Skottland, juli-augusti 2004

2004-07-25 Till Skottland
Upp redan vid 6-tiden och efter en snabb dusch och frukost tog vi T-banan till T-Centralen. Vi hade köpt billiga biljetter (2 för priset av 1) till Arlanda-tåget och tog 07.30-tåget som tog oss snabbt ut till Arlanda

SAS-planet lyfte 09.25 och resan till Edinburgh tog ca två timmar. Vi satt långt fram i planet och fick dessutom våra väskor snabbt vilket gav oss ett försprång till Hertz-disken dä vi hämtade ut hyrbilen som skulle ta oss runt i Skottland. Fegt nog (eller var det förståndigt?) så bytte vi till en automat-växlad bil och tog dessutom den extra (dyra) självriskelimeringen. Det gjorde att kostnaden för hyrbilen nästan fördubblades, men vi kände att det kunde vara värt det med tanke på hur mycket vi skulle köra.

Loch Lomond

Vi körde våra första försiktiga minuter i vänstertrafik innan vi kom ut på motorvägen till Glasgow där allt började flyta riktigt bra.

Det är ganska enkelt att köra på fel sida av vägen när ratten sitter på fel sida i bilen. Att dessutom alla andra bilar gjorde det gjorde det ju inte sämre…

Vi skippade Glasgow på denna resa och åkte direkt upp mot Loch Lomond där vi stannade i den lilla byn Luss och vandrade omring ett tag i den mysiga byn med alla fina hus med solen som värmde skönt.

Det skulle visa sig att vi hade kanontur med vädret under hela semestern. Vi kom dit precis när deras värsta och blötaste sommar på fler år tog slut, vi hade runt 20 grader hela resan och det växlade mellan mulet, lättare stackmoln och klarblå himmel.

Luss

Vi åt lunch i en gammal ombyggd kyrka i Tarbet. Det blev hamburgare och pommes + lite brottande med alla små plastförpackningar som innehöll ketchup, senap och gud vet vad.

Vi bestämde att vi skulle försöka bo någonstans runt Inveraray och åkte in på en av Skottlands många turistbyråer som hjälpte oss att boka Bed & Breakfast på Killean Farmhouse några kilometer utanför Inveraray.

Några timmar senare kom vi fram till byn och kollade lite på ett mycket snyggt slott, Inveraray Castle, som visade upp både en fin huvudbyggnad, ett hissnande utkikstorn högt upp på berget samt vår första kontakt med Highland Cattles (som dock inte ville vara med på bild).

Inveraray Castle

Det tog lite tid att hitta vårt boende eftersom vi missade skylten den första gången och det inte fanns så många ställen att vända på efteråt. Till slut kunde vi ta in på rummet för 25 pund per person.

Tog bilen in till byn för att ”göra stan”, vilket visade sig vara ganska lätt. Det fanns inte mer än tre-fyra gator i hela byn och allt kretsade egentligen runt huvudgatan (som hade fyra olika namn: East and West main street, Main street North och South). Vi drack varsin Tennents öl på Georg Hotels utebar innan det var dags för middag. Det fanns inte alltför många restauranger att välja mellan och vi fastnande till slut för ett enkelt alternativ, var sin pizza på ett hak.

Nattlivet var ganska obefintligt så vi gick tidigt till sängs i vårt oranga (!) rum.

2004-07-26 Till Isle of Islay
Upp tidigt och åt en stadig frukost (flingor, ägg, bacon, toast, juice och te), checkade ut och sedan åkte vi mot Kennacraig varifrån färjan mot Isle of Islay skulle gå ifrån.

Vi kom fram till färjeläget i mycket god tid och eftersom terminalen låg ensam på en konstgjord ö mitt ute i ingenstans så beslöt vi oss för att ta en sväng och kolla på en slottsruin som låg i närheten. Vi åkte för första, men inte sista, gången på en smal enfilig väg med mötesplatser och branta backar till Skipness Castle där vi klättrade runt helt ensamma en stund.

Utsikt från Skipness Castle

Till Kennacraig igen för att ta färjan till Port Askaig på Isle of Islay. Resan tog två timmar och vi satt på däck nästan hela tiden och tittade på utsikten.

Väl framme på Isle of Islay vid 15-tiden åkte vi raka vägen över ön till Bowmore och checkade in på det förbeställda hotellet, Lochside Hotel, som låg på krypavstånd från destilleriet. Vandrade sedan runt i byn en stund och njöt av det fina vädret som fanns på den här sidan av ön. Satte oss i hotellbaren coh drack varsin öl, McEvan 70th Ale, och testade ett par av barens drygt 400 Islay Single Malt Whisky. Det är några fler än vad man orkar med att prova…

Den runda kyrkan i Bowmore

Middagen intog vi på den indiska restaurangen Taj Mahal som låg mittemot vårt hotell. Vi åt en riktig kanonmiddag bestående av dip och tunna bröd, Chicken Jalfrezi, Chicken Masala, Vitlöksnan och frusen citron. Restaurangen hade tyvärr inte tillstånd att servera alkohol så vi fick nöja oss med varsin coca cola.

2004-07-27 Isle of Islay
Upp vid 8-tiden för ännu en stadig frukost innan vi gav oss ut på dagens destilleritur. Först åkte vi till Bruichladdich där vi provsmakade deras 12- och 15-årig whisky i shopen. Det slutade med att vi köpte en flaska 15-årig som dessvärre finns att köpa på svenska systembolaget. Syftet med detta besök var egentligen att försöka köpa någon souvenir till en kompis som har köpt Octomore-whisky (det som ska bli världens rökigaste whisky) från detta destilleri som ska vara färdig om ett antal år. Nu fanns det inget att köpa, men vi fick ett smakprov på hur Octomore smakar för närvarande. Vi kan intyga att den var rökig…

Åkte vidare mot Port Ellen och Lagavulin där vi försökte få gå med på en rundtur i destilleriet men förmiddagsturerna var förstås fullbokade. Vi nöjde oss med att provsmaka lite i shopen och köpte en Lagavulin Double Matured.

Ardbeg

Vidare till Ardbeg där vi smakade och köpte en Ardbeg Uigeadail, världens godaste whisky enligt vissa. Tittade sedan in till Laphroaig där vi varken provsmakade, handlade eller knäppte något kort.

Tog sedan en paus från destillerierna och provsmakningarna, exet som körde fick ju inte bli på lyset. Vi åkte norrut på den smala vägen mot Kildalton Cross (en gammal ruin) och då hade vi sån tur att vi såg ett gäng sälar som låg och vilade sig på några stenar vid strandkanten. Bilen parkerades raskt på en mötesplats och sedan klättrade vi ut på klipporna för att kunna studera sälarna på närmare håll. Sedan luktade mina skor dynga i ett par dagar eftersom det var väldigt blött och skitigt vid stranden.

Åkte tillbaka till Bowmore och inhandlade några lunchmackor innan vi drog vidare för att leta efter uttrar men vi lyckades inte hitta några. Åt vår medhavda lunch vid Loch Gruinart och åkte sedan mot Finlaggan.

Tjuriga tjurar på Islay

På väg dig stötte vi på två stycken tjurar som stångades för fullt, de gick i varsin hage och hade massor med taggtråd mellan sig. Väl framme blev vi grymt besvikna, Finlaggan visade sig vara något historiskt och inte ett destilleri som vi trodde att det var.

Mot Bowmore igen, den här gången till destilleriet där vi gick på en rundtur och provsmakade lite whisky. Köpte med oss en Legend, inte den dyraste men däremot Bowmores rökigaste whisky eftersom den bara var lagrad i sju år.

Tillbringade resten av kvällen på hotellet. Vi startade med några öl i baren tillsammans med ett annat svenskt par. Hotellets ägare bjöd oss på varsin rejäl Bruichladdich Valinch som bara ska finnas tillgänglig på destilleriet men den fanns alltså i hotellbaren också. Åt sedan middag, calamares och fajitas, i hotellets restaurang.

2004-07-28 Till Fort Augustus
I dag var det dags att lämna whisky-ön för nya äventyr.

Castle Stalker låg fint ute i vattnet

Efter en tidig frukost satte vi oss i bilen och åkte till Port Askaig varifrån Caledonian Mac Brayne skulle ta oss till Oban.

Färjan avgick klockan 10:15 och tog ca 4 timmar men då gjorde vi ett stopp vid ön Colonsay. Tiden på färjan utnyttjade vi till att läsa i guideboken, skriva dagbok, äta lunch och titta på utsiken. Vi såg t.ex. 4 stycken delfiner efter vägen.

Vid 14-tiden var vi framme i Oban där vi planerat att stanna en natt men vi ändrade raskt den planen och åkte vidare mot Fort William och Fort Augustus där vi stannade för natten.

Efter vägen kollade vi in Stalker Castle som låg på en lite ö ute i vattnet.

Puben som vi bodde ovanpå i Fort Augustus

I Fort Augustus lyckades vi få det sista dubbelrummet på Richmond House Hotel för 48 pund. Vårt rum låg direkt ovanpå baren. Efter att ha burit in våra tillhörigheter på rummet vandrade vi ut på byn i solskenet och tittade på Swing Bridge med slussarna och alla båtarna som låg i hamnen.

Åt middag på The Bothy, i kväll blev det musslor i vitlök, friterade räkor och fläskfilé i pepparsås. Notan gick på ungefär 28 pund men då ingick även varsin öl och lite dricks. Strosade sedan runt i byn och avslutade så småningom kvällen i baren på The Bothy där en trubadur spelade och sjöng allt vad han orkade.

2004-07-29 Till Isle of Sky
Upp tidigt och åt frukost som vanligt och sedan var det full fart mot Urqhart Castle.

Urquhart Castle vid Loch Ness

Vi kom fram till slottet precis när det skulle öppna och det var redan fullt med bussar och bilar på parkeringen.

Tydligen är Urqhart Castle en måste-sevärdhet när man är i Skottland. Skulle kunna bero på att det ligger vid Loch Ness för det är egentligen inte någon ”fin” ruin.

Vi hade ingen lust att trängas med busslaster av folk så vi drog i stället vidare mot Eilean Donan Castle där det var en aning lugnare.

Vi stannade nämligen till en bit från Slottet där det fanns ett fik, en ung kille som spelade säckpipa för oss och perfekt utsikt över slottet.

Åkte norrut mot Kyle of  Lochalsh och vidare på Skye Bridge och helt plötsligt var vi framme på Isle of Sky.

Eilean Donan Castle

Tog av mot Kylerhea för att titta på uttrar och den här gången lyckades vi faktiskt få syn på en som simmade omkring och lekte i vattnet.

Åkte sedan till Portree där vi tog in på Harbour View för 50 pund och sedan promenerade vi omkring i byn och tittade i affärer och drack varsin öl på puben Isles Inn. Åt en ganska beige middag på ett hotell, biff och kyckling med pommes sköljdes ner med varsin öl.

Hamnen i Portree

Därefter tillbaka till Isles Inn som nu var knökfullt med folk som lyssnade på kvällens trubadurer. Det var en tjej och en kille som spelade fiol och gitarr och sjöng skottska sånger för oss och de var faktiskt riktigt duktiga.

2004-07-30 Till Alness
Frukost vid 8-tiden. Åkte sedan mot Dunwegan Castle där vi vandrade runt omkring i parken och tittade lite.

Dunwegan Castle

Vi försökte följa en karta och hitta en utsiktspunkt där man kunde fota slottet bra, men hittade bara en massa hagar med får i samt vildvuxna skogar…

Vi körde vidare söderut på Skye på ganska fina vägar längs med kusten och fick se fina vyer över berg och branta klippor som stupade mot havet. Efter ett tag kom vi fram till Talisker destilleriet där vi inte kunde köpa en double mature av Talisker eftersom den var slutsåld där. Det blev istället en Oban double mature whisky som inhandlades.

Vi fortsatte mot bron som skulle ta oss bort från Skye men stannade till ett par gånger på vägen. Bland annat för att hälsa på och fotografera ett par Highland Cattle samt för att äta lunch vid Kyleakin där det blev en Soup of the day innan vi tog oss tillbaka till fastlandet.

Bilen fick sitt också när vi tankade fullt innan vi vände blickarna och bilen österut och tog oss på smala och backiga väger mot Dingwall. Det är fantastiskt att köra bil i Skottland. Vissa av de vägarna var så smala så att bara en bil rymdes och man kunde bara mötas på speciella mötesplatser och det på en av Skottlands större vägar tvärs över ön. Där det fanns två filer var det också ganska ont om plats och mötte man en lastbil, tvingades man bland nästan köra ut i gruset. Men hastighetsbegränsingen på dessa vägar var 90 km…

Highland Cattle på Sky

Väl framme i Dingwall försökte vi hitta något B&B, men det fanns inte speciellt många ställen i byn som hade boende. Dessutom var alla fullbokade, så vi fortsatte åka några mil till byn Alness där vi tog in på Tullochard B&B för 42 pund.

Ner på byn sedan för att skölja ned resdammet. Vi besökte båda byns pubar som låg på varsin ända av huvudgatan och tog en öl på varje ställe, Station Hotel Pub och Guthries Bar. Gick sedan tillbaka och vilade en stund och skrev dagbok.

Åt middag på byns indiska restaurang och tillbringade resten av kvällen på Guthries bar. Det var riktigt kul att kolla på alla fyllskallar med usel klädsmak som drack mängder av sprit för att göra fredagskvällen rolig. Värst var nog alla unga tjejer som tävlade i dricka shots av alla möjliga slags spritsorter. Det kanske inte var så underligt med tanke på att 5 cl sprit kostade mindre än en pint öl, men vi nöjde oss med den goda skotska ölen. Så småningom insåg vi att vi var för nyktra för att platsa på puben så vi drog oss tillbaka för att sova någon gång efter midnatt.

2004-07-31 Till Inverness
Frukost och sedan åkte vi norrut mot Golspie och Dunrobin Castle, ett fint slott som låg vackert vid vattnet.

Dunrobin Castle

Tittade runt lite innan vi drog tillbaka ned mot Inverness. Vi åkte in till centrum och drog direkt till TIC och bokade B&B på Malvern Guest House för 50 pund några kvarter från citykärnan på Kenneth Street.

Vi vandrade runt på stan och njöt av det vackra vädret och solen. Köpte ett par lunchmackor som vi åt på strandkanten till River Ness och njöt både av maten och solen en bra stund.

Vi hittade även en whisky-affär här och frestelsen blev för stor, vi gick in och köpte några flaskor (Talisker double mature, Black Bottle, Jura samt en liten Loch Ness whisky).

Passade sedan på att gå in på en pub för en kall öl, där vi även skrev ett antal vykort till Sverige. Sedan var det dags att gå hem och piffa inför kvällen.

Inverness

Det var ganska mycket folk ute på stan när vi försökte få tag på ett bord på någon vettig restaurang, men alla var fullbokade. Till slut hittade vi ett modernt ställe som mera såg ut som ett disco/bar än en restaurang. Vi fick enorma portioner av Chicken fajitas respektive pepparstek som vi inte orkade äta upp, dessutom var det nästan resan bästa mat. Skenet bedrar!

Tattoo i Inverness

Sedan bar det av till Inverness Tattoo som vi köpt biljetter till. Under två och en halv timme fick vi se och höra säckpipeblåsare, militärorkestrar, dansuppvisningar, hunduppvisning, ljudlig demonstration av en mobil luftvärnskanon, mm. Allt avslutades med ett ganska fint fyrverkeri.

Kvällen avslutades på puben Finlays där vi spanade på stans festprissar, lyssnade till ganska bra musik och drack några öl. I säng vid ett-tiden.

2004-08-01 Till Pitlochry
En stadig frukost som vanligt och sedan full fart mot Speyside. Åkte via Elgin och därifrån var det The whisky trail som gällde, dock utan att vi stannade till vid något destilleri (var det för att vi inte fick plats med fler whisky-flaskor?).

På den ganska långa färden mot Pitlochry stannade vi bland annat på ett ställe längs med floden Spey och solade någon timme. Lunchen åt vi i Dalwhinnie och då passade vi även på att besöka destilleriet där vi köpte en double mature whisky.    

Huvudgatan i Pitlochry

Kom fram till Pitlochry vid 15-tiden och tog in på ett B&B som låg mittemot turistbyrån för 50 pund. Värden var jättetrevlig och bjöd oss på te ute i trädgården som hade en gräsmatta i klass med en golfgreen. Solade en stund innan vi gick och utforskade byn.

På vägen släckte vi törsten på The Old Mill, det var resans dyraste öl men det var det värt just då. Gick bland annat ned till Bells destilleri som egentligen heter Blair Athol Distillery.

Kort sväng till rummet innan middagen som åts på McKays Hotel och bestod av pasta i olika former och varsin öl. Avslutade kvällen på en av byns pubar med en öl innan det var dags för sängen.

2004-08-02 Till Edingburgh
Sovmorgon ända till 08.30, det blir tidiga morgnar när man bor på B&B. Frukost och sedan till posten för att köpa frimärken.

Checkade ut, tankade och åkte sedan till Skottlands minsta destilleri, Edradour. Gick med på en gratis rundvandring med provsmakning. Köpte förstås en flaska 10-årig whisky i shopen och drog vidare mot slutdestinationen Edinburgh.

Väl framme några timmar senare åkte vi in mot centrum och förskte hitta en P-plats. Så här mycket bilar och folk hade vi inte sett på alla andra dagar tillsammans på resan… Gick sedan till turistinformationen och bokade hotellrum hyfsat nära city på Roseberry Hotell för 60 pund per natt. Tog sedan bilen till hotellet, checkade in och åkte sedan runt en stund för att försöka hitta en långtidsparkering som inte skulle ruinera oss. Den ”billigaste” parkeringen visade sig sedan ligga i stort sett mitt emot hotellet…

Edinburgh Castle från parken nedanför

Gick ut en stund i solskenet på stan och såg oss omkring. Åt middag på en italiensk restaurang, pizza och Peroni-öl. Lullade runt en stund till innan vi gick tillbaka till hotellet och somnade – en tidig kväll.

2004-08-03 Edingburgh
Sen frukost igen vid 08.30-tiden. Gick sedan nästan en mil under dagen när vi tog oss fram och tillbaka till centrum samt vandrade upp och ned för The Royal Mile med många av stadens mest kända byggnader som kulisser. Passade även på att ta en kaffe latte på en uteservering inna vi betalade entré till Edinburgh Castle och såg oss omkring under några timmar.

S:t Giles Cathedral på The Royal Mile

Åt Soup of the day på en pub tillsammans med en öl och började sedan vandra tillbaka till hotellet. Det började regna så smått för första gången på den här semestern (!). Tog varsin öl på ”stamstället” Ruries nära hotellet på vägen hem och parkerade sedan om bilen inför morgondagens hemfärd.

Till rummet och packade det sista, duschade och bytte lite kläder inför kvällens middag. Vi beslöt att ta en ganska enkel middag och kollade runt på några krogar i närheten innnan det till slut blev en sen Indisk middag (puben hade slutat servera mat vid 8-tiden). En sista öl på stampuben innan det var dags att sova…

2004-08-04 Till Stockholm
Upp vid 07.30 för en tidig frukost och sedan raka spåret till flygplatsen. Vi lämande bilen till Hertz vid 9-tiden efter att ha kört 982,4 miles på 10 dagar. Det är en bit och allt gick bra. Exet försökte bara införa högertrafik i Skottland en enda gång…

Fick sedan vänta en stund på att få checka in väskorna eftersom vi var ute i (alltför) god tid. Planet hem var i stort sett full och gick på tid, vi kom hem till ett soligt och stekhett Stockholm vid 15-tiden.

Nu är det inte många veckor kvar innan det bär av till Kina 🙂

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: