Uganda, oktober/november 2008

Specialresa/expedition med Äventyrsresor till Uganda för att titta på schimpanser och bergsgorillor. Vår svenska färdledare var biologen/ornitologen Anders Haglund som gjort flera liknande resor till Uganda tidigare samt dessutom varit på alla möjliga och omöjliga platser i världen. Egentligen hade vi inte tänkt åka på denna resa utan en annan resa till Uganda. Men när vi var inne hos Äverntyrsresor i början av augusti och fick höra talas om denna resa, så var vi inte direkt svårövertalade.

2008-10-27, till Uganda
Vi jobbade halva dagen för att ha något att göra innan resan skulle börja. Strax efter lunch lämnade vi jobbet och tog oss ut till Arlanda.

Vi lämnade som vanligt bilen på Benstocken och checkade in utan några problem. Passade på att köpa lite i Tax-free och tog den sedvanliga ölen i baren innan planet från KLM lyfte vid 17.30-tiden. Det var en två timmars flygresa till Amsterdam där vi bytte plan. Nu var det Kenya Airways som skulle frakta oss ner till Nairobi och sedan vidare till Entebbe.

2008-10-28, Entebbe

Skrikhavsörn fotad genom Anders Haglunds tubkikare

Landade vid 10-tiden på morgonen men det gjorde inte min väska som fastnat någonstans på vägen. Plockade ut lite shilling i bankomaten på flygplatsen och sedan körde Frank oss till Lake Victoria Hotel där vi snabbt installerade oss i rum 240.

Om det inte hade varit för den försvunna väskan så hade vi nog passat på att ta en tupplur före lunch men i stället körde Frank oss till marknaden. Frank hjälpte oss att pruta och efter ca en timme hade vi lyckats handla två par sandaler, ett par shorts, två par t-shirts, två par trosor, tvål, shampo, myggmedel, deo och lite hudkräm.

Lunchen som serverades på hotellet var inte någon riktig höjdare men vi lyckades peta i oss tillräckligt för att bli mätta. Växlade lite pengar på hotellet, 200 USD blev till 340.000 Shilling. Kursen var inte den allra bästa men heller inte den sämsta.

Vitnosmarkatta i Botaniska Trädgården

Till Botaniska Trädgården som låg vid Viktoriasjön. Vi såg en del apor (Svart-vit Colobus, Vitnosad Markatta, Grön Markatta) och en massa fåglar.

När vi kom tillbaka till hotellet satte vi oss i baren och drack varsin öl (Nile Special och Bell) för 3.500 Shilling/styck. Det var nog den dyraste ölen på den här resan.

Efter en skön dusch var det dags för middag på hotellet. Vi serverades 3-rätters á la carte och maten var jättegod.

2008-10-29, till Kibale Forest
Klockan 6.30 blev vi väckta och efter en god frukost skulle vi packa in oss i bilarna och åka mot Kibale. Men chauffören Frank var inte på plats, han hade åkt till flygplatsen för att försöka få tag på min väska vilket han lyckades med. Vår andra chaufför hette Ham, han var inte lika rolig som Frank men han visade sig vara den av chaufförerna som var bäst på att hitta djur. Båda chaufförerna jobbade för ett företag som hette Wild Frontiers.

Ca 8.30 var vi äntligen på väg mot Kibale. Körde ringvägen runt Kampala för att slippa trafikkaoset inne i stan. Det kanske inte var en fyrfilig motorväg, men till och med huvudstaden i Uganda hade en ringväg för att slippa få in en massa bilar i stan som bara skulle passera. När får Stokholm en ringväg?

Efter vägen såg vi bland annat Maraboustorkar, Gråkindad Mangab och Svart-vita Colobus-apor. Efter några timmar var det dags för en bensträckare och då passade även vår reseledare Anders Haglund på att köpa bananer. Det är en helt annan och godare smak på de lite mindre bananerna utomlands. Efter ytterligare någon timme eller så var det dags för lunch. Under nästan hela resan blev det lunch ute i det fria och det visade sig ofta vara ganska snarlikt innehåll i våra lunchboxar, men det var en helt OK lunch.

Lejonhanne på marken (!), något som vi skulle få se i Ishasha

Vädret under nästan hela resan var konstant. Vi hade ungefär 25-30 grader varmt, soligt med spridda moln under dagen samt en kortare eftermiddags-skur. D.v.s. ett ganska behagligt väder att åka runt i.

När vi nästan kommit fram stannade vi till vid en te-odling där det gick en massa folk och plockade de tre yttersta bladen som sedan skulle bli te. Och när vi kommit fram till staden så var det dags för ännu ett stopp, denna gång för att några av resenärerna ville ha kaffe. Nåväl, sedan var det äntligen dags att åka in i Kibale Forest NP och göra en första vandring för att titta efter vilda djur. Chaufförerna släppte av oss vid en bro och sedan var tanken att vi skulle vandra längs vägen och leta efter apor och fåglar, för att efter någon/några timmar komma fram till mötesplatsen några kilometer längre fram.

Nu visade det sig att vi (framförallt Anders Haglund, jag och exet som gick längst fram) var ganska duktiga på att hitta framför allt apor, så det blev många och långa stopp för att titta på dem och även försöka få till något vettigt foto av dem. Vi hittade bland annat Gråkindad Mangab, Vitnosig Markatta, Diamant Markatta samt Rödkindad Mangab. Till slut blev Frank och Ham lite oroliga och kom och hämtade oss, vi hade en ganska lång körning för att komma till lodgen där vi skulle bo. Det hade regnat så vägen upp till lodgen var bitvis ganska dålig och lerig. Ibland gick bilen mer sidledes än framåt trots fyrhjulsdriften, men Frank och Ham visade sig vara mästare på att även köra sidledes.

Solnedgång över savannen

Det hade hunnit bli mörkt när vi äntligen kom fram till Ndali Lodge som låg väldigt vackert högt uppe på en kulle med suverän utsikt över omgivningarna. Lodgen ägs av en engelsman som heter Aubrey och han och hans flickvän fick oss verkligen att känna oss som om vi hade kommit hem till dem och inte bara till något vanligt hotell. Efter en snabb dusch tog vi, innan maten, en Gin och Tonic (ni vet, för skydd mot malaria…) ute på verandan där vi småpratade lite med några vänner till ägarna. Maten var kanongod och bestod av fyra rätter med rostbiff som huvudrätt, till det tog vi varsin öl (Club).

Sedan var det hög tid att gå och lägga sig vid 22-/23-tiden efter en lång dag. Exet och några till ur gruppen blev sedan väckta av en mindre jordbävning vid fyra-tiden på morgonen, men det skakade och mullrade inte tillräckligt för att väcka mig.

2008-10-30, till Queen Elisabeth National Park
Klockan 6.00 blev vi väckta och åt en snabb frukost samt passade på att njuta av utsikten från lodgen i gryningen. Klockan 07.00 var det dags att sätta sig i bilarna igen för nedfärd till Kibale Forest, en färd som tog ca. en timme men nu på betydligt torrare vägar.

Vi delades in i två grupper och gick in i schimpans-skogen ca 08.30. Det är inte alls säkert att få se schimpanser eftersom de rör sig ganska långa sträckor varje dag och det enda sättet är att gå till de träd som har frukter och se om de är i närheten. Efter någon timme av tystnad i skogen och ganska lång vandring hörde vår guide äntligen skriken från schimpanser. Vi brakade rakt in i regnskogen för att försöka hitta dem och efter en liten stund så befann vi oss mitt uppe i en stor schimpansflock. Det var apor överallt… Några satt i träden och visade upp sig, andra låg och sov på marken andra rörde sig på marken och försökte hitta någon bra plats att sitta på eller något nytt schysst träd att klättra upp i.

Schimpans i Kibale Forest

Vår guide anropade den andra gruppen och efter 30-40 minuter fick även de se ”våra” schimpanser. Det dröjde dock inte länge innan flocken började röra på sig och det var dags att ta sig ganska snabbt igenom regnskogen för att hålla apornas tempo. Tack och lov stannade de upp några gånger för att låta sig fotograferas och då kunde även vi passa på att hämta andan och torka bort svetten.

Till slut hade även den andra gruppen fått sin timme med schimpanserna (fast då hade vi fått nästan en och en halv timme med dem) och det var dags att lämna dem. Vi hade fått se ca 60 stycken schimpanser i alla olika åldrar och var mer än nöjda. Frank och Ham hämtade upp oss på en närbelägen skogsväg och körde oss den långa sträckan tillbaka till parkhögkvarteret. Det visade sig att vi hade gått en ganska lång sträcka när vi följde efter aporna. Där blev det lunchbox, öl och kaffe innan det var dags att åka vidare vid 13-tiden.

Ca 15.30 kom vi fram till ekvatorlinjen där vi gjorde ett kort fotostopp innan vi fortsatte mot parken. Efter en stund kom en stor flock med Elefanter gående vid sidan av vägen. De kom närmare och närmare och det visade sig att de skulle korsa vägen som vi åkte på och då är det bara att stanna och vänta till dess elefanterna har passerat. Det tog en bra stund innan hela flocken hade korsat vår väg och vi fick en hel del bra kort på mycket nära håll.

Elefant som korsade vår väg. Men hur många ben har egentligen en elefant?

Vi såg även några Bufflar, Vårtsvin och Uganda Cob på väg mot parken. Gjorde ett kort stopp efter vägen för att titta på utsikten över en sjö där Bufflarna låg och vilade sig i strandkanten.

Körde in i Queen Elisabeth National Park vid 17.30-tiden och då passade vi på att öppna upp taken på bilarna så att vi kunde stå och spana efter djur. Nu såg vi dessvärre väldigt få djur på väg till lodgen, Mweya Safari Lodge, men så var vi också framme redan ca 17.50. Vi som hade utlovats en Game Drive i parken på eftermiddagen var väldigt besvikna. Att åka närmaste vägen från entren till lodgen på 20 minuter är inte vad vi kallar Game Drive.

Efter lite tjat blev det bestämt att vi skulle få en kort Game Drive innan middagen. Anders Haglund, exet och jag åkte i väg med Frank för att spana efter djur medan resten i gruppen valde att vila sig i form. Vi såg inte speciellt många djur men några Vårtsvin, Bushbucks, Uganda Cob, Vattenbockar och några Elefanter fick vi ändå syn på.

Tillbaka på lodgen vid 19-tiden. Efter en dusch och lite whisky på rummet gick vi till baren och beställde in varsin Gin och Tonic. Serverades sedan en kanongod 4-rätters middag som vi sköljde ner med varsin Club-öl.

2008-10-31, till Ishasha
Klockan 7.00 var det dags att vakna. Åt frukost på verandan omringade av tjuvaktiga småfåglar.

Flodhästar och mängder med fåglar vid Kazingakanalen

8.30 åkte vi iväg ner till båten som skulle ta oss runt på Kazinga-kanalen. Båten avgick ca 8.45 och vi hade en egen liten båt, vi slapp alltså åka med någon av de större turistbåtarna. Vi hade läst i Lonely Planet att man skulle sitta på vänster sida i båten varför vi förstås satte oss längst fram till vänster. Detta visade sig vara ett bra drag eftersom vänstra sidan av båten var den sida som var närmast stranden under i princip hela turen.

Vi såg massor med djur…Bufflar, Flodhästar i lass, Elefanter, Varaner, Nil-krokodil samt fåglar av all möjliga slag och storlekar (Pelikaner, Maraboustorkar, Kungsfiskare, Ibis, Vävare, m.fl.). Dessutom fick vi se en fiskarby som fick vara kvar i parken. Turen varade i nästan tre timmar och det var en ganska trevlig tur. Om ni ska göra denna tur själva bör man nog ändå göra den på eftermiddagen för att få bättre ljusförhållanden, nu var det lite väl mycket motljus för vissa foton.

Efter flodturen åkte vi tillbaka till lodgen och packade ihop vår ryggor. Vid 14.30-tiden var det dags att återigen sitta upp i bilarna, nu skulle vi ta oss ned till Ishasha som ligger i södra delen av parken (som är jättestor). Vi hade vårt obligatoriska lunchstopp på vägen och åt våra lunchboxar (eller i varje fall innehållet i dem) och kom fram till Ishasha ca 15.30.

Uganda Cob fanns det massor av i Ishasha

På vägen till vår lodge gjorde vi en ordentlig Game Drive och taken på bilarna var öppna. Jag, exet och Anders Haglund stod och spanade efter djur hela tiden medans de andra i bilarna spanade efter djur lite då och då, något som gällde nästan alla Game Drives. Vi hittade på några timmar i varje fall en hel del djur, eller vad sägs om Bufflar, Uganda Cob, Topis, två stycken Lejonhonor under ett träd, Elefanter från Kongo (det kunde man se enligt Frank och Ham eftersom de brukade vara elaka…), Vattenbockar, Gamar, Örnar och precis innan lodgen fick även vi i vår bil en skymt av en Servalkatt. Vi såg dock inga trädklättrande Lejon trots att vi letade uppe i nästan alla ”lejon”-träd”. Franks bil fick punka på vägen tillbaka till lodgen men att byta hjul gick ganska snabbt, de var tydligen ganska vana.

Flodhästar fanns det även gott om i Ishasha

Vi kom till lodgen, Ishasha Wilderness Tented Camp, ca 19.30 och installerade oss i våra tält som låg väldigt fint precis vid gränsfloden mellan Uganda och Kongo. Regnet hade börjat falla i slutet av Game Driven och forsatte en stund in på kvällen. Vi fick tält nummer sex och beställde en varm dusch. Duschen var ”manuell” och behövde fyllas på med varmvatten i en tank på baksidan innan den gick att använda.

Middagen serverades vid 20.30-tiden och bestod av Guacemole med bananchips, tomatsoppa, biff med sötpotatis samt pannkakor med kanel. Till denna väldigt goda mat delade vi på tre stycken Nile-öl. Precis innan vi skulle gå och lägga oss blev det strömavbrott, så det var tur att vi hade våra ficklampor med oss. Vi blev eskorterade av en vakt till våra tält och la oss någon gång vid halv elva.

Elefanthjord i Ishasha

2008-11-01, Ishasha
Klockan 6.00 var det dags att gå upp för en tidig Game Drive. Vi fick kaffe och kakor innan vi satte oss i bilarna klockan 06.30. Vi såg massor med djur även denna morgon… Bufflar, Uganda Cob, Vattenbockar, tre Lejon (två hannar som jagade en hona), Elefanter, Flodhästar, Babianer, Örnar, Gamar, Krontranor (Ugandas nationalfågel) samt ytterligare två Lejonhannar. Åter till campen ca 10.15 där frukosten väntade.

Sedan blev det vila i några timmar, en vila som vi tillbringade med att fota Vävare och färglada Ödlor runt vårt tält samt ta en liten whisky med tillhörande lakrits. Klockan 14 var det dags för lunch och det serverades skink- och potatisgratäng.

Trädklättrande Lejon

Klockan 15.30 var det dags för dagens andra Game Drive. Nu fick vi äntligen se de berömda trädklättrande Lejonen då vi hittade en ensam hona i ett träd ganska nära vår camp. Dessutom hittade vi fem Lejon (två hanar och tre honor) på marken inte långt därifrån.

Vi såg också en massa Uganda Cob, Topis, Bufflar och några Gröna Markattor. Efter några timmar var det dags för ett kort stopp uppe på en kulle där vi serverades popcorn och öl, vilken lyx.

Åter till campen vid 19-tiden för en varm dusch innan middagen som serverades strax före klockan åtta. Den här gången blev det ”bara” en tre-rätters middag, men den var lika god som de tidigare. Den här resan börjar utvecklas till en riktig gourmet-resa, vilket inte är bra för vikten…

2008-11-02, till Bwindi
Klockan 6.30 var det väckning och frukosten serverades en halvtimme senare, då hade vi också hunnit med att packa ihop alla våra saker så de kunde lastas in i bilarna. Det var dags att lämna Ishasha.

Topis fanns det gott om i Uganda

Men på väg ut ur parken gjorde vi en Game Drive ner till Lake Edward-sjön för att försöka hitta en fågel som bara finns i Uganda, den fula Träskonäbben. Vi hittade Bufflar, Nilvaran, Krontranor, Uganda Cob, Topis, Vattenbockar och till och med fyra Jätte-skogsgrisar, men ingen Träskonäbb. Vi var väl inte så ledsna för det eftersom vi inte är så fågel-intresserade.

Vi åt vår lunchbox i parken innan vi tog oss ut till huvudvägen och styrde vår kos mot Bwindi. På vägen dit gjorde vi en liten promenad genom en by medan Frank och Ham fyllde på soppa, jag vet inte vilka som egentligen tittade på vilka i den byn.

Vi kom fram till Bwindi och vår lodge där, Buhoma Homestead, som låg vackert i parken mitt i regnskogen. Vi fick hyddan (nummer fyra) som låg högst upp. Vi tog en öl i baren innan vi drog iväg till byn för att shoppa lite.

Köpte tre små trägorillor för 10.000 Shilling och sedan gick vi till en bar för att dricka lite öl. Baren var ett litet ruckel med några träbänkar och ett gammalt biljardbord. Vi beställde varsin öl som vi drack medan vi läste det som stod skrivet på väggarna. Vad sägs om t.ex ”Danger No Smonking”? När våra flaskor var tomma då började det regna, bara att beställa in mera öl och köra en omgång biljard.

Krontranor är Ugandas nationalfågel

Gick sedan tillbaka till campen och då fick vi höra att Anders Haglund och ett par till som gått på skogspromenad hade stött ihop med ett gäng gorillor precis vid campen. Hade vi vetat det då hade vi nog hoppat ölen…

Dusch, whisky och middag och sedan var det god natt vid ca 22.30.

2008-11-03, Bwindi
Samma start som dagen innan. Upp 6.30 och klockan 7.00 serverades vi frukost. Klockan 7.45 knatade vi iväg till Parkhögkvarteret där vi fick lite info om dagens vandring till Gorillorna. Vi skulle, tillsammas med Anders Haglund och fyra andra från vår grupp, besöka M-gruppen (Mubare Group) som bestod av 8 Gorillor. Det var en silverrygg, tre honor, tre halvvuxna och en 10-månaders unge.

Frank körde oss till starten, M-gruppen befann sig nämligen ganska långt från lodgen. Vid starten stod det ett gäng bärare och väntade på oss. Vi hyrde förstås varsin bärare för att slippa kånka på våra små ryggsäckar innehållande kameror, kikare, regnjackor och en massa vatten. Men den största anledningen till att man alltid ska hyra en bärare är förstås att de flesta är väldigt fattiga och de behöver verkligen tjäna lite pengar på oss turister. Att hyra en bärare kostade 15 USD men vi betalade 25 USD till våra bärare, Simon och Louise, eftersom de var både duktiga och trevliga.

Vid 9-tiden startade vi vandringen som gick brant uppför på ganska fina vägar mitt i jordbrukslandskapet, efter lite drygt en timme kom vi fram till regnskogen och parkgränsen. Då var vi ganska svettiga och trötta på att gå uppför och uppför. Jag fick dock ganska god hjälp av våra bärare som hjälpte mig när det var som brantast, en framför som drog och en bakom som puttade. Kanske inte helt nödvändigt, men ganska uppskattat av mig. Väl inne i skogen gick vår guide igenom reglerna för hur vi skulle uppföra oss i parken och vid vårt möte med bergsgorillorna. Vår guide sa att det var mindre än en timme kvar till gorillorna och det visade sig vara sant, för redan efter 15-20 minuter hittade vi spårarna som hade till uppgift att hitta M-gruppen åt oss.

Vi fick bara ta med oss våra kameror och sedan gick vi iväg till vårt första möte med bergsgorillor. Det första vi såg var en stor buske som rörde lite på sig och snart tittade en liten svart varelse ut mellan bladen. Det visade sig vara den 10 månader gamla ungen som lekte, men inga andra gorillor syntes till. Vi hann tänka att det ”bara” skulle bli så här som vi skulle få se bergsgorillor (lite skymtar mellan bladen), men även det fick hjärtat att klappa lite fortare.

Vakten som gick med oss började hugga bort lite växtlighet och vi gick några meter längre in i regnskogen och plötsligt låg en av de yngre hannarna precis vid våra fötter. Längre in i skogen kunde vi också se ytterligare tre vuxna gorillor som satt och åt eller ägnade sig åt pälsvård. Silver-ryggen (flockens ledare) låg ganska dold och sov en bit bort. Sedan började showen…

Ung Gorillahanne som apar sig

Den yngre hannen låg och apade sig för fullt framför oss, innan den fick för sig att utforska de konstiga varelser som stod och tittade på honom. Han gick fram till vår grupp och smakade på Görans byxor, försökte knyta upp hans skosnören innan han slutligen klappade om hans ben. Även vår reseledare Anders Haglund fick sig en rejäl omfamning av samma bergsgorilla. Vår guide skrattade och sa att det här minsann nästan aldrig brukar hända och att vi var väldigt lyckligt lottade.

Sedan kom minstingen in i bilden. Han och den yngre hannen övade på slagsmål/brottning på skoj och det var en minst sagt underhållande brottningsmatch som vi fick se. Efter en stund kom ännu en gorilla och la sig i brottningsmatchen och det var ett virrvarr av svarta apor som låg i en hög bara ett par meter framför oss. Fantastiskt!

Efter kanske 40 minuter vaknade silverryggen och M-gruppen började röra lite på sig. De flesta av gorillorna klättrade upp i träden för att äta lite frukt och till slut klättrade även silverryggen upp. De sista 5-10 minuterna fick vi studera bergsgorillorna uppe i träden och det kändes helt OK att lämna dem efter en oförglömlig timme. Anders Haglund hade varit hos gorillor flera gånger tidigare, men aldrig upplevt det som vi just hade fått se. Vilken tur vi har!

Silverryggen i M-gruppen

Vi klättrade upp och ut ur regnskogen och mötte våra bärare på en kulle några hundra meter ovanför vårt möte med gorillorna. Vi satte oss och åt våra lunchboxar med utsikt över regnskogen och försökte smälta alla intryck. Visst är det dyrt att åka och titta på bergsgorillor, men det var värt varenda krona (och lite till).

Vi gick tillbaka ned till starten och passade på att besöka en skola på vägen ned. Vi lämnade ett bidrag till skolan och barnen i en klass sjöng några sånger för oss innan det var dags att forsätta vandringen nedför bergen till vår bil. Frank väntade på oss och skjutsade oss tillbaka till parkhögkvarteret där vi fick diplom. Vår guide Obid fick också lite dricks, 10 USD, för att han hjälpte oss så bra.

Gick tillbaka till vår lodge som låg hundra meter bort och tog en eftermiddags-siesta. Tog en dusch och gick till pool-baren igen där vi tog en Nile Special öl och träffade på vår chaufför Ham som vi bjöd på en öl och pratade lite med.

Vi 19-tiden var vi tillbaka på lodgen där Anders Haglund berättade lite om gorillor innan middagen. Den bestod som vanligt av fyra rätter och var (också som vanligt) mycket god, vi tog öl till maten och somnade lyckliga vid 22.30-tiden. Vilken dag…

2008-11-04, Bwindi
Upp vid 7-tiden för frukost. Vid 9-tiden tog Anders Haglund med oss på en vandring i regnskogen. Nu skulle vi försöka få syn på lite fler sorters apor, men vi lyckades bara få syn på några Vitnosmarkattor och några Vitstrupade markattor. Stigarna som vi gick på var ganska leriga och knaggliga, men vi klarade oss undan utan några brutna ben. Efter 3,5 timmar i skogen kom vi tillbaka till lodgen där vi serverades en riktigt god lunch.

13.45 var det dags för en Community Walk. Det var en vandring i omgivningarna där vi besökte några olika ”sevärdheter”. Det första stoppet var hos medicinmannan som satt i en liten byggnad tillsammans med en massa torra blad iklädd koskinn och larvig hatt. Han berättade om vilka sjukdomar som kunde botas med vilka blad men mot vissa sjukdomar hade han faktiskt inget botmedel.

Sedan fick vi veta allt om hur man tillverkar saft, vin och gin av bananer. Vi fick även provsmaka alla sorterna och man kan förstå att dryckerna inte inbringar några exportinkomster till Uganda…

En kameleont som vi hittade på vår byvandring

Därefter var det dags att träffa pygméerna eller batwa-folket. Det här var ett ganska pinsamt möte eftersom det kändes som att vi kom till ett Zoo eller Skansen för att titta på ett utrotningshotat folkslag. De dansade och sjöng lite för oss och sedan fick vi köpa lite av det som de tillverkat om vi ville. Med tanke på vad Anders Haglund hade berättat om hur Uganda hade behandlat detta folkslag kändes inte denna ”teater” OK.

Vi avslutade rundvandringen i byn med ett besök på sjukhuset som sköttes av en engelsman. Han visade oss runt och berättade om vad de gör för den lokala befolkningen och det är verkligen ett stort och behjärtansvärt arbete som de lägger ned.

Frank och Ham skjutsade oss sedan tillbaka till byn där vi tittade på en uppvisning av föräldralösa barn, AIDS har skördat stora offer i detta område tidigare.

Vid 19-tiden var vi tillbaka på lodgen där Anders Haglund berättade lite mer om Ugandas historia och Idi Amin. Efter en halvtimme hade han kommit fram till nutid och det var dags för ännu en god fyra rätters middag med tillhörande öl. Innan vi la oss så passade vi på att shoppa några T-shirts och kepsar för totalt 30 USD.

Idag hade det faktiskt varit förhållandevis dåligt väder med lite skurar då och då. Annars har det mest hållit sig till den obligatoriska eftermiddagsskuren.

2008-11-05, till Lake Mburo
Upp vid 06.15-tiden för frukost och packning. Vid 07.30-tiden var det dags att säga farväl till Bwindi och ta oss den långa vägen till Lake Mburo. Frank och Ham var osäkra på vägarnas kvalité och valde att åka tillbaka till Ishasha för att sedan ta en lite större väg till Lake Mburo. En omväg som de ändå trodde skulle gå fortare än att chansa på vägen över bergen.

Ett av fem trädklättrande lejon i vårt lejonträd

Och det var tur att vi gjorde den omvägen för på vägen hittade de ett träd fullt med lejon. Om vi betalade böterna för att de skulle åka av vägen så kunde vi komma väldigt nära. Nästan alla ville se dessa fem lejon på nära håll, men en person ville inte offra ytterligare 250 kronor (resan kostade 47.000 kronor). De andra i den bilen sa att de skulle betala hennes böter och båda bilarna åkte ut till trädet.

Eftersom vi inte ertappades av några parkvakter så slapp vi betala några böter.

Under resten av resan såg vi även Elefanter, Uganda Cob och Babianer.

Precis före lunchstoppet såg vi också två Schimpanser uppe i ett träd ute på savannen. Anders Haglund sa att han aldrig sett Schimpanser på detta ställe tidigare, trots att det i de andra turerna till Uganda funnits med en trekking efter dom i en närliggande ravin. Vi åt våra lunchboxar vid ravinen innan det var dags att fara vidare.

Ett annat av fem trädklättrande lejon i vårt lejonträd

Det var bitvis en mycket dålig väg och vi var framme vid vår camp i Lake Mburo först vid 16-tiden. På vägen till campen såg vi lite Impalas, Zebror, Babianer, mm så visst fanns det gott om djur här. Vi installerade oss i ett ganska primitivt tält (zebra-tältet) och tog en öl och lite chips på verandan i väntan på kvällens utflykt.

17.15 hoppade vi in i bilarna för att ta oss ned till sjön och göra en båttur. Det gick inte fort eftersom vi på vägen stannade och såg mängder med djur (Babianer, Zebror, Impalas, Vattenbockar, Grön markatta och Vårtsvin).

Själva båtturen gav inte så mycket, vi såg Flodhästar, Havsörnar + lite till, men inget som vi inte redan sett några gånger tidigare under resan. På vägen tillbaka till campen fick vi i skymningen se en Hyena, något som vi inte sett tidigare på den här resan.

Ett snyggt (?) vårtsvin

Efter en skön manuell (vattnet värmdes i köket, bars till vårt tält av bärare som klättrade upp på baksidan av vårt tält och fyllde på dusch-tanken…) varm dusch så smakade middagen som vanligt väldigt bra. Vi avslutade kvällen med spindeljakt i vårt tält och fick till slut ut en hyfsat stor spindel. Somnade vid elva-tiden.

2008-11-06, till Entebbe och hem
Upp vid 05.30-tiden och blev serverade kaffe på verandan. Frukosten serverades en halvtimme senare innan vi packade in våra väskor i bilarna och körde en Game Drive innan vi lämnade parken.

Det skulle tydligen finnas Leopard i denna park, men vi fick inte se någon denna morgon. Istället såg vi lite andra djur eller vad sägs om följande djuruppställning: Vårtsvin, Impala, Elan-antiloper, Rörbock, Oribi, Zebror, Babianer, Vattenbockar, Bufflar + diverse fåglar.

Mamma, pappa och barn i Zebra-familjen

Ham fick även punka på sin bil och efter byte av ännu ett däck styrde vi kosan mot Entebbe.

Vi lämnade parken vid 10-tiden och åt lunch på ett lokalt ställe efter vägen där vi fick prova på typisk Uganda-mat, något som inte visade sig hålla lika hög klass som maten som serverats under resten av resan. Vi kom fram till Entebbe i god tid vid 16.30 tiden, så Anders Haglund fixade några rum på Sophies Motel där vi kunde duscha och byta till varmare kläder.

Vi tackade av våra chaufförer och gav dem dricks enligt boken. Tyvärr ville de andra att vi skulle ge dem dricks som grupp, något som vi aldrig förstått varför. Dricks är väl ändå något personligt i hur man själv uppfattar någons hjälpsamhet och kunnighet. Hur som helst både Frank och Ham fick 30 USD extra av oss på flygplatsen. Något som de verkligen uppskattade.

Buffel

Sedan var det bara att påbörja den långa resan tillbaka till Sverige. Lyfte från Entebbe vid 20-tiden och en timme senare landade vi i Nairobi varifrån vi flög vidare med KLM till Amsterdam och därifrån till Stockholm. Landade på Arlanda vid 9-tiden på morgonen och den här gången kom även allt vårt bagage med.

Hämtade bilen på Benstocken och sedan åkte vi hem och tittade på alla våra kort som vi tagit på resan.

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: