Peking, november 2007

2007-11-21, mot Peking
Dags igen för en tripp till Kina. Den här gången blir det en ren shoppingresa, med lite sightseeing, till Peking. Mycket av shoppingen är till oss, men ganska mycket är till släktingar och arbetskompisar.

Eftersom vi jobbar norr om stan var det lika bra att stanna kvar på jobbet några timmar och åka direkt ut till Arlanda på kvällen. Parkerade bilen på Benstocken som vanligt och checkade in i god tid vid 20-tiden. Väskan vägde bara 10 kilo, och då innehöll den dessutom några tomma väskor som vi hoppades kunna fylla upp på Pekings olika marknader.

Vi fördrev tiden på Arlanda med att fika, handla lite i taxfree-butiken och ta en öl i baren.

Planet lyfte ca 22.30 och efter en Gin och Tonic, en normal flygplansmiddag med lite vin, kaffe och cognac samt en halvdålig film lyckades vi faktiskt sova några timmar under den åtta timmar långa resan.

2007-11-22, Peking
Landade ca 13.30 lokal tid (sju timmars tidsskillnad) och imponerades av hur snabbt och effektivt vi lotsades igenom alla formaliteter (tulldeklaration, visum- och passkoll, mm). Väl ute på gatan fick jag äntligen ta en cigarett innan det var dags att ta en taxi till vårt hotell, Dong Fang, för 120 CNY (en CNY är ca 0,85 – 0,90 kronor). Som vanligt kunde chauffören ingen engelska, men han fick hjälp på flygplatsen att förklara vilket hotell det var.

Väl framme på hotellet fick vi rum 1116 som var riktigt schysst. Hotellet ligger ganska bra till med gångavstånd till många av Pekings sevärdheter. Inom 30-60 minuters avstånd ligger t.ex. Den Förbjudna staden, Himmelska Fridens torg, Himmelens tempel, Pärlmarknaden, mm. Synd bara att närmaste tunnebane-station (det smidigaste sättet att ta sig runt i Peking) också låg 45-60 minuter bort.

Vi var förvånandsvärt fräscha efter den långa flygningen och tog en taxi till Pärlmarknaden för 15 CNY. Kollade runt bland några av de små båsen/affärerna efter bland annat pärlor, kläder och lite kameraprylar. Öppnade shoppingresan starkt med att köpa:
– 2 Peak Performance vinterjackor (med avtagbar fleece) för 220 CNY styck
– 2 Canada Goose jackor (en lång, en midjekort) för 350 CNY styck
– 2 Armani (halvlång skinnjacka) för 350 styck
– 2 Polo-pike tröjor för 50 styck
– ett kamerafodral till vår nyinköpta kamera för 45 styck

Vi tyckte att vi gjort ganska bra afärer eftersom vi köpta sakerna lite billigare än vi köpte dem för på samma ställe för tre år sedan. Men det skulle sedan visa sig att man kunde få det mesta ovan mycket billigare, mer om det längre fram i resan…

Alldelens oavsett pris så är det ju fantastiskt billigt att köpa vinterjackor för några hundralappar. Visst är det kopior som inte andas som en vanliga jacka, men jackorna vi köpte för tre år sedan är fortfarande varma och håller vätan ute vilket är det viktigaste. Och de Pike-tröjor vi köpte då ser faktiskt lika fräscha ut idag, något man inte kan säga om kopiorna från andra länder.

Avslutade shoppingen med en middag på KFC där en kryddstark kycklingburgare, pommes och cola fick sätta punkt för dagen. Nu började också tidsomställningen och den långa dagen göra sig påmind, så det blev en taxi tillbaka till hotellet (tips: se till att alltid åka på taxameter och inte fast pris, de försöker alltid blåsa dig vid kortare sträckor) och bums i säng för att komma försöka hamna rätt i tiden tills nästa dag.

2007-11-23, Peking
Väckning vid 8-tiden och åt frukost på hotellet för 48 CNY/person. Ett helt OK pris för en ganska stor och omfattande frukost. Vädret var strålande med klarblå himmel och kanske 10-15 grader varmt.

Kinesiska muren vid Mutianyu (åt ena hållet)

Vi pratade med hotellets assisterande manager om olika alternativ för att se Kinesiska muren. Förra gången i Peking åkte vi ut till Badaling som är det mest vanliga stället för turister att åka till och nu ville vi se en annan del av muren där det inte var lika många turister. Till slut valde vi att åka till Mutianyu som ligger ca 10 mil norr om Peking. Assisterande managern förhandlade med taxichauförerna utanför hotellet och fick ner priset för heldagsresan till 400 CNY + motorvägstullar på ca 60 CNY.

Högst upp på den branta vänstra sidan

Vi lämande hotellet vid 10-tiden med en chaffis som inte kunde ett ord engelska och kom fram till muren ett par timmar senare. Efter en ström av kinesiska ord och lite teckenspråk, förstod vi att han skulle vänta på oss vid parkeringen samt var vi skulle betala entrébiljetter. För att få gå upp på muren betalade vi 40 CNY/person. Vi hade först tänkt att gå hela vägen upp till muren, men hittade ingen bra stig. Så vi tog den andra linbanan upp istället för 35 CNY/person, ett mycket bra val visade det sig för det var både brant och ganska långt upp till muren.

Gick till vänster när vi kom upp tills det tog stopp. Sista biten här var det väldigt brant uppför, så den varma fleecen åkte snabbt av och konditionen sattes på prov igen. Här uppe fanns det en vakt som skulle se till att ingen gick vidare på den orestaurerade delen av muren.

Gick sedan så långt det gick åt andra hållet på muren, en ”promenad” på 4-5 kilometer. Här kunde man fortsätta ut på muren eftersom det inte fanns någon vakt, men vi kände att vi fått nog av muren ändå. Istället gick vi tillbaka en liten bit och tog rodelbanan ner (40 CNY/person), barnsligt kul!

Muren var minst lika imponerande här som på Badaling, det är verkligen en häftig upplevelse att klättra omkring på muren och se hur den sträcker sig längs med bergskammarna åt alla håll. Den här delen av muren hade också mycket fler torn, dryga 20-talet, som alla såg olika ut. Lägg sedan till att vi under hela vår tre timmars tur på muren kanske bara såg 40-50 turister, så förstår ni att det här slog muren vid Badaling med hästlängder.

Vi hittade vår taxi och åkte tillbaka till Peking där vi bad att få bli avsläppta vi Yashow-marknaden istället för att åka hela vägen tillbaka till hotellet. Vår chaffis försökte blåsa oss på lite pengar eftersom han hävdade att han kört på taxametern (som stod på drygt 650 CNY) hela sträckan, men var ändå helt nöjd att efter lite ”snack” få 500 CNY för resan. D.v.s. det priset som hotellet gjorde upp med honom + lite dricks.

Kinesiska muren vid Mutianyu (åt andra hållet)

Vi kom till Yashow vid 17-tiden och lyckade fördriva 4-5 timmaar där. Vi shoppade:
– 4 Peak Performance windstoppers för 150 CNY/styck
– 1 par vanliga glasögon med Ray Ban-bågar för 280 CNY
– 1 par Okey solglasögon för 30 CNY

Exets vanliga glasögon går normalt sett på runt 5.000 svenska kronor och vi trodde att vi fått ett bra pris när vi köpte glasögon i Bangkok för 1.200 kr. Men att bara betala ca 250 kronor är ju nästan larvigt billigt.

Vi passade på att bli ordentligt lurade också när vi åt middag högst upp i Yashow-byggnaden. Vi var trötta och hungriga och tänkte inte närmare på att vi inte fick något vettigt pris på maten när vi beställde. Maten (nudlar, friterade kyckling, kyddstark biff + ytterligare någon kycklingrätt) var helt ok, men vad sägs om ett pris på totalt 180 CNY (40/tallrik) + 15 CNY för en stor öl när vi skulle betala. Normalt sett kostar en maträtt inklusive tillbehör kanske 20 CNY.

Tog en taxi tillbaka till hotellet för 35 CNY. Slängde in grejerna i rummet och tog en liten promenad till vårt stamhak, Hand in Hand resturant, från förra Peking-resan eftersom vi bodde i samma område. Tog två stora (60 cl) YanJing-öl var för 12 CNY styck innan det var dags att dra sig tillbaka till hotellet strax efter klockan 23.

2007-11-24, Peking
Samma visa som igår, väckning vid 8-tiden och åt frukost på hotellet. Idag låg diset tätt över Peking och det var ganska råkallt ute.

Vi tog en taxi till Pärlmarknaden, mest för att komma till närmaste T-bana men även för att kunna göra en liten kontrollrunda i marknaden. Den stod kvar.

Rökelser vid Lamatemplet

Tog tunnelbana upp till Lamatemplet som vi inte såg förra gången. En enkel T-banebiljett kostar 2 CNY, det är billigt att ta sig runt i Peking. Det var lördag så det var gott om kineser som också skulle till templet och bränna av en massa rökelser. Gatan utanför templet kantades av mängder med affärer som sålde rökelser och det fanns även en viss svart marknad av privata försäljare.

En byggnad i Lamatemplet

Det kostade 25 CNY/person att gå in i templet som såg ut ungefär som alla andra tempel i Kina. Det är fint att titta på, men det religösa värdet överstiger det faktiska värdet på prylarna mångdubbelt. Buddafigurerna är ju inte direkt gjorda av guld som i Thailand. Det var ganska kallt ute och efter någon timme på tempelområdet bestämde vi oss för att söka oss inomhus.

D.v.s. vi tog tunnelbanan till Sidenmarknaden som flyttat inomhus sedan vårt förra besök i Peking. Började shoppingen med en stor kaffe latte på O’Brians och sedan gav vi oss in i vimlet av små ”affärer”.

Shoppingen här var jobbigare än på de andra marknaderna och utgångsprisena var verkligen utlöst höga. Men till slut fick vi faktiskt ut ett bättre slutpris här även om försäljarna blev lite sura. Det här köpte vi:
– 3 Polo-tröjor till mig 50 CNY/st
– 1 Peak Windstopper 100 CNY
– 3 Polo-pike till exet + hans pappa 50 CNY/st
– 2 pärlhalsband ”fina” 65 CNY/st
– 3 pärlhalsband ”enklare” 50 CNY totalt
– 1 par vanliga glasögon till exet för 200 CNY
– 1 par solglasögon till mig för 30 CNY
– 3 automatiska klockor ”finare” modeller 500 CNY totalt
– 2 batteridrivna ”vanliga”klockor för 100 CNY/st
– 5 DVD-skivor i butiken precis vid tunnelbanan 10 CNY/st

Det tar på krafterna att shoppa, framför allt att pruta ned allt till 10-20 % av utgångspriset, så mitt i all shopping tog vi lunch på O´Brians. det blev en jättegod macka + en latte för 126 CNY (för två).

När det väl var dags att åka tillbaka till hotellet så tog vi T-banan till Himmelska Fridens Torg och sedan taxi till hotellet. Strax för klockan åtta var vi framme.

Vi var lite sent ute nu för middag, men chansade på att kunna äta Peking-anka ändå. Vi tog en taxi till närmaste restaurang som serverade Peking-anka och det visade sig vara samma ställe som vi åt på förra gången vi var i Kina. Vi hann precis innan de slutade servera och avnjöt en halv Peking-anka med tillbehör och öl för totalt 300 CNY. Det var faktiskt inte lika gott nu som första gången, kanske hade vi otur med ankan eller så spelar minnet oss ett spratt.

Efter maten strosade vi sakta tillbaka till hotellet, en promenad som tog nästan två timmar. På vägen lyckades Anders köpa en sommarjacka av märket Jeep i en nattöpen butik för 230 CNY, ungefär samma pris som på marknaderna. I säng strax före midnatt.

2007-11-25, Peking

Trummare som slår på trummor i trumtornet.

Samma visa som igår, väckning vid 8-tiden och åt frukost på hotellet. Även idag låg diset tätt över staden, men man kunde skymta solen ibland.

Vi bestämde oss för att ta en lång sightseeing idag. Tog taxi upp till Trumtornet (entré 20 CNY/pers) där vi klättrade upp drygt 80 trappsteg till toppen. Att gå i trappor efter klättringen på muren och all shopping var inte direkt en njutning…
Men vi kom upp till slut på lite darriga ben. 

Väl uppe fick vi se och höra en kort trumshow på de gigantiska trummorna. Utsikten hade nog varit jättefin, men diset gjorde att man inte såg speciellt långt.

Tog oss ner för trapporna för att gå en kort bit till granntornet som heter Klocktornet (entré 15 CNY/pers). Efter samma smärtsamma klättring upp till toppen möttes vi av en stor klocka, men inget mer. Kanske inte direkt något av Pekings mest framstående utflyktsmål, men ändå något nytt mot vad vi sett tidigare.

Motion på trottoaren.

Vilade/värmde upp oss med en kafé latte på ett litet fik för totalt 44 CNY. Sedan påbörjade vi vår promenad där vi gick genom ett litet område med hutonger, längs med stranden på en stor sjö, testade på lite Kinesisk gymnastik på trottoaren, mm.

Till slut kom vi fram till Jingshan-parken (entré 2 CNY/pers) som ligger norr om den förbjudna staden. Vi klättrade upp på kullen som har flera ganska fina tempel och som dessutom erbjuder fin utsikt över den förbjudna staden (om det inte hade varit så disigt åt det hållet…).

Nu började ändå solen bryta igenom diset på allvar och himlen blev allt blåare.

Lullade nerför kullen och tog oss in i den förbjudna staden från ”fel håll”, dvs norrifrån. Inträdet var ganska lågt, bara 40 CNY/pers.

Eftersom vi sett den förbjudna staden tidigare ägnade vi oss inte så mycket åt de stora husen, utan passade på att titta lite på alla omkringliggande hus (det finns nästan 800 byggnader på området).

Ett par av huvudbyggnaderna höll på att restaureras, vilket behövs för de är ganska slitna. Allt ska väl vara som nytt när OS invigs nästa år..

Några av templen i Jingshan-parken

En av sidobyggnaderna i den Förbjudna Staden

En vakt framför huvudingången till den Förbjudna Staden

Efter några timmar kom vi ut på södra sidan och tog en sväng ut på Himmelska Fridens torg.

Längs med vägen fick vi ställa upp på fotografering ett par/tre gånger samt prata med lite olika människor som ville öva på sin engelska. Fortfarande är långa, blonda turister något exklusivt i Peking.

Tog tunnelbanan till Sidenmarknaden som inte ligger så långt från torget. Började med att ta en enkel lunch, dvs varsin latte och en macka, för 91 CNY. Shoppade även lite denna gång:
– 1 handväska till mig för 100 CNY
– 2 Polo-tröjor till mig för 40 CNY/st
– 1 piketröja till exet för 40 CNY
– 1 Peak Performance vinterjacka för 150 CNY
– 1 återuppladningsbart batteri till kameran för 100 CNY
Tog taxi tillbaka till hotellet och lämpade av dagens inköp.

Middagen åt vi på vårt gamla stamhak, Hand in Hand restaurant, och det var den godaste middagen under det här besöket. Vi åt biff + kyckling + bönor i vitlök och drack fyra stora öl och betalade inte mer än 127 CNY. Kanonmat till kanonpris.

Tillbaka till hotellet där vi bokade massagetid till klockan 22. Innan dess hann vi med en hyfsat god Irish Coffe i hotellbaren. Massagen gjordes i ett angränsade ”hälsohus”och kostade 198 CNY per person för en timmes kinesisk massage. Det visade sig vara en total genomgång av kroppen från topp till tå, vilket var välbehövligt efter en fullspäckad helg. Jag hade fortfarande lite problem med ömma vader, så den delen av massagen fick göras med lätta händer. I övrigt så kittlades det lite ibland och jag fick frågan om vi hade ätit för mycket eftersom hennes massör tyckte att magen putade ut lite för mycket. Vad kan man svara efter en kanonmiddag med en del öl bara någon timme tidigare… Vi fick varsin telåda när vi var klara och gav massörerna 20 CNY i dricks. Vi somnade ovaggade strax före midnatt.

2007-11-26, mot Stockholm
Väckning lite tidigare idag vid 7-tiden och åt frukost på hotellet.

Tog taxi till Pärlmarknaden så vi var där när de öppnade vid 8.30-tiden för att shoppa det sista:
– 1 Peak Performance jacka för 150 CNY
– 3 Polo piketröjor för 40 CNY/st
– 6 halsdukar för 20 CNY/st
– 2 automatiska ”fina” klockor för 250 CNY totalt
Idag var vi inte roliga att pruta med. Vi var lite trötta, hade ont om tid och hade benkoll på hur mycket vi var villiga att betala. Vi avslutade shoppingen med en kaffe latte på trottoaren utanför marknaden, solen sken och det var riktigt skönt att sitta där ett tag.

Tog taxi tillbaka till hotellet för att packa det sista och checka ut vid 12-tiden. Taxin till flygplatsen kördes av vår gamla bekanting från muren-resan tidigare och när han fick lite extra dricks yttrade han de enda engelska ord han kunde ”bye, bye” och ville skaka hand med oss. Han tjänade nog bra på oss den här helgen.

Lyckades få checka in i Business Class-incheckningen vilket gjorde att vi inte alls vet hur mycket väskorna vägde på vägen hem (vågen funkade eller användes inte), men en gissning är ca. 30 kilo totalt.

Flygningen tillbaka till Stockholm var relativt händelselös och följde ungefär samma mönster som på resan till Peking även fast det var svårare att sova. Det enda nya nu var att SAS hade förtvivlat svårt att få fram hörlurar till oss som fungerade, först tio-femton minuter in i filmen och efter tre-fyra trasiga hörlurar var kunde vi äntligen få ljud till filmen. Dålig standard och service SAS!

Landade i tid på Arlanda men fick sedan vänta i nästan en timme på att väskorna skulle färdas mindre än 80 meter från flygplanet till bagagebandet. Det var många som missade sina anslutningsflyg på denna pinsamt långsamma hantering på Arlanda.

Till slut kom vi i varje fall hem till lägenheten strax före klockan 21 och någon timme senare sov vi sött. Vi drömde redan om nästa resa som blir till Fillipinerna i mars…

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: