Kroatien, juli 2008

2008-07-19, mot ön Hvar i Kroatien
Vid 14-tiden sade vi hej då till mina systerdöttrar Nora och Gretas mamma, packade in oss bilen och påbörjade resan till Arlanda. Efter drygt en timme var vi framme, det går ganska fort att köra från Gävle till Arlanda nu när det är motorväg hela vägen. Bilen lämnade vi på Benstocken och sedan checkade vi in vilket gick väldigt snabbt eftersom vi var tidigt ute och slapp stå i kö. Men till säkerhetskontrollen var kön desto längre och det tog en bra stund innan vi var kontrollerade och klara.

Efter att vi hade shoppat lite whisky, cig och godis satte vi oss och fikade i väntan på att få gå ombord. Vi lyfte ca 19.00, nästan en timme försenade, och landade i Split efter en tre timmar lång flygresa. Vingresors guider stod och väntade på oss och såg till att vi kom på rätt buss. Kördes till hamnen i Split varifrån båten till ön Hvar skulle avgå ca kvart över midnatt. Vi hade alltså en hel del tid att fördriva innan båten skulle avgå. Smaskade i oss varsin glass och sedan satte vi oss på en parkbänk och kollade på folk.

Ca 00.40 avgick äntligen båten och vi var framme i Starigrad på ön Hvar efter ca 45 minuter. Men vi hade fortfarande en bit kvar till byn Jelsa där vi skulle bo. Åkte buss den sista biten och var framme ca 02.30. Installerade oss snabbt i vår jättelägenhet på över 100 kvadrat och somnade innan vi hann blinka.

2008-07-20, Hvar

Badskor var ett måste på Hvar

I dag gick vi inte direkt upp i ottan utan vi tog en välbehövlig sovmorgon. Strosade ner till byn där vi letade reda på ett litet hak som serverade frukost. Det blev te, kaffe, juice och mackor med leverpastej, ost, skinka och tomater. Gick sedan och shoppade badskor och vatten så att vi skulle klara en dag på klipporna. Sandstränder är det mycket ont om på Hvar, men det är väldigt gott om vassa klippor efter kusten och dessutom sjöborrar i vattnet. Badskor är därför ett måste om man ska bada.

Vi vandrade bort efter vattnet och hittade en pir som var helt perfekt att ligga och sola på. Runt piren simmade det en hel del fisk och vattnet var klart och fint, så det blev en hel del snorkling under dagen. Solen sken, det var drygt 30 grader i luften och inte så mycket svalare i vattnet. Skönt!

Efter några timmar strosade vi vidare längs vattnet och hittade ett ställe på klipporna där det fanns en del släta klippblock som det gick att ligga på. Efter lite mer bad och snorkling gick vi tillbaka mot byn igen. Vi kom till en camping och där stod det en kille och stekte pannkakor, lunchen var räddad. Vi åt varsin chokladpannkaka och till efterrätt slank det ner en glass.

Från balkongen hade vi fin utsikt över Jelsa

Från balkongen hade vi fin utsikt över Jelsa

När vi kom tillbaka till byn gick vi och letade reda på mataffären där vi bunkrade lite frukostmat, chips, läsk m.m. Det gällde att inte handla för mycket för vi bodde långt upp på sluttningen och det var många trappor som skulle avverkas för att komma hem till lägenheten.

På kvällskvisten kom Vingvärden och besökte oss på hotellet och då passade vi på att boka och betala en heldagstur till Dubrovnik till i övermorgon. Tillbringade sedan en bra stund på vår jättebalkong där vi satt och mumsade på lakrits, chips, whisky och coca cola.

Vandrade sedan ner till byn där vi åt en hyfsat god middag. Lullade sedan runt i gränderna ett tag innan det var dags att nanna kudden.

2008-07-21, dagsutflykt till ön Brac
I dag åt vi frukost bestående av te, mackor, nutella, ost, juice och tomater på vår balkong. Packade sedan ihop våra badgrejor och gick ner till byn för att försöka boka en båttur till grannön Brac. Det låg mycket båtar i hamnen och flera av dom körde dagsturer till Brac.Vi köpte varsin t/r-biljett för 50 Kouna styck till en båt som avgick klockan 9.00.

Resan skulle ta ca en timme, men den tog lite längre tid eftersom vi hade turen att träffa på ett gäng delfiner efter vägen. Båten följde dessa snygga våtdjur och vi försökte fånga dem på bild. Det var inte det lättaste, men på några bilder kunde man i varje fall ana en ryggfena…

Zlatni Rat, den berömda stranden på Brac

Vi shoppade lite vindruvor och vatten och sedan gick vi mot den berömda stranden Zlatni Rat som kändes som en riktig turistfälla. Stranden gör sig väldigt bra på bild men den var överbefolkad av både solstolar, parasoll och människor. Något som också såg ut som sandstrand på håll visade sig vara en strand full med smågrus. Hur som helst, det var fint väder och vi solade och badade för fullt. Men det var trångt att ta sig ned till vattnet.

Vi kände oss ganska nöjda på eftermidagen och gick tillbaka till byn för lite uppfriskningar. Båten gick tillbaka vid 16.30-tiden och vi bänkade oss längst fram i fören. Vi höll på att flyta bort i värmen och inte fick vi se några delfiner på tillbakavägen.

Åter hemma så gick vi den långa vägen upp till vår lägenhet för en välbehövlig dusch och lite avkoppling på balkongen. Vid 20-tiden var det dags för middag. På vägen ner till hamnen stötte vi på Ving-värden som sa att det inte skulle bli någon Dubrovnik-tur i morgon, trots att vi hade betalt och bokat i tid. Tydligen hade någon agent strulat till det så att ingen av Vings resenärer fick följa med. Vi blev förbannade och krävde att de skulle fixa fram någon ersättningstur. Vi som gäster ska inte behöva bli drabbade för att Ving(eller deras agenter) inte kan sköta sig. Ving-värden ringde sin platschef och agent, men det var kört. Vi skulle inte få åka till Dubrovnik den här resan, tack för det Ving! Vi stämde träff med Ving-värden imorgon förmiddag och gick vidare för att få i oss lite mat.Zlatni Rat, den berömda stranden på Brac

Det blev ännu ett av ställena vid hamnen och de visade sig ha ganska bra mat, men än så länge hade vi inte hittat något matställe som severvade ”kroatisk” mat. Vi avslutade kvällen med en jätteglass på en av många uteserveringar. På vägen hem började det regna vilket inte bådade gott inför morgondagen, men vi är ju på ön Hvar, stället där det aldrig regnar…

2008-07-22, Jelsa / Hvar
Ännu en superfrukost på balkongen, men tyvärr hade regnet från igår inte dragit undan.

Innan mötet med Ving-värden ville vi ta reda på varför utflykten hade blivit inställd, så vi gick ned till Atlas resebyrå som var de som organiserade dessa turer. Enligt dem så hade Vings agent inte ringt in i tid, något som Ving hävdade, så inte blev vi mycket klokare av det. Vi fick i varje fall i stort sett samma erbjudanden om kompensation från Atlas som Ving erbjöd oss. Det visar, om inte annat, att Ving inte var speciellt intresserade av att hjälpa/kompensera sin kunder lite extra för att bibehålla sitt goda rykte (?). Vi passade i varje fall på att hyra en knallgul bubbla utan tak och fungerande vindrutetorkare för en dag, något kul skulle vi i varje fall göra idag.

Tillbaka på hotellet dök Vingvärden upp en kvart för sent, men trots ett långt snack så kunde inte Ving lösa problemet. Vingvärden höll med om att det var för jävligt, men kunde inte hjälpa oss. Det var nog sista gången som vi åker på charter ändå!! Vi har åkt på egen hand till alla möjliga länder under årens lopp och aldrig stött på problem, men de två gånger som vi har åkt på charter så har arrangören lyckats strula till det för oss.

Vår hyrbil som tog oss runt på ön

Efter allt strul som tjejerna fått stå ut med så tog vi vår häftiga cab och körde till staden Hvar. Bilen gjorde inte mer än 70 km/h så det tog en liten stund och vi fick också uppleva hur det är att åka cab i regn. Det funkade, men var inte lika skönt som i sol…

Vi hade lite svårt att hitta parkeringsplats, men lyckades till slut. Det var ganska kul att åka runt i vår bil, en bil som väckte mycket uppmärksamhet från övriga bilister och fotgängare. Vädret började sakta bli bättre och vi strosade runt i staden någon timme eller så. Innan vi åkte hem så hade det faktiskt blivit riktigt soligt och vi hade dessutom hunnit med en lättare lunch bestående av en macka och läsk/kaffe.

Vi brände tillbaka mot Jelsa i vår egen takt för att hinna med lite bad även denna dag. Väl framme i Jelsa åkte vi lite längre bort än vi varit tidigare och hittade några fina badplattformar, problemet var att det blåste så mycket så att det inte gick att ligga på dem. Vi bestämde oss därför för att lämna tillbaka bilen och sedan gick vi ner till ”vår” pir där vi kunde hitta lä och det blev faktiskt några fina soltimmar på eftermiddagen.

Drog oss sedan tillbaka till vår lägenhet för dusch och lite avkoppling på balkongen. Middagen avnjöts nere i hamnen igen och vi tog en liten promenad innan det var dags för att sova.

2008-07-23, Jelsa
Tyvärr ännu en dag med dåligt väder, typiskt att det mest solsäkra stället i Kroatien skulle visa upp sig från sin sämsta sida just när vi var där. Men det var bara att gilla läget.

Efter ännu en superfrukost på balkongen (Nutella-mackor på morgonen är gott enligt Nora) passade vi på att utforska byn lite mer noga. Det var mulet, men regnade inte, så det var väl ganska bra väder för en foto-safari. Vi hittade lite som var värt att fånga på bild och passade dessutom på att gå in i nästan alla affärer som fanns i Jelsa.

Geckoödla som är sugen på en geting

Lunchen åt vi på en restaurang som låg på en bakgata, men som visade sig hålla riktigt bra standard. Före maten bjöds vi på en lokal variant av fördrink. Den visade sig vara hyfsad, men om man drack mer än en (tjejerna är lite för unga för alkohol) så var det inte lika gott längre. Passade också på att boka en heldagstur med Atlas till nationalparken Krka nästa dag. Det vore väl dumt att inte utnyttja deras erbjudande om kompensation.

Resten av eftermiddagen/kvällen fördrev vi sedan i lägenheten. Det var liksom inte läge att gå och bada när det var mulet, kallt och blåste ganska mycket. Middagen åt vi på en restaurang som låg en bit från hamnen (på väg mot vår pir) och idag provade vi på lite annan mat. Jag och exet jag tog en stor tallrik med olika ”seafood” och det var helt OK. Vi skulle upp tidigt nästa morgon så det blev en ganska tidig kväll.

2008-07-24, heldagsutflykt till Krka nationalpark

Katedralen S:t Jakob

Väckning 04.30 och efter en snabb frukost på balkongen gick vi till hotellet Hvar för avfärd mot Krka vid 06-tiden. Bussen hämtade upp lite folk även på andra hotell innan den tog oss till hamnen i Starigrad. Vi tog en färja till Split. Egentligen skulle vi åkt båt lite längre norrut, men på grund av det blåsiga vädret valde kaptenen att köra till Split och sedan fick vi ta buss istället.

Först åkte vi till staden Sibenik där vi fick titta på Katedralen S:t Jakob som väl var värt ett besök. Vi passade på att äta lite lunch bestående av pasta eftersom det sedan väntade en längre bussresa till Krka. Vädret var faktiskt helt OK nu och solen tittade till och med fram lite då och då.

Bussen tog oss sedan vidare till Krka nationalpark som är berömd för sina många vattenfall. Från parkeringen tog man en båt upp till själva vattenfallen och då visade sig en av fördelarna med att åka på organiserad resa. Kön för att komma på dessa båtar var jättelång, men vår grupp fick helt enkelt gå förbi hela kön och ombord på första bästa färja.

Några av vattenfallen i nationalpaken Krka

När vi kommit av båten så fick vi ströva omkring fritt i parken i 3-4 timmar. Man kunde ha badat nedanför vattenfallen, men det var inte rikigt väder för det. Istället valde vi att ströva omkring i parken bland tusentals andra besökare och ta lite bra foton (oftast på vattenfall). Vattenfallen var ganska fina, men det var lite för mycket folk för att det skulle kännas helt rätt. Natur vill man ju gärna vara ganska ensam i när man ska utforska den. Avslutade besöket med en glass, det hade blivit ganska varmt och soligt på eftermiddagen.

Vi åkte tillbaka till Jelsa samma väg som vi kom och upptäckte nu att färjan hade en liten bar. Så det blev till att njuta av båtturen ute på däck med en öl i näven, inte helt fel ändå.

Vi kom tillbaka till lägenheten vid 20-tiden på kvällen så det vara bara att ta sig ner på byn för att äta middag innnan vi efter en lång dag äntligen fick sova lite.

2008-07-25, Jelsa

Klippbad var det gott om på Hvar

Frukost på balkongen och idag visade sig Jelsa från sin bästa sida, det var soligt och varmt igen. Efter den vanliga frukosten på balkongen packade vi ihop våra badprylar och vandrade ner till piren. Där tillbringade vi förmiddagen med att sola, bada och snorkla. Gick sedan ett par kilometer bort till ”våra” klippor där vi latade oss till dess vi fått nog av sol och bad för i dag.

På vägen hem tryckte vi i oss varsin nutella-pannkaka, dagens lunch. Väl tillbaka i lägenheten kom whiskyflaskan, läsken och chipspåsarna fram. Vi satt på balkongen och tog det lugnt ett tag och sedan småpackade vi lite inför hemresan i morgon.

Gick ner till byn och åt middag och sedan var det god natt.

2008-07-26, till Gävle
Åt frukost på balkongen som vanligt. Klockan 14.00 skulle vi vara ute ur lägenheten och bussen skulle inte avgå förrän 16.00. Exet gick och frågade om vi inte kunde få ha kvar lägenheten till 15.30 vilket vi fick. Vi strosade ner till piren igen där vi solade och badade fram till ca 14.00. Gick sedan tillbaka till lägenheten och packade ihop våra prylar.

Ställde väskorna innanför ytterdörren och så gick vi ner till byn och åt lunch. Strax före 16.00 gick vi till hotell Hvar dit våra väskor blev levererade av de som drev lägenhetshotellet. Strax efter 16.00 avgick bussen mot hamnen och nu var det en stor, långsam färja som tog oss till hamnen i Split.

Vi bussades till flygplatsen där incheckning och passkontroll avverkades i ett rasande tempo. Flyget avgick i tid och vi landade på Arlanda ca 01.00 på natten. Hämtade ut bilen och vi var framme i Gävle mycket tidigt på morgonen.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: