vi in våra brända baksidor med Nivea och sedan bar det av ut för att se vad vi missade föregående kväll.

Vi fastnade för en middag på nattmarknaden på Esplanaden och provade på inhemska specialiteter. Det blev en blandad tallrik med EMU, krokodil och kängurubiff med pommes och sallad för AUD 20/person. Sedan satte vi oss mitt i larmet på Rattle & Hum för lite Fosters och vykortsskrivning. Det blir en ny dagstur i morgon med tidig väckning, så kvällen blev inte alltför sen.

2002-04-11, Cairns
Klockan 06.00 ringde klockan och vi åt en tidig frukost bestående av kaffe + toast. Klockan 07.05 hämtades vi upp utanför hotellet av Billy Tea för en heldagstur till Cape Tribulation.

Efter en lång transport var det dags för första stoppet. En båttur på Daintree River för att spana efter krokodiler, men vi hade ingen tur! Däremot såg vi lite snygga fåglar och två trädormar.
Andra stoppet var Alexandra Range där man hade en fin utsikt över stranden och kusten i övrigt.

Kasuar med kyckling

Nu var det 4WD-körning på speciella vägar, Bloomfield track, som gällde. Det var den här delen av resan som vår guide tyckte bäst om och vi fick verkligen uppleva en del udda vägval. Varför ta bron över den lilla floden, när man kan köra ner i floden med bilen och ta oss över på det sättet. Vi såg också en Kasuar med två ungar som gick och strosade vid vägen – tydligen var det mycket ovanligt att få syn på dessa speciella fåglar. TUR! Till lunchstället där vi kunde bada i en liten bäck med kristallklart (men lite kyligt) sötvatten. Platsen hette Emmagen Creek.

Medan guiderna fixade till BBQ-lunchen utforskade vi området lite. När vi kom tillbaka till lägret försökte en princip tam ödla + en ”kalkon” få en del av lunchen. Efter lunchen var det dags för ytterligare lite 4WD-körning som egentligen inte var tillåten. Vår guide tog ordentlig sats och sedan var det dags att korsa bäcken i hög fart och i en enorm vattenkaskad. På vägen tillbaka stannade vi vid Cape Tribulation Beach som inte var mycket att se egentligen. Det mest spännande var några enorma spindlar vid toaletterna + att en annan guide som vi mötte sa att det fanns en orm där också (den såg vi dock aldrig röken av).

Sista stoppet på turen var Mossman Gorge där vi gick en liten rundtur på 2-3 km i regnskogen. Passande nog så föll det faktiskt lite regn i början av promenaden också. Vi tog oss över en hängbro, klättrade över stock och sten och såg en del häftiga träd + en fin fors. Lång transport tillbaka till Cairns dit vi anlände vid 19-tiden.

Dusch + GT på hotellet. Innan middagen passade vi på att boka en 2-dagarstur med övernattning på lyxyacht ute vid revet. Det var specialpris (nästan halva priset) på turen eftersom det var utanför högsäsongen.

Middag på Blue Lobster där räkor i vitlök och en flaska vitt vin utgjorde en perfekt avslutning på dagen. Innan det var dags för att dra oss tillbaka till hotellet för att packa och sova en stund, slank en öl på Rattle & Hum ned ganska enkelt.

2003-04-12, Cairns
Klockan ringde 06.30. Vi checkade ut och lämnade ryggorna i hotellets förvaring. Bokade ett annat rum på hotellet till sista Cairns-natten. Enkel frukost bestående av kaffe och toast på Esplanaden.

Vi vandrade till Marin Jetty och kom dit 07.45 för att ta båten Compass ut till lyxkryssaren Reef Encounter där vi skulle tillbringa två dagar + en natt. Det var en nästan tre timmar lång resa ut till revet, Hastings Reef, och det gungade rätt ordentligt. Vi som inte betalat bara för en snorkeltur med Compass skeppades över till vår båt, fick rummet som var mycket flott och lyxigt (med havsutsikt…) och sedan var det dags för lunch.

Det var 14 gäster på båten, tolv dykare också vi två stackars snorklare. Dykinstruktören övertalade oss att testa på att dyka, men det var inget för mig. exet klarade av det efter den första paniken och olustkänslan, men vi beslöt att det fick räcka med snorkling för oss. Vi såg en hel del fisk och exet såg en revhaj innan vågorna blev för jobbiga och vi gav upp. Det skulle ju bli mycket mer snorkling de närmsta dagarna 🙂

Sköldpadda

När väl dykarna dök upp så lättade båten ankar och körde vidare till nästa del av revet, Norman Reef. Vi såg som vanligt en hel del fina fiskar, jättemusslor och koraller. Det bästa var ändå att vi på mycket nära håll såg en stor sköldpadda. De är magnifika när de glider fram genom vattnet. Tillbaka på båten kunde vi koppla av med en öl i jacuzzin på fördäck och njuta solen. Dykarna var ganska avundsjuka på oss eftersom de dels inte sett någon sköldpadda och inte heller kunde ta någon öl eftersom de skulle göra ett kvällsdyk senare.

En kvick dusch och sedan var det dags för middagen, fish and chips. Ett par öl i baren tillsammans med de andra gästerna och mycket trevlig snack innan det var dags att krypa till kojs vid 23-tiden.

2003-04-13, Cairns
Frukost klockan 07.30 och ännu en snorkeltur vid Norman Reef. Sedan var det dags att njuta av en timmes sol liggande i en skön solstol på översta däcket.

Fartyget lättade ankar igen och åkte tillbaka till Hastings Reef. I vanliga fall är det snorkling på ytterligare ett ställe, men vädret (blåsten) gjorde att vi fick nöja oss med två stopp. Vi snorklade en sista gång vid Hastings Reef och simmade omkring länge i Coral Garden och beundrade de fina, färgglada korallerna. Vi fick under en ganska lång tid sällskap av en sköldpadda som åt lite koraller precis bredvid och under oss.

Efter den sista mycket lyckade snorkelturen var det dags för oss att äta lunch på Reef Encounter, innan det var dags att ta sig över till Compass igen för vidare färd mot Cairns. Ca 18.00 var vi tillbaka i stan efter en solig hemfärd i hög fart vilket resulterade i att exet fick en ganska sönderbränd panna där luggen i normala fall skulle ha ”skyddat”.

Vi passade på att köra några tvättmaskiner på hotellet, medan vi duschade och bytte om. En sen ”Thai”-middag på Night Market och några öl på Rattle & Hum. Sedan var det dags för sängen efter två riktigt bra och roliga dagar ute på barriärrevet.

Får ni tillfälle och tycker om snorkling/dykning så ska ni absolut inte missa chansen att ta en två dagars tur ut till revet, det är nog bland det bästa vi sett och gjort. 

I morgon bär det av till Sydney.

2002-04-14, till Sydney
I dag fick vi sovmorgon och gick inte upp förrän vid 9-tiden. Vi packade, checkade ut, åt frukost på en trottoarservering och sedan tog vi en taxi till flygplatsen. Klockan 13.30 lyfte vi med en jumbojet. Det var en av våra kortare flygturer, ca två timmar, men med det klart största planet som dessutom var smockfullt.

Operahuset och Harbor Bridge

Väl framme i Sydney tog vi flygbussen till Kings Cross där vi tog in på Sydney Central Backpackers för 57 AUD/natt. Det här var nog det klart sämsta boendet på hela resan. Rummet var riktigt skabbigt men hyfsat rent. Ska man bo billigt i en storstad så får man väl stå ut med lite skit i hörnen. Stället hade däremot en mysig uteplats på taket med jättefin utsikt över staden och operahuset.

Vi åt middag på en Thai-restaurant och sedan gick vi till puben O’Malleys Hotel där vi lyckades spela till oss två varsina gratisöl. Just den här kvällen var inte spelmännen på plats och som kompensation för detta fick alla gästerna spela ”head or tails” med barkillarna. Om man vann då slapp man betala för det man beställt. Vi vann två gånger av tre!

2002-04-15, Sydney
Åt frukost på Roy’s café innan vi startade vår sju timmar långa promenad i Sydney. Vi vandrade efter vattnet till Botanic Garden, Operahuset och Harbor Bridge där vi klättrade upp i ena bropelaren och beundrade utsikten. Därefter gick vi vidare mot city. Åt en riktig god pastalunch på Brooklyn varefter vi letade efter Greg Normans ”shark”-tröjor åt exet men där fick vi tji. Det fanns knappt en golfaffär i hela stan.

Vägen hem gick vi via Hyde Park och Williams Street. Åt middag på Café Fontaine och sedan en sväng till O’Malleys men den här gången fick vi snällt betala för våra öl medan vi lyssnade på kvällens trubadur.

När vi kom hem på natten då gick vi upp på taket och kollade in utsikten och lyckade få med den på bild.

2002-04-16, Sydney
Började dagen med egenhändigt lagad frukost bestående av vitlimpa med ost och skinka + apelsinjuice.

Känguru

Vid elvatiden gick vi till T-banan för att ta oss till Pennant Hills och Koalaparken. Är man i Australien så måste man ju se en KOALA! T-banan gick inte speciellt ofta och vi fick byta tåg på vägen. Vi var inte framme vid Pennant Hills förrän efter ca 1,5 timme men som tur var så kom bussen nästan omgående. Efter fem minuters bussresa var vi så framme vid Koalaparken.

Det kostade 15 AUD/person i inträde och i parken strövade koalorna fritt omkring men de flesta satt uppe i träden och sov. I parken fanns även possums, wallabies, känguruer, vombats och en hel del andra djur.

Vår favorit blev förstås koalan Tyson som vi fick bekanta oss med på riktigt nära håll.

I en inhägnad satt ett helt gäng med koalor och sov i de mest otroliga ställningar.

Efter ett par timmar var vi nöjda och begav oss tillbaka till Kings Cross. Åt lite nachos på Roy´s Café innan vi gick till hotellet och blandade till varsin GT som vi tog med oss upp på taket där vi satt och skrev vykort och lite i dagboken.

Åt middag på det ganska turistiska stället Bourbon & Beefsteak, deras fajitas var dock mycket god.

Gick sedan och satte oss på Sports Bar och spanade på gatulivet. Det var gott om porrklubbar i området och det var ganska intressant att iaktta inkastarna när dom försökte ragga kunder. På gatan var det massor av prostituerade tjejer som också dom försökte ragga. Vi såg ingen som fick napp.

2002-04-17, Sydney
Efter ännu en frukost på rummet så gav vi oss av mot Bondi Beach, också ett måste tyckte vi. Efter att ha åkt T-bana och buss ett tag så var vi så framme vid den kända stranden och då började det regna. Vi satte oss på ett strandcafé och fikade medan vi väntade på att det skulle sluta regna vilket det inte gjorde. Efter ca en timmes väntan bestämde vi oss för att åka in mot stan igen.

Efter en kort sväng till hotellet tog vi oss till Darling Harbour där vi gick runt och tittade i affärer i ett par timmar innan vi tryckte i oss varsin pizza på Rafaello. Åkte monorailen till city och sedan strosade vi hemåt mot Kings Cross och några sista öl på O´Malleys innan det var sovdags.

2002-04-18, Sydney
På förmiddagen gick vi in till stan för att göra ett sista försök att hitta Shark-tröjor åt exet men vi misslyckades även den här gången. Gick då till Circular Quay där vi tog en sightseeingtur på 1,5 timme med Captain Cook Cruises så att vi fick se Operahuset och Harbor Bridge från några fler vinklar.

Sedan var det bara för oss att promenera tillbaka till Kings Cross där vi hann med en lunch på Roy´s Café innan det var dags att ta Airport Shuttle till flygplatsen för vidare färd mot Nya Zeeland.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: