Bangkok, december 2003

2003-12-09 Till Bangkok
Strax efter klockan 12.00 fick vi gå ombord på Thai-planet som skulle ta oss till Bangkok. Den här gången lyfte vi på tid, klockan 12.30. Resan var kort och vi landade ca 13.45 efter en mycket lugn resa på vilken vi blev serverade lunch i form av oätlig kyckling.

Phra Thinang Asiawan Thiphta-art vid Bang Pa-In Palace

På flygplatsen möttes vi av vår förbokade chaufför som körde oss till Narai Hotel på Silom road. Vi var framme vid hotellet vid 15.30-tiden.

Efter att vi hade installerat oss gick vi raka vägen mot floden där vi stötte på en karl som tipsade oss om en Seafood-restaurang vid Silom Harbour. Vi tog en Tuk Tuk dit och åt två varsina jätteräkor med ris, kokta grönsaker och cola/lemonjuice. Det var gott men i dyraste laget, 2.300 Bath (drygt 400 kr).

När vi skulle gå tillbaka till hotellet hamnade vi lite fel eftersom vi gick åt fel håll. Detta trots att exet säger sig ha jättebra lokalsinne……

När vi efter en lång promenad äntligen hittade hotellet då gick vi raka vägen till hotellets bar och drack ett par mycket dyra Singha-öl (trots att det var Happy Hour och vi fick två öl till priset av en) innan vi gick upp på rummet och vilade en stund, Maggan somnade som vanligt.

Vid 21-tiden gick vi till Pat Pong och kollade in läget. Vi köpte två varsina tröjor för 150-200 Bath per tröja.

2003-12-10 Ayutthaya
Klockan ringde redan 06.00 för en tidig frukost. Äntligen en ”riktig” frukost, vi började bli lite trötta på den vietnamesiska standardfrukosten (te, omelett och vitt bröd)

Trädgårdskonst vid Bang Pa-In Palace

Hämtades upp 07.20 av River Sun Cruise och kördes ner till floden där vi bytte till en stor buss. Vi åkte ut från Bangkok via de snabba betal- och motorvägarna. Snitthastigheten var mycket hög jämfört med i Vietnam.

Första stoppet var vid ett av kungens sommarpalats, Bang Pa-In Palace. Där vandrade vi runt i drygt en timme. Vi hade en guide som var duktig på att prata, men ibland ville man bara bort från den stora gruppen. Något vi också fick tillfälle till att göra på slutet, det är lite skönare och roligare att ströva omkring i sitt eget tempo.    

Ruinerna av Wat Mahathat

Sedan fortsatte vi vidare till själva Ayutthaya där vi besökte ruinerna av Wat Mahathat där vi bland annat såg ”ansiktet i trädet”.

Nästa stopp var ett av få tempel som inte förstördes av burmesiska krigare. Det hette Wat Na Phra Mane och hade bland annat en normalt sittande Buddha-staty av sten (en av sex i hela Thailand)

Sista stoppet var Wat Lokayasutharam där det fanns en av de största vilande/liggande Buddha-figurerna i landet.

Vår guide på resan kunde inte säga ”R” utan det blev ”L” i stället. Detta fick oss att dra på mungiporna i smyg emellanåt. Vår grupp fick t.ex. heta ”Livelside Cluise Gloup” och vi tittade på ”Luins” och pagodor som innehöll ”Impoltant pelsons” (det lät precis som om det var impotenta personer som låg begravda i ruinerna).

Efter en kort busstur var det sedan dags att stiga ombord på båten som skulle ta oss (+ två andra busslaster) tillbaka till Bangkok. Vi serverades en lunchbuffé där det mesta smakade riktigt bra. Bland annat kyckling i paneng-curry och biff i ostron-sås. Efter en hastig genomgång av desserterna och en kopp kaffe satte vi oss ute på akterdäck där vi blev kvar resten av resan. Vi njöt av solen och vyerna som passerade och vi måste nog ha sett några hundra tempel längs med floden (Chao Phraya River).

Krematorie-byggnad

Vi angjorde hamnen i Bangkok vid 16-tiden och bussades tillbaka till hotellet. Tittade lite på de videoinspelningar som vi gjort de senaste dagarna och vilade lite innan det var dags att kolla in kvällslivet.

Middag vid 20-tiden på en utmärkt restaurang i Silom Village. Det blev mixed seafood med chili och peppar samt biff med chili. Maten var riktigt stark så vi var tvungna att beställa in varsin vatten utöver Singha-ölen.

Tog sedan en sväng upp mot Pat Pong för att inhandla bland annat lite hudkräm till Maggan som började tappa lite av färgen från Mui Ne.

Vid 22-tiden slank vi in på den Irländska puben O’Reillys för att ta varsin Kilkenny. På scenen spelade ett band som hette ”The Better”. De spelade bara Beatleslåtar och de gjorde det så bra att de nästan lät bättre än originalet. Vi blev kvar på puben tills bandet slutade spela några timmar och öl senare.

Det blev en sen kväll, vi släckte inte lampan förrän vid 1-tiden på natten. Rekord?

2003-12-11 Tempel-tur
Upp vid 7-tiden för frukost innan vår privata guide, Rose, hämtade oss vid 08.30-tiden. Det var bara vi tre som åkte runt i en sval bil med chaufför. Idag var det (ännu) fler tempel som skulle tittas på!

The Temple of Dawn, Wat Arun

Det togs alltför många bilder på dagens tempel och bara några kan visas på den här sidan, resten av bilderna hittar du sidan Bangkok-bilder.

Vi började med Wat Trimitr som innehöll världens tyngsta Buddha-figur i solitt guld (dvs. guld rakt igenom och inte bara på ytan). Den vägde 5,5 ton och var värd en del…

Sedan åkte vi ner till floden och tog färjan över till Wat Arun (The Temple of Dawn). Vi klättrade omkring lite på detta tempel innan det var dags att ta färjan tillbaka över floden. På detta tempel dog också kameran, men Maggan lyckades köpa ett extra batteri genom ett hål i ett staket (vårt extra batteri låg förstås kvar i bilen på andra sidan floden).

Vi fortsatte med att titta på Thailands näst största vilande Buddha i Wat Po. Den var 46 meter lång och 15 meter hög. Den var så lång att den inte fick plats på något kort…

Golden Teakwood Mansion

Raskt vidare till Grand Palace-området (Wat Prakeo) där vi gick omkring ett tag. Bland annat såg vi en vinterklädd liten Buddha-figur som kallas för The Emerald Buddha, trots att han är gjord av Jade.

Före lunch tog vi en extra liten båttur på floden och in i kanalerna för 400 Bath. Ny lunchbuffé på Riverside-restaurangen. Maten var väl OK, men vi var inte så hungriga.

Efter lunch besökte vi Vimanmek Mansion som var ett stort (världens största?) ”Golden Teakwood Mansion”. Det var väldigt annorlunda mot vad vi tidigare sett i Thailand och var riktigt fint. Dock var det något överbefolkat av kinesiska turister och Thailändska skolungdomar när vi var där. Tyvärr fick man inte ta några bilder inne i huset.

Bro över Chao Phraya River i Bangkok

Sedan blev det ett besök på Gems Gallery där vi fick se hur de gjorde smycken. Maggan köpte en ring med blå safirer och en diamant för 10.000 Bath (lite över 1.800 kr).

Sista templet för dagen var Wat Hualamphong som var gjort av Thailändsk marmor. Vi offrade/skänkte lite pengar till de döda här (100 Bath).

Som sagt: Det togs alltför många bilder på dagens tempel och bara några kan visas på den här sidan.

Tillbaka till hotellet vid 16-tiden för att vänta på att ringen skulle levereras (eftersom vi inte hade nog med pengar med oss till affären). Strax efter klockan 17.00 fick vi betala ringen i hotellfoajén och den förgyller nu Maggans högra ringfinger.

Bandet The Better drar av en Beatleslåt

Kort vila på hotellrummet för att bland annat skriva dagbok innan det var dags för middag.

Middagen intog vi på ett litet hak som låg på Silom Road, mellan vårt hotell och Pat Pong. Det blev räkor i vitlök och peppar, biff med chili och ett par Singha-öl.

Pat Pong nästa! Vi gick runt och tittade på allt som fanns till försäljning men vi handlade i princip ingenting. Däremot blev vi ganska trötta på alla inkastare som tryckte upp porr-reklam i ansiktet på oss, de ville ha in oss på någon av alla Pat Pongs strippklubbar. Detta lyckades dom förstås inte med.

2003-12-12 Bangkok
I dag hade vi ingen tid att passa så vi låg och drog oss ända fram till 9.00. Smaskade i oss en massa frukost och sedan bar det av ut på stan för nu skulle det shoppas!

En av vakterna vid Grand Palace

Åkte Sky-train till Siam Square och sedan gick vi runt i Siam Center och kollade efter nå´t att shoppa men vi hittade inget. Promenerade till World Trade Center och deras Taxfreeaffär där vi inhandlade ett par flaskor whisky och lite cigaretter. Sedan till Pratunam Market, en marknad där många Thailändare handlar, och här var priserna mycket lägre än på Pat Pong. Vi shoppade ett gäng tröjor för 99-150 Bath styck och ett par Lewis-jeans-kopior för 300 Bath och detta utan att knappt behöva pruta.

Promenerade sedan vidare till Panthip Plaza för att leta efter billiga CD-skivor men där fanns mest PC-spel, DVD-filmer och det mesta man kan tänka sig i datorväg. Vi köpte ett par riktiga PC-spel för 400 Bath styck (80 kronor). Kopierade spel kostade 100 Bath per skiva så vi slog till och köpte ett sånt också.

Åt lunch på Kentucky Fried Chicken som låg i Phanthip Plaza-huset och sedan vandrade vi till Ratchathewi Station där vi tog Sky-trainen hemåt.

Drack en varsin dyr öl i hotellbaren och till middag delade vi på en enorm Tom Kha Ghai-soppa på Silom Village.

Shoppade några CD-skivor på Pat Pong (kopior förstås). Ett par av skivorna var felfria medan ett par var av sämre kvalitet. Det var ändå en hyfsad bra affär att köpa skivorna eftersom de bara kostade 100 Bath styck, ca 20 kronor. Avslutade kvällen med ett par Kilkenny på O’Reillys.

2003-12-13 Bangkok
Ännu en dag utan några måsten så det blev sovmorgon igen. Efter att vi ätit frukost traskade vi ner till hotellets pool och lade oss solade i ett par timmar. Det var över 30 grader i skuggan och vindstilla så det var nästan lite för varmt att ligga och pressa.

Tuk Tuk

Mitt på dagen åkte vi till Pratunam Market igen och handlade några par jeans, ett gäng tröjor och en handväska till Maggan. Åt varsin minipizza till lunch på ett ställe med suverän luftkonditionering.

Vilade sedan på hotellet i ett par timmar innan det var dags att inta vår sista måltid i Bangkok för den här gången. Vi gick till en modern restaurang som låg precis bredvid vårt hotell och där åt vi en jättegod middag bestående av Singha-öl, räkor och kyckling.

Sedan var det bara det trista kvar, dvs. att packa och checka ut. Vid 22-tiden hämtades vi upp av en kille som körde oss till flygplatsen. Efter att vi checkat in gick vi och hämtade ut varorna som vi inhandlat i World Trade Center och sedan fyllde vi på med ett par flaskor whisky till. En god Islay-whisky sitter ju aldrig fel!

2003-12-14 till Stockholm
Vid 00.30-tiden var det dags att gå ombord på planet för att åka hem till ett grått och regnigt Stockholm. Vi lyfte på tid och hade sedan 11 timmar att fördriva på planet. Finns det något tristare än att flyga? Maten som serverades var god men filmerna som visades var riktiga bottennapp så vi inriktade oss på att försöka sova vilket vi lyckades ganska dåligt med. Till slut var vi så äntligen framme på Arlanda och som vanligt klarade vi oss igenom tullen utan problem.

Växlade tillbaka pengarna som vi inte lyckats göra av med och det blev ca 8.500 kronor. Inte illa! Vi hade med oss pengar till ett värde av 20.000 svenska kronor och hade alltså bara bränt 11.500 på 3 veckor trots att vi hade handlat mängder med prylar, kläder, whisky och cigaretter.

Undrar var vi hamnar på vår nästa resa?

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: