Vietnam, november-december 2003

2003-11-23, mot Bangkok
Fick skjuts till Arlanda eftersom vi inte skulle lyfta förrän på eftermiddagen.  Snön vräkte ner så det kändes helt rätt att lämna landet.

Vi åkte med Thai Airways och incheckningen skulle ske i Arlandas nya terminal med nytt datasystem och det märktes. Det tog ca 1 timme att checka in trots att det bara var ca 10 personer före oss i kön!!

Vi hann i varje fall handla lite whisky, lakrits och cigaretter och fika lite innan det var dags att kliva ombord på 747:an som skulle ta oss raka vägen till Bangkok där vi skulle byta plan för vidare resa till Hanoi.

Arlandas kapacitet vad gällde avisning var heller inte den bästa så vi fick sitta på planet och vänta ca en timme på att avisningen skulle bli klar. Men hellre det än att hamna i Gottröra. Vid 15.30-tiden lyfte vi mot Bangkok. Flygningen tog ca 9 timmar och var helt OK. Inga suputer och gaphalsar på planet! Som vanligt hade vi dock svårt att sova på planet och filmerna var inte heller alltför sövande.

2003-11-24, till Hanoi
Klockan 7.00 (Thailand-tid) landade vi i Bangkok och 7.50 skulle planet mot Hanoi lyfta. Vi hann precis springa till gaten som låg så långt bort man kunde komma innan det var dags att kliva ombord. Jag hann även med att dra i mig ett par cig i något som påstods vara rökrum, men mycket väl skulle kunna klassas som något helt annat och mycket hemskare.

Cyklos och mopeder kryllade det av på Hanois gator

Vid 10-tiden var vi äntligen framme i Vietnam och det första vi gjorde var att bli lurade av en taxichaufför. Smällar man får ta! Taxin skulle köra oss till Chain First Eden Hotel som vi hade bokat hemifrån. När vi var framme skulle han ha 300.000 Dong för resan, 150.000 per person, vilket var dubbla priset mot normalt. Vi var trötta och hade ingen ork att tjafsa utan betalade med sura miner. 300.000 Dong är ca 150 kronor och vi fick skylla oss själva som inte gjorde upp om priset innan vi satte oss i bilen.

Installerade oss raskt i rum 302 som var mycket fräscht, men så kostade det också ca 180 kronor per natt.

Djonk i ett soldisigt Halong Bay

Sedan gick vi ut på stan och tränade oss på att gå över gatan och det var inte det lättaste. Det kryllade av motorcyklar, mopeder, cyklar och cyklos på gatorna och det fick knappt plats några bilar.

Vi lärde oss ganska snabbt hur det funkar. Ska man gå över gatan då går man sakta rakt ut i gatan och låter helt enkelt alla mopparna väja. Man får inte stanna eller ändra hastighet för mycket för då kan det hända olyckor!

Bokade en 2-dagars tur till Halong Bay med avfärd nästa dag. Promenerade runt i parken och njöt av solen och värmen (drygt 20 grader).

Vi tittade på resans första, men inte sista, tempel som hette Den Ngoc Son Hoán Kiém. Drack vår första Hanoi-öl på en uteservering och sedan var det dags för middag. Det blev en jättegod middag på den indiska restaurangen Tandoor Restaurant. Två chicken masala med nanbröd och varsin öl för 130.000 Dong, ca 65 kronor.

Utsikten från Song Sot Grotto

Det blev en tidig kväll som vanligt när vi är på semester. Vi nannade kudden redan vid 22-tiden, fast då hade vi förstås varit uppe mer än ett dygn.

2003-11-25 Halong Bay
Klockan 6.00 ringde klockan. Vi tog en snabbdusch, åt frukost i hotellets restaurang (frukosten ingick i rumspriset) och sedan packade vi ihop våra grejer och checkade ut. De stora ryggorna lämnade vi på hotellet.

7.30 hämtades vi upp av guiden från Discovery Tours som skulle ta oss ut på en 2-dagars tur till Halong Bay, Hanois skärgård. Resten av deltagarna hämtade vi upp i city, totalt blev vi 10 personer.

Hamnen i Halong City där stora turistbåtar blandades med lokala mindre båtar

Resan  i minibussen tog ca 3,5 timme, vilket inkluderade ett stopp vid ett ställe där handikappade barn satt och broderade väldigt snygga tavlor som förstås var till salu.

Vi kom fram till Halong City Harbour vid 11.30-tiden och fick efter en stunds väntan gå ombord på en, av många!, båtar som skulle ut till Halong Bay med turister.

Vädret kunde inte ha varit bättre. Nästan klarblå himmel och 20-25 grader. Till en början var det lite disigt men det lättade upp senare på dagen. Efter en stunds båtfärd stängde de av motorn och då var det dags för lunch. Vi serverades vårrullar, biff, bläckfisk, sallad, ris och ”dragon-melon”. Till maten tog vi en Saigon-öl och allt slutade med att man blev väldigt mätt och belåten.

Vi tuffade vidare ut i övärlden och tog många bilder, både vanligt och rörliga. På vägen ut till Cat Ba Island solade vi mycket och stannade till vid en ö för att klättra upp till, och in i, en stor grotta (Song Sot Grotto).

Flytande hus var det gott om i Halong Bay

Väl framme vid Cat Ba, vid 17-tiden, så lämnade hälften av gänget båten eftersom de skulle sova på hotell. När vi övriga fick se rummen på båten ångrade sig de övriga tre och de tog också in på hotell. T.ex. så ville inte en tysk kille dela rum med oss. Tur var väl det!

Vi kan väl nöja oss med att säga att rummet samt duschen/toaletten som låg i aktern var ganska primitiva och hade väl inte fått alltför många stjärnor i en resebroschyr, men de dög till oss för en natt.

Det slutade med att det bara blev vi två kvar på båten som ankrade upp för natten i en skyddad vik. Vi fick en brakmiddag som bestod av tofu, pommes frites, spenat, bläckfisk, fisk m.m. Det hela sköljdes ner med en flaska rött vin, Bordeaux 1996. Flaskan räckte hela kvällen

Innan det var dags att krypa till kojs skrev vi dagbok och lite vykort. Turen kostade 790.000 Dong, ca 200 kronor per person, men då ingick allt utom dryck.

2003-11-26 Halong Bay
Efter en spartansk frukost ombord på båten åkte vi tillbaka till Cat Ba Island och hämtade upp de andra.

Typiska klippformationer i Halong Bay

Sedan åkte vi i sakta mak tillbaka till Halong City, ca 11.30 var vi framme. Vi blev raskt inschasade i en minibuss som körde oss till en restaurang för att äta lunch. Bläckfisk, soppa, biff, kyckling, fisk, ris, bananer och sallad serverades och maten var jättegod.

12.30 var det dags att hoppa in i minibussen för att starta den trista resan tillbaka till Hanoi. Sätena i bussen var stenhårda så ont i rumpan fick vi båda två.

Mindre båt i Halong Citys hamn

Bussen irrade runt inne i Hanoi och släppte av folk vid eller i närheten av deras hotell. På vägen fick en amerikansk tjej syn på en restaurang (Hanoi Garden) som hon hade glömt bort vart den låg, men rekommenderade ett besök på.
Väl tillbaka på hotellet hämtade vi ut våra ryggsäckar, checkade in och gick raka vägen till rummet för en kort vila.

Middag åt vi på Hanoi Garden. Vi satt utomhus på en innegård och njöt av fyra öl, ris, vårrullar, räkor i vitlök, biff med citrongräs och chili till ett pris av 240.000 Dong, ca 120 kronor. Det var ganska dyrt för att vara i Vietnam men maten var suveränt god och värd varenda DONG!

Sedan irrade vi runt på stan och hittade en urtrist pub som serverade röd öl från Belgien som smakade kattpiss. Gick sedan hem i mörkret. Alla affärerna var stängda och då blev det kolsvart ute. Godnatt!

2003-11-27 Till Hoi An
Sovmorgon, vi gick inte upp förrän 7.30. Åt frukost, packade och checkade ut och sedan gick vi på promenad runt hotellet. Shoppade ett par Vietnames-dockor i miniformat för 1 USD (1 USD = ca 7, 50 kronor) till exets mammas souvenirhylla på landet.

Klockan 10.00 hämtades vi av en taxi som körde oss till flygplatsen för 10 USD, halva priset mot när vi kom. Checkade in och sedan fick vi vänta för planet var försenat med ca en timme. Vi passade på att äta varsin nudelsoppa och kolla in det usla sortimentet av varor som fanns till försäljning. Så småningom fick vi kliva ombord och efter en ganska skakig resa med Vietnam Airlines landade vi i Danang strax efter 15.00.

Hämtade ut bagaget och bokade en taxi till Hoi An för 10 USD. Delade taxin med en kanadensisk kille som vi träffade på flygplatsen i Hanoi så vi behövde bara betala 5 USD. Nu tjänade vi in lite av pengarna som vi blivit lurade på i Hanoi.

Fisknät på tork i hamnen

Resan till Hoi An som var ca 3 mil tog ungefär en timme, men då stannade vi på vägen och kollade när de tillverkade marmorfigurer. Kanadensaren shoppade ett schackspel och en gris i marmor för 70 USD. Han tyckte det var billigt, men det vet i sjutton. Han blev säkert lurad!

Tog in på Nhi Trang Hotel för 9 USD per natt. Vi fick ett fint och fräscht rum med dubbelsäng, bad, balkong och fläkt. Promenerade sedan ner till floden och drack ett par pilsner på restaurang Han Huyen. Här fick vi för första gången på resan, men inte sista…, uppleva att vi inte ens fick sitta i fred och äta utan att bli störda av försäljare. Något som är ganska irriterande, men man började bli van vi att säga ”No, no” och inte bry sig om dem efter det.

En japansk täckt bro vid hamnen i Hoi An

Bokade en endagstur till My Son för 3 USD per person innan vi traskade tillbaka till hotellet för att göra oss av med lite prylar.

Åt en ganska trist middag på ett ställe på floden. Vi åt räkor i vitlök och peppar, kyckling med lime och chili och så drack vi varsin Tiger-öl.

Gick sedan till Treats Café (med mottot ”Same, same not different”) och drack varsin ny sort av vietnamesisk öl för det facila priset av 6.000 Dong per öl, dvs. ca 3 kronor. Obs att LaRue-ölen inte var något vidare.

2003-11-28 Hoi An
Väckning redan vid 06.30 och vi fick ta en kall, och därför ovanligt snabb morgondusch. Först efter duschen hittade vi knappen för att sätta på varmvattenberedaren…
Frukost på hotellet var en standardfrukost i Vietnam (dvs. Lipton Tea, Apelsin juice, omelett med lök och tomat samt vitt bröd med mjukost). Som en extra krydda fick vi lite ananas att avsluta frukosten med.

En av ruinerna vid My Son

Minibussen som skulle ta oss till ”My Son” hämtade oss kl. 08.00. Efter drygt en timmes bilfärd genom risfält och mindre byar var vi framme vid entrén till ruinområdet. Vi betalade inträde, 50.000 Dong (ca 25 kr) per person, och bussades upp till själva ruinerna (ca. 3 km). 

Vi vandrade runt och tittade på de flesta av ruinerna (grupp A, B, C, D samt F, G). De var väl fina, men kom inte i närheten av t.ex. Tikal-ruinerna i Guatemala. Tyvärr var en hel del av ruinerna sönderbombade av USA under kriget. Det var både varmt och soligt så det gick åt en hel del vatten.

Efter två timmar bland ruiner var det dags att börja färden tillbaka till Hoi An. Halvvägs så bytte vi ut minibussen mot en träbåt och fortsatte på floden. Innan vi lämnade flodbanken serverades vi en kall och ganska osmaklig lunch som vi inte ens kan gissa vad det var. Hela semesterns sämsta måltid!

Båten packades full med turister från ytterligare två minibussar och sedan bar det av i sakta mak nerför floden.
Vi gjorde två stopp, ett vid en lerkruke-by (som vi valde att hoppa över) samt ett vid ett ställe där de bland annat byggde båtar för hand samt gjorde fina trämöbler.

Delar av hamnen i Hoi An

Vid 15.30-tiden var vi tillbaka i Hoi An-hamnen. Vi strosade omkring bland några av de hundratals stånden på marknaden. Vietnameserna är inte speciellt långa så ibland fick vi huka oss ordentligt för att ta oss fram under de uppspända presennings-taken.

Vi shoppade en uppsättning med ätpinnar i en fin ask + en liten burk Tiger-balsam för 90.000 Dong (45 kr). Trots att vi prutade ned priset till hälften, blev vi nog lurade här också, men vem orkar bry sig om några kronor…

Tillbaka till hotellet vid 17-tiden efter ett kort stopp på ett café för en macka och en läskande citrondryck. Lunchen var ju ingen höjdare så våra magar hade börjat knorra ganska rejält. Efter en dusch och lite skrivande i dagbok + vykort var det dags för middag.

Livlig handel vid marknaden i Hoi An

Middagen intog vi på Han Huyen som låg ute i vattnet vid hamnen. Det blev vitlöksbröd, kyckling med curry och varsin Tiger-öl. Vi kollade in några av Hoi An:s mer är 200 skräddare, men exet ville inte sy upp något.

Lite senare på kvällen träffade vi på australiensarna från Halong Bay-utflykten och dom hade sytt upp massor med kläder. Vi blev rekommenderade en skräddare av dem. Det var dock för sent för att gå dit och det mesta började stänga i stan. Gatorna blev allt mörkare och det var bara några barer som var öppna och spred lite ljus. På vägen hem tog vi varsin ”drink” (öl respektive GT, Gin och Tonic) på en av ljuspunkterna.

Godnatt vid midnatt!

2003-11-29 Hoi An
7.30 ringde klockan men vi valde att sova lite längre än så. Vid 9-tiden gick vi ned och åt vår vanliga frukost på hotellet medan regnet öste ned utanför. Vi inhandlade ett paraply av en försäljare utanför hotellet och passade också på att lämna in lite tvätt på hotellet.

Vi gick till skräddaren, Hu’o’ng Xuân, och beställde två kostymer + två skjortor till exet. Allt skulle vara färdigsytt och klart till kvällen. Priset 75 USD (ca 600 kr) för allt var minst sagt överkomligt!

Varor som bärs till marknaden på det traditionella sättet

Promenerade runt i stan i regnet. Köpte några vykort, T-shirts och frimärken. satte oss på hotellet och drack varsin öl och skrev vykort. Sonjas adress saknades! Vi försökte ringa henne på jobbet, men det var ingen som svarade. Det tog en stund innan vi kom på varför…det var lördag (vem håller ordning på veckodagarna under semestern?)

Ny promenad till posten för att lägga på vykorten på stans enda brevlåda. Lunch på restaurang 19 som vår kanadensiska medresenär tipsade oss om. Ett riktigt bra ställe med billig, smakrik mat och billig lokal öl för 1,50 kr om man ville prova. Det blev biff med citrongräs + chili, kyckling med strong green, ris samt varsin ”dyr” Tiger-öl för totalt 72.000 Dong (ca 35 kr).

Tillbaka till hotellet igen för att vila och hoppas på att regnet skulle sluta. På vägen köpte vi en påse med Rambutan (en frukt) för 4.000 Dong. Mums!

Vid 20-tiden var det dags att gå till skräddaren för första provningen. Byxorna var lite för långa och kavajerna lite för trånga, men annars såg det bra ut. Ny provning i morgon förmiddag.

Ormvin, det smakar inte gott!

Middagen intogs på restaurang Mermaid som fanns med i Lonely Planet (där även restaurang 19 borde finnas!). Tyvärr var det väldigt mycket folk där så vi fick ett tillfälligt bord ute på trottoaren, när det började regna igen så fick vi dock flytta in till baren (där vi kände oss hemma). Det blev knapriga bläckfiskar, en grönsallad + räkor i curry. Allt sköljdes ned med varsin stor Tiger-öl. Vi vandrade sakta tillbaka till hotellet på de nu ganska mörka gatorna.

2003-11-30 Hoi An till Saigon
Sovmorgon! Efter en sen frukost gick vi till skräddaren för andra provningen. Nu satt allt nästan perfekt, men det såg lite konstigt ut på ett ställe. Den ”riktiga” skräddaren kom farande på en moppe för att kolla vad som behövde fixas. Det skulle ta någon timme.

Phuc Kien Assembly Hall

I väntan på att han skulle rätta till det sista, passade vi på att titta på några av Hoi An:s sevärdheter. Det blev ett besök i ett tempel (Quan Cong’s Temple) + några ”samlings”-salar (Phuc Kien Assembly Hall och Trieu Chau Assembly Hall) till det facila priset av 50.000 Dong (25 kr).

Vid 11-tiden bar det av till skräddaren igen. Nu var allt OK, och vi lämnade honom med ett snyggt paket under armen. Tillbaka till hotellet för att packa om + ta hand om våra nytvättade kläder (det kostade 30.000 Dong, 15 kr, att tvätta tre kg smutstvätt).Hotellet hade misslyckats med att konfirmera våra flygbiljetter, så det blev några nervösa minuter innan vi lyckades få Vietnam Airlines på tråden och få allt bekräftat. I väntan på taxin (samma kille som körde hit oss) som skulle ta oss till flygplatsen i Da Nang tog vi en promenad till en Japansk pagoda i ”närheten”.

Lunchen intogs igen på Hoi An:s bästa matställe, restaurang 19 (som knappt var mer än ett hål i väggen). Vi åt räkor (den här gången utan skal vilket underlättar) samt biff. Det börjar bli svårt att variera maten efter en vecka i Vietnam…

”Taxin” var en halvtimme för tidig, så vi åkte mot Da Nang redan vid 14.30-tiden. Resan var ganska händelselös och det fortsatte att duggregna. Vi fick vänta en stund innan incheckningen öppnade. Då utbröt mindre kalabalik och vi fick se hur hänsynslösa asiater är i köer (eller rättare sagt, det som en gång var en kö).

Väl innanför passkontroll och säkerhetscheck väntade vi i en och en halv timme på att planet skulle lyfta. Det var fotboll på TV (Vietnam vs Thailand i Sea Games 22) så de flesta levde med i den matchen.

2003-11-30 till Saigon
Flyget från Da Nang lyfte bara lite försenat och det var en lugn flygning. En lustig detalj: På toalettdörrarna stod det skyltar om att man inte fick röka. På något språk (förmodligen Vietnamesiska) stod det på samma skylt ”Trong Toa Lett”, något som mycket väl stämmer om man läser det på Svenska.

Vi kunde hämta vårt bagage ganska ostört eftersom de flesta istället valde att kolla slutet på fotbollsmatchen (Vietnam vs Thailand i Sea Games 22) på en stor TV vid bagagebandet. Efter kontroll av en vakt att vårt bagage stämde överens med bagagelapparna på flygbiljetten tog vi en taxi in till Saigon (kostnad ca 60-70.000 Dong = 30-35 kr). Eftersom samtliga invånare i Saigon verkade ha varit ut på torg, samlingsplatser, m.m. för att titta på fotbollsmatchen var det enormt mycket moppar/bågar i farten. Det tog lång tid för vår stackars taxichaffis att försöka kryssa mellan alla dessa tvåhjulingar utan att ställa till med alltför stor oreda. T.ex. tog det 15-20 minuter bara att ta sig igenom en stor rondell.

Vi bestämde oss för att försöka få ett rum på Hotel 127, men det var fullt. Vi fick ändå checka in där och fick istället ett litet rum med fläkt för 10 USD i ett annat hotell, Bach Mai, tvärs över gatan som de tydligen samarbetade med.

Innan den sena middagen bokade vi in en 2-dagars tur till Mekong deltat morgonen därpå. Ett par kvarter bort åt vi en ganska bra middag på Kims Café för totalt ca 80.000 Dong (40 kr).

Det var mycket varmt och fuktigt i Saigon (drygt 30 grader) så innan det var dags att lägga sig och sova ovanpå sängen var en svalkande dusch välgörande.

2003-12-01 Mekong Deltat
Upp 6.30 och packade ihop våra saker. Gick över till Hotel 127 där vi åt vår gratisfrukost. Vi fick även lämna de stora ryggorna där så att vi inte behövde släpa med oss så mycket mer än oss själva ut i Mekong deltat.

Mekong-floden

7.30 hämtades vi av Delta Adventure Tours som körde oss till sitt kontor där vi fick byta buss. Vi blev till slut ca 20 personer på turen ut i deltat, en tur som kostade 15 USD/person (inkl. alla transporter, rum, m.m.). Efter drygt en timme stannade vi på ett rastställe som hade ett ”happy room” som vår guide kallade det. Efter att ha gått på toaletten tyckte han att alla verkade mycket gladare, därav smeknamnet på toaletten.

Vid halv elvatiden var vi framme vid Cai Be där vi gick ombord på en båt som körde oss till flytande marknaden som i princip hade stängt för dagen. Vårt första stopp var vid en liten fabrik som gjorde ”Pop-Rice”, ungefär som Pop-Corn men förstås gjort av ris.

Kanal på en av öarna i Mekong-floden

Åkte vidare på Mekong-floden och stannade på ”vägen” på en ö (An Binh Islands?) och åt lunch, gris med ris och grönsaker. Vi fick låna en cykel som sett sina bästa dagar (speciellt bromsarna!) och tog en cykeltur runt ön/byn i värmen.

Ho Chi Minh vakade över Can Tho

Båten tog oss sedan vidare till Vinh Long där vi bytte till buss igen för att ta oss över ön till den andra armen av Mekong-floden. Åkte vidare med båt till Can Tho City där vi checkade in på hotell Xuân Mai i rum 406. Fyra trappor utan hiss i tryckande värme! Stön!

Efter en kall dusch tog vi oss ut på stan och hamnade långt bort från turiststråken i några gränder där vi slog oss ned på ett lokalt fik, köpte var sin Saigon-öl och ett par lotter från en förtjust/förskräckt liten grabb. Ölen kostade 6.000 Dong styck (3 kr) och lotten bara 2.000 Dong.

Tillbaka till hotellet där guiden väntade på nästan hela gruppen. 18.00 skulle vi gå ut och äta gemensam middag på ett typiskt Vietnamesiskt ställe. Vi började med att få smaka på ormvinet, det var inte speciellt gott. Till middag bestämde vi oss för att prova på en Vietnamesisk specialitet och beställde in orm med lök och champinjoner, det var däremot riktigt gott. Dessutom tog vi in några andra rätter om ormen inte skulle vara ätbar, så även biff med ingefära och friterad bläckfisk i sweet and sour-sås slank ned. Vi drack en lokal San Miguel-öl och kalaset slutade på totalt 130.000 Dong (75 kr).

Vandrade runt på byn och tittade lite mer på folklivet. Tog en coca-cola och sedan var det dags att se om hotellet stod kvar. Sussimuss!

2003-12-02 Mekong Deltat
Väckning 6.30, frukost 7.00 och avfärd med ny båt 7.30.

Liten båt på den flytande marknaden

Vi åkte direkt till den flytande marknaden i Cai Rang som var en liten besvikelse. Det var mest stora båtar där, gråa var dem också, och inte så mycket liv och färger som vi räknat med. Fick hoppa över till en liten roddbåt som tog oss runt på marknaden. Men visst var det intressant att se en ganska annorlunda form av marknad.

Väl tillbaka i den långsmala motorbåten så bar det av mot nya sevärdheter i Mekong. Vi gjorde ett stopp på en risnudelfabrik innan vi åkte vidare in på de små kanalerna där vi stannade för en 3 km lång promenad.

Båt på en av de små kanalerna

Vi gick mest i skuggan längs med kanalen och studerade naturen och byn. Vi fick bland annat se hur en typisk Vietnamesisk gångbro över en kanal ser ut, en konstruktion som garanterat inte skulle hålla för många västerlänningar.

Vi stannade också vid en risfabrik som tyvärr inte var igång denna dag. Där blev vi ”utlurade” på en mycket lokal tempeltur av två småtjejer. Vi fick se ett ganska gammalt och slitet tempel och sedan ville de ha lite pengar för att kunna köpa ”skolböcker”. De fick 10.000 Dong tillsammans.

Vidare tillbaka till Can Tho för lunch. Vi har glömt vad vi åt för det var riktigt trist och smaklöst. Båt tillbaka till Vinh long-ön för byte till en stor buss som tog oss den 3,5 timme långa resan tillbaka till Saigon. Åter i Saigon vid 19-tiden.

Barn i deltat

Gick till Hotel 127 som inte hade något rum åt oss. De beställde en taxi som tog oss till Hotel 64 några kvarter bort som hade samma ägare.

Fick ett fint rum på första våningen (av sju våningar) med den bästa duschen på länge. 12 USD/natt inkl. frukost, fri dryck (te, kaffe, juice) + middag. Kanonpris på ett kanonställe! Vi bokade upp en ny utflyktstur till nästa dag.

Middag på SaSa Café i närheten, det blev räkor och biff samt någon öl. Promenad på stan innan det var dags att prova huvudkudden.

2003-12-03 Saigon
Upp 07.00 för frukost på hotellet innan Delta Adventure Tours hämtade oss 08.00 för en heldagstur till Cao Dai-templet och Cu Chi-tunnlarna.

Cao Dai-templet

Resan till templet tog 2,5 timmar för att färdas 10 mil, det säger väl en del om trafiken i Saigon. Resan inkluderade det obligatoriska stoppet för en bensträckare samt en mindre bilkrock som vår busschaufför orsakade.

Vi gick runt lite i och omkring Cao Dai-templet som är Vietnams största, innan det var dags att se på lunchmässan (de håller mässor även morgon och kväll). Mässan var väldigt speciell med ganska vacker musik. En konstig sak var att vi innan mässan inte fick fotografera några människor inne i templet (inte ens oss själva), men under mässan var det fritt fram att fotografera vad som helst.

In i bussen igen (+ lång väntan på ett par från Belgien som skyllde på att de inte kunde Engelska så bra…) för en kort tur till lunch-stället i Tay Ninh. Lunchstället som var en variant på vägkrog serverade vårrullar + biff, mycket god mat för ett sådant ”ruffligt” litet ställe. Vi drack lemon juice till maten och allt kostade 50.000 Dong (25 kr).

Cao Dai-templet

En timmes buss-(sov-)resa till nästa mål för dagen, Cu Chi-tunnlarna. Där kunde vi se hur de berömda tunnlarna, som amerikanarna inte kunde hitta/förstöra, såg ut och fungerade.

De flesta av orginal-tunnlarna har förstörts efter kriget, men några fanns kvar. Dessutom hade de gjort några bredare och högre (80×120 cm) tunnlar som vi turister fick prova att krypa omkring i. Det var trångt, skitigt och mycket varmt/fuktigt i dem.

Jag testade två tunnlar och exet alla tre tunnlarna, även fast den sista visade sig vara lite väl lång.

Under turen fick vi också ganska mycket krigshistoria berättat av vår guide som slogs för Sydvietnam.

Efter tunnlarna vandrade vi omkring i en konstig blandning av rester från kriget (trasiga bilar, bomber, helikoptrar, mm) samt ett mini-zoo (bland annat med en enormt tjock boaorm som vägde drygt 130 kg, men var ganska kort). Tillbaka till Saigon vid 18-tiden.

Efter en snabb dusch och packning betalade vi hotellräkningen för att spara lite tid i morgon bitti.

Nedgång till en riktigt smal tunnel

Middagen intogs på Allez Boo och var jättegod. Vi åt Tom Kha Gai-soppa, räkor i vitlök samt biff med ingefära. Allt kostade 200.000 Dong (100 kr) men då inkluderade det flera öl under en ganska lång tid. Vi pratade lite med en kille som var både biljardproffs och motorcykelguide.

Jag försökte sedan hitta något att göra av med pengar på, men allt som shoppades var ett lypsyl med konstig smak och lukt.

2003-12-04 Saigon till Mui Ne
Upp 06.00 för att packa ihop det sista och käka lite frukost. Redan klockan 7.00 stod vi vid Delta’s kontor, men bussen skulle inte gå förrän 7.30. Vi kom iväg vid den tiden, men två personer från Australien saknades så vi fick göra en extra rundtur på en halvtimme runt kvarteren för att leta reda på dem.

Efter ca två timmar gjorde vi ett kort bensträckarstopp och strax efter klockan 12 hade vi åkt de ca 20 milen och kommit fram till Mui Ne. Trots löfte från Delta Adventure Tours som organiserade resan att vi skulle bli avsläppta vid hotellet som de bokade åt oss, så åkte bussen förbi vårt och andras hotell. Vi stannade först ett par kilometer från vårt hotell Song Hai. En kille kom ombord på bussen och sa att de skulle köra oss till våra hotell, men inte förrän efter lunch vid 13-tiden. Nu började vi och flera till bli trötta på deras (brist på) organisation så vi krävde att dom omgående skulle köra oss till hotellen. Så blev det också, efter mycket gnäll. Tre personer tappades bort i kaoset och kom i kapp oss på moppe!

Enligt Delta Adventure Tours skulle resan från Saigon till hotellet i Mui Ne ta fyra timmar. Nu tog den lite mer än fem timmar och kunde ha tagit ytterligare en halvtimme eller så om vi inte tjafsat. Ska ni åka med dessa bussar till Mui Ne, se till att busschauffören och guiden som följer med förstår att ni har fått ett löfte om att bli avsläppta vid ert hotell direkt när ni kommer till Mui Ne.

Vi installerade oss i ”bungalow” nr 7 på Song Hai som var helt OK med toa/dusch, dubbelsäng och fläkt. Pris: 10 USD/natt och rum. Dessutom hade de i Saigon sagt att hotellet låg någon minuts gångväg från stranden. Det visade sig ligga precis vid stranden så inte vet vi vilken väg de brukade ta till stranden.

Song Hai, gården mot stranden

Gick sedan till hotellets bar/restaurang och drack varsin stor Tiger-öl. Där träffade vi på ett par tjejer som väntade på att få åka till Saigon och de tipsade oss om bra restauranger, m.m. i Mui Ne. De sa att stället inte var något party-ställe direkt, men ett perfekt ställe om man bara ville sola, bada och koppla av. Något som passade oss perfekt.

Ett av tipsen var restaurang Lam Tong som låg bredvid ett ställe som hyrde ut surfingbrädor och andra vattensport-prylar. Lunchen bestod av nudelsoppa med kyckling respektive Singapore-style-nudlar + varsin öl till det facila priset av 40.000 Dong (20 kr) för två personer.

Sedan var det stranden som gällde. Låg och mös i varsin solstol som hotellet hade hela eftermiddagen – enda ansträngningen var att med jämna mellanrum gå ner och leka i de höga vågorna. Trots att det var en bit över 30 grader i skuggan gjorde en skön bris att det aldrig blev för varmt att ligga på stranden. 

Efter en varm och skön dusch på rummet begav det sig inte bättre än att vi somnade sött. Vaknade upp vid 21.30-tiden och gick då tillbaka till samma restaurang igen i mörkret. Nu åt vi biff med chili + lemongrass, kyckling med champinjoner och varsin öl. Nu slutade notan för hela kalaset på 75.000 Dong (drygt 35 kr), det är billigt att leva i Vietnam! 

Gick sakta tillbaka till hotellet på stranden i månskenet. Vid midnatt var det godnatt!

2003-12-05 Mui Ne
Upp sent, ca 09.00 för en dag när vi inte skulle göra någonting. Frukost på hotellet och sedan var det stranden som gällde hela förmiddagen. Det blåste ganska bra så det var många ute och försökte surfa efter en egen vinge/fallskärm. Det var ganska underhållande att titta på dem. Både de som behärskade tekniken och visade upp olika hopp och tricks, men även nybörjarna som visade upp en imponerande uthållighet i att släpas omkring i vattnet efter en fallskärm.

Utsikt över fiskeby vid Mui Ne

Lunch på ”stamstället” Lam Tong och det blev varsin nudelsoppa + citronjuice. Pris 35.000 Dong (mindre än 20 kr).

Stranden igen någon timme innan det var dags för en vilostund på rummet. Vi ville väl inte bränna oss alltför mycket direkt.

Middag på stamhaket igen. Nu blev det räkor i vitlök, biff med starka kryddor som sköljdes ner med några öl och citronjuice. Pris 110.000 Dong (drygt 50 kr) inklusive en hel del dricks till den trevliga personalen som nu började känna igen oss.

2003-12-06 Mui Ne
Sovmorgon igen, upp vid 9-tiden för en frukost på hotellet. Låg på stranden fram till ca 13.00 och det var ruskigt hett idag – inte mycket till vind som svalkade.

Tog en dusch och sedan skulle vi hyra en moppe för att ta oss ut och utforska omgivningarna. Det hela slutade med att vi hyrde varsin moppe med chaufför istället för en rundtur till Mui Ne:s sevärdheter, det kostade ca 80.000 Dong (40 kr) om vi inte minns fel.

Röda ravinen

Vi kollade först lite på fiskebyn och sedan kördes vi till sanddynerna. Vi kunde inte åka till de vita sanddynerna som låg för långt bort, men lite vanlig öken fick vi se. Vi blev snabbt omringade av ett gäng ungar som skulle sälja vykort till oss och få oss att åka på en plastplatta nedför dynerna. Vi ”gick på” deras försäljningstrick och köpte en åktur för 10.000 Dong + vykort för 20.000 Dong. Åkturen nedför sanddynen var inte direkt skrämmande eftersom man knappt kom upp i någon styrfart, men vi slapp i varje fall tjatet.

Sedan åkte vi vidare till en ravin med lite häftiga röda klippformationer och kollade runt en stund innan vi valde att åka tillbaka till hotellet.

Till stranden för ett långt bad i de jättehöga vågorna. Dusch och sedan vykortsskrivande i restaurangen med varsin 64 cl Tiger-öl i näven. Nu håller vi dock på att svälta ihjäl eftersom vi inte ätit sedan frukosten i morse och klockan hunnit bli 18.00. Jag hade varit lite risig i kistan och var väl inte alltför sugen på mat.

Det blev en middag på stamkrogen igen. Idag tog vi vårrullar som man fick rulla själv samt någon mer maträtt. Både dagarna och maträtterna flyter ihop efter ett tag… Två citronjuice användes för att skölja ned maten. Kanongott som vanligt.

Tidigt i säng, som vanligt här i Mui Ne.

2003-12-07 Mui Ne
Sovmorgon igen, upp vid 9-tiden för en frukost på hotellet. Sedan ned till stranden för att sola. Jag var lite bränd sedan gårdagen så hon fick ta det lite lugnt, exet passade på att bränna sig lite också. Det ska ju vara jämlikt!

Stranden precis utanför Song Hai

En eftermiddag som tillbringades i skugga och utan att göra särskilt mycket. Lunch vid tretiden på ett nytt ställe, den här gången på andra sidan av surfstället. Maten (kyckling i citrongräs samt biff med fem kryddor) var god, men svindyr. Lunchen gick på 100.000 Dong (50 kr).

Tog en promenad längs med stranden i ”stormen” och hittade lite fina snäckor till min snäcksamling. Packade upp tvätten som hotellet fixade åt oss, tog ett par öl och vilade lite innan det var dags för middag.

Vi hade fått ett tips om att vårrullarna på ett ställe brevid Hahn Café var bland de bästa i Vietnam. Vi provade dem utan att tycka att de skiljde sig speciellt från de vi åt igår… Dessutom provade vi en BBQ-kyckling i chili och avslutade med en fruktsallad. Några Tiger-öl + en citronjuce slank ned också.

Tillbaka till hotellet för att packa ihop det sista och få ännu mer vila/sömn. Efter de här dagarna i Mui Ne kommer vi säkert vara utvilade!

2003-12-08 Mui Ne till Saigon
Sovmorgon igen, upp vid 9-tiden. Ute blåste det som bara den och vi solade och badade fram till klockan 12.00. Sedan var det dags att packa ihop våra saker och checka ut från hotellet. Vi åt varsin fruktsallad i hotellets restaurang, vågade inte äta så mycket innan vi satte oss på bussen eftersom vi var risiga i magen båda två.

Strax efter 14.00 kom bussen och hämtade oss och vid 18.30-tiden var vi tillbaka i Saigon. Vi gick raka vägen till Hotel 64 där vi blev varmt välkomna. Varsin lemonjuice och sen upp på rum nr 2 (samma som sist).

Åt ”lunch-middag” på Kim´s café. Det var varmt som sjutton och vi var inte speciellt hungriga men lite vitlöksbröd, kyckling, biff med spenat och varsin bira slank ändå ner.

Gick sedan och fotade ”julgranen” i parken där vi också kollade in ett gäng vietnameser som försökte sig på någon typ av line-dance. Inhandlade sedan en ”Miss Saigon” av trä för 30.000 Dong.

2003-12-09 Till Bangkok
Efter frukosten gick vi raka vägen till posten för att lägga på det sista vykortet till Sverige. Klockan 10.00 satte vi oss i en taxi till flygplatsen, 70.000 Dong. Vi checkade in och sedan handlade vi cigaretter och fikade dyrt för våra sista Dong. Vad sägs om 200.000 Dong (100 kr) för två fanta och två mackor?

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: