Indien – Tigrar och tempel mars 2010

I början på januari gick vi in till STA Travel och pratade med en säljare som var väldigt hjälpsam och bokade upp oss på en drygt två veckor lång resa till Indien med GAP Adventures. Vi hade aldrig varit i Indien och var väldigt nyfikna på landet och om maten var lika god där som på indiska krogar hemma. Dessutom är exet WWF-fadder till tigrar så vi ville dit för att se hur det stod till med dem.

20 mars
Stockholm – Helsingfors – Delhi med Finnair. Bytet i Helsingfors var optimalt och kort. På den  sju timmar långa resan ned till Delhi njöt vi av standarden i ett nästan helt nytt Airbus-plan.

21 mars
Landade i Delhi tidigt på morgonen. Fick inte ut pengar i automaten eftersom vår svenska bank inte var tillgänglig så tidigt en söndag morgon. Det löste sig till slut eftersom vi även hade lite dollar med oss som vi kunde växla. 

Lastbilar av märket TATA fanns det gott om

Vi hade läst varningar i guideböcker om att det var vanligt att taxi-chaffisarna försöker lura folk som åker från flygplatsen. De påstår att de inte kan hitta till hotellet och kör dem till en ”resebyrå” eller dylikt som ringer till det förbokade hotellet (eg. någon kompis) som säger att hotellet är fullt och att reservationen inte finns. Istället försöker taxi-chaffisen att få dem att boka in sig på ett annat hotell som är dyrare och där han får provision.

Vi blev utsatta för precis detta försök att lura oss till annat hotell. Otur för dem att det var mig som de försökte lura samt att vi bara måste till vårt förbokade hotell eftersom det var där som vi skulle träffa GAP-gruppen. Trots att jag hade pratat med vårt hotell i telefon och fått höra att vi inte hade rum där, så tvingade vi taxin att köra dit ändå. Och visst hade de både rum och vår reservationen, samt inte fått något telefonsamtal den senaste tiden.. Checkade in på Hotel Good Times, ett hyfsat två-stjärningt hotell. Det var strålande sol, varmt och skitigt. Vi kom till Indien i början av deras varmaste period och hade under nästan hela resan strålande sol och mellan 38-45 grader varmt. Det gick åt en och annan vattenflaska…

22 mars
Vi tog oss runt på egen hand i staden, både med tunnelbana coh med cykel/moped-rikshaw. Mest gick vi runt i gamla staden och såg bl.a. på Red Fort (som var stängt den dagen) och den största moskén Jama Masjid. Vi åkte också ned till en stor park och tittade på något stort minnesmonunument. Det var varmt och vi försökte mest komma i fas med livet i Indien. På eftermiddagen var det möte med GAP guiden och gruppen (en familj på tre personer från Canada) på hotellet + middag på Crossroads.

23 mars
Första riktiga dagen med GAP betydde en guidad rundvandring i de gamla kvarteren. Vi tog tunnelbanan dit och såg ungefär det vi hade sett igår. Vi fick även se en kryddmarknad samt ett tempel där fattiga kunde få mat (och det var många som åt där under en dag…).

Vi drog tillbaka till hotellet för att packa, vi skulle lämna Delhi med tåg och det såg vi verkligen fram emot. Vi har väl alla sett bilderna på hur folk åker på tåg här nere, men på de tåg som vi åkte var alla passagerarna inuti tågen. Vi tog natt-tåget för att komma till Kanha. GAP-kontoret hade strulat med biljetter så vi skulle få sova utspridda över hela tåget kändes det som (trots att guiden lovat en ”egen” kupé). Efter mycket pyssel för guiden lyckades exet och jag i varje fall få sova tillsammans.  Middagen kom en av Indus (GAP-guiden) kompisar och levererade på någon tågstation efter ett par timmars färd. Kanongod! Till slut var det dags att sova och man la sig med kläderna på och försökte sova. Det var inte lätt eftersom en av de indiska tjejerna i stort sett pratade i telefon hela natten. Men visst kunde man få några timmars sömn ändå.

24-25 mars
Vi kom fram till Jabalpur tidigt på morgonen och fortsatte i egen minibuss mot Kanha National Park. På vägen dit stannade vi för lunch i Bheraghat där vi fick ta en titt på Dhuardhar-vattenfallen. De var väl fina, men inte bland de största vi sett. Dock ett ganska välkommet avbrott i resandet. Indu köpte små elefanter i sten som vi fick. 

Safari i Kanha National Park

Vi körde på i ganska högt tempo för vi ville göra en extra safari när vi kom fram till parken och Mogli Resort på eftermiddagen. Indu ringde och bokade extra bilar och vi kunde åka iväg på vår första safari vid 15.30-tiden. Tyvärr såg vi inga tigrar, men en hel del andra fina djur.  Man åkte i öppna jeepar, vilket vi alltid tyckt verkade vara det bästa sättet att se djur. Totalt sett ändå en ganska behaglig första safari.

Spotted Deer

Schakal med nyfångat byte

Dag två gjorde vi två safaris (tidig morgon/sen eftermiddag) och mitt på dagen åt vi en lätt lunch och låg och solade/slöade lite vid poolen. Första safarin såg vi en tiger på långt håll + som vanligt en hel del andra djur.

De första timmarna var, hur otroligt det än låter, väldigt kylslagna. Khana var en lite dålig park eftersom det var mycket buskar nära vägarna, vilket gjorde det svårt att se djur på en hel del ställen.

På eftermiddagen såg vi två tigrar. Den ena tigern såg vi knappt alls eftersom alla andra bilar som stod bättre till inte ville samarbeta. Den andra var på väldigt långt håll. Men visst, med ett bra teleobjektiv så kunde man säga att vi sett någon tiger denna dag. På denna tur fick vi även se en björn, även fast det var lite skymd sikt.

Ung tiger (8-9 månader)

Ung tiger (8-9 månader)

26-27 mars
Tidigt på morgon packade vi in oss i vår minibuss för att åka hela dagen till Bandhavgarh National Park. Vi kom fram till parken och Mogli Resort vid två-tiden och bokade även denna dag in en extra safari (en bil med chaffis och guide kostade totalt 800 kr).  Den här extra safarin på eftermiddagen ville vi inte trängas med andra och bokade en egen bil bara för oss båda eftersom det var så billigt. Redan efter 10 minuter i parken såg vi vår första tiger på ganska nära håll vid ett vattenhål.

Apa

Sedan pratade chaffisen och guiden ihop sig och åkte till ett ställe långt bort i parken. Här skulle det tydligen finnas en hona med tre ungar, så vi parkerade bilen och väntade. Det kom några fler bilar, men de tröttnade på att vänta och drog. När vi hade stått på samma fläck i mer än en timme började vi misströsta och var på väg att säga åt dem att åka någon annanstans när plötsligt tiger-mamman med sina tre ungar kom gående i djungeln. Snacka om att det blev fart på vår chaffis och guide för att skaffa oss den bästa platsen för att se dem.  Morsan + två av ungarna gick och drack vatten en bit från bilarna (det var nog bara fyra-fem bilar som såg dessa djur). Men en ung hanne på på ca 8-9 månader visade verkligen upp sig. Han hoppade upp på en stock, gick långsamt precis bredvid bilen ned till en bäck och drack vatten. Han gick förbi bilarna på bara någon meters håll. Ett magiskt ögonblick, tigrar är enormt fina djur. De andra i GAP-gruppen hade inte haft lika stor tur, tyvärr.

Nästa dag gjorde vi två safaris med samma chaffis som vi hade dagen innan. Vi såg tigrar båda gångerna, men det var verkligen svårt att toppa gårdagen. Bäst var ändå eftermiddagen när vi såg en tiger som lurade på lite mat, men maten upptäckte tigern och gick iväg. Även nu fick vi se en tiger på ganska nära håll under en ganska lång tid. På vägen ut från parken blev vår bil stoppad av någon officer, tydligen hade någon rapporterat vår chaffis eftersom vi hade en indier (GAP-guiden) med i bilen, tydligen ett vanligt sätt att tjäna svarta pengar på… Bästa parken på hela resan. Även denna dag lyckades vi pressa in en timme eller så vid poolen, det var 40 grader varmt så vi behövde verkligen svalka oss mellan safari-turerna.

28 mars
Åkte med minibussen till Khajuraho och tillbringade en stund i hotellets, Usha Bundela, fina pool. Vi åkte iväg och kollade östra tempelområdet på eftermiddagen. Visst är det fina tempel, men kanske inte riktigt i vår smak och inte heller så mycket att fotografera.

Dansuppvisning

Vi åkte vidare och såg en dansuppvisning av traditionell dans från olika ställen i Indien. Åt middag med Indu och hans bror på taket till en restaurang vid torget. Gick sedan tillbaka till hotellet i värmen och somnade ovaggade.

29 mars
Tittade på det västra tempelområdet på morgonen. Här var det lite finare tempel och omgivningar. Tyvärr hade vi en guide som tyckte om att prata och vi är väl inte överdrivet intresserade av att höra alla olika anledningar till att templen ser ut som de gör… speciellt inte när solen gassar och det är 40 grader varmt i skuggan. 

Åkte till Orchha (GAP-guiden Indus hemby, 6.000 inv) och kom dit lite efter lunch. Vi installerade oss i ett stort tält på Orchha Resort som inte riktigt var av samma klass som tälten på safaris i Tanzania eller Kenya. Slöade en timme vid poolen innan det var dags att gå ut och titta på stenar/ruiner. Vi såg solen sakta gå ned bakom bakom några av ruinerna innan det var dags för ett besök i Ram Raja tempel vid kvälls-cermonin/bön. 

Whisky tillsammans med vår guide Indu och hans polare

Innan maten passade vi på att ta lite whisky på taket till en restaurang med Indu occh hans vänner. Sent på kvällen åt vi middag på bakgården till ett litet hak, det var både billigt och gott. Det som var lite lustigt i Orchha var att  inga restauranger hade tillstånd att servera öl/alkohol (för det var för dyrt), men man kunde alltid få en öl upphälld i stora muggar.

30 mars
Rundvandring i Orchha som inkluderade ett besök på stadens stolthet, Orchha Palace från 1600-talet.  Vi gjorde även ett besök på en lokal, privat skola som bland annat sponsrades av Indu. Även vi gav ett bidrag till verksamheten. Lunchen blev vi bjudna på hemma hos Indu, där hans fru dukade fram mat som vi åt på plåtbrickor (typ fängelse-brickor) sittande på golvet. Det var väl ingen höjdare, men en inblick i hur en relativt välbeställd familj har det i vardagen. 

Vi packade ihop våra grejor och tog minibussen en ganska lång bit till Jhansi, där vi bytte till eftermiddagståget till Agra. Vi kom fram till Agra ganska sent. Den kanadensiska familjen råkade ut för ficktjuvar som försökte plocka saker ut deras små ryggsäckar, men lyckades upptäcka tjuvarna i tid. Vi checkade in på hotellet, Amar Yatri Niwas, som visade sig vara ett ganska trist hotell som låg helt ”off”. Ingen bar i närheten, så det var bara att gå och lägga sig.  

Taj Mahal

Taj Mahal

31 mars
Upp tidigt för att vara på plats när dörrarna öppnas till Taj Mahal för att se hur det ändras i takt med soluppgången. Dock enda dagen på hela resan där det inte var klarblå himmel, utan ganska mycket moln. Varmaste dagen på resan med 44-45 grader… Vi hade en guide i Taj Mahal som visade exakt var vi skulle stå för att få de bästa fotona. Efter en timmes guidning i högt tempo, så lämande han oss i fred och vi fick utforska Taj Mahal på egen hand. Det var lika fint som på alla bilder, men det räckte gott med 2-3 timmar här.

Taj Mahal från en annan vinkel

Vi åkte en kort bit för att även se Agra Red Fort samt fortsatte till något stenpalats/sommarpalats en bit från Agra som vi tror hette Fatehpur Sikri Group. Som sagt, det var fruktansvärt varmt och inte det bästa klimatet att gå omkring bland en massa stenhus och öppna stengårdar. Solen hade kommit fram nu och det var 45 grader varmt, det gjorde nästan ont att gå i solen bland dessa stenhus… Alla längtade till en kall dryck och A/C i bilen.

Inte blev det bättre av att båda vi (+ andra i gruppen) blev magsjuka efter gårdagen i Orcha, kanske orsakade av lunchen eller så hade bara allas magar fått nog nu. Jag kunde knappt äta under resten av resan, men exet klarade sig lite bättre.

Vi fortsatte resan i minibuss till ett ganska fint hotell i Bharatpur som hette Udai Vilas. Här passade vi på att ta lite Indisk massage, något som var skönt för lite slitna kroppar (och knoppar).

Uggla

1 april
På förmiddagen tog vi cykelrikshaw till fågelparken Keoladeo Ghana National Park i Bharatpur. Det var en gansk lång cykeltur dit och vi trodde att vår ”chaffis” skulle dö eftersom han var smal och gammal. Men det enda som gick sönder var hans cykel. 

Vi kom till parken efter en lång torrperiod, vilket gjorde att det inte var speciellt mycket vatten i detta våtområde och därför inte heller speciellt mycket fåglar. Men det var en ganska behaglig tur i makligt tempo. 

Vi fortsatte vidare på vår resa med tåg till Ranthambore där vi tog in på Ranthambore Safari Lodge i några små bungalows som hade sett sina bästa dagar.

Jag kunde fortfarande inte äta, så middagen klarades av snabbt och vi passade på att gå och lägga oss hyfsat tidigt. Det fanns liksom inget annat att göra här…

2 april
Vi gjorde två safaris i Ranthambore National Park i stora öppna bussar/lastbilar. Den första lastbilen/bussen kom nästan en timme för sent. Alla skyllde på alla om varför det blev så, vi fick dock en timme mindre i parken än vad vi skulle fått. Nu kanske det var tur att vi blev sena eftersom vi nästan direkt stötte på en tiger som långsamt gick på vägen framför oss på väg till ett vattenhål.  Efter en stund försvann han in i bushen och vi åkte vidare till vattenhålet som han troligen var på väg till. Där samlades i stort sett alla bilar som fanns i parken till slut (och det var många!), så när tigern väl kom fram dit så skrämde några av bilarna iväg honom eftersom de rusade sina motorer och försökte köra så nära tigern som möjligt. Det var ganska skrämmande att se hur hänsynslösa de var mot djuren i denna park.  

Tiger

Vi såg en tiger på den första safarin, men inte på den andra. Guiden försökte få oss att tro att vi hade sett en tiger på väldigt långt håll. Men ingen annan i bilen än guiden lyckades se tigern, trots ganska bra kikare och teleobjektiv. Det var en väldigt vacker park, men den stora nackdelen var att det var väldigt många, stora bilar och mycket folk. Ibland kändes det nästan som om vi åkte runt på Kolmårdens Zoo…  

Totalt hade vi fått sett 14 tigrar på resan fördelat på tre olika parker. De häftigaste var ändå tiger-mamman med sina tre ungar i Bandhavgarh National Park. Dels för att tigrarna kom så nära, men också för att det var så lite bilar där vilket gjorde att det inte blev hysteriskt.

3-5 april
Vi avslutade rundturen med att ta tåget tillbaka till Delhi och hotellet. Ingen orkade med någon mer rundtur, utan vi stannade på hotellet för att vila. Jag var nu väldigt dålig och jag orkade knappt ta mig utanför hotellet. Gap-guiden Indu och exet gick iväg till ett sjukhusapotek och fick med oss några piller som skulle hjälpa mot magproblemen.  På kvällen var det avslutningsmiddag med GAP-gruppen på Crossroads och vi passade även på att, förutom dricksen, ge lite gåvor till guiden (Whisky och cigg).

En av alla ”konstiga” fåglar som vi såg

Dag nummer två skulle vi ha shoppat, men jag låg utslagen på hotellet med magproblem och dessutom var det ordentligt varmt. Vi var mest på hotellet och vilade/läste, på kvällen gick vi ut och åt västerländsk mat för första gången på länge. Tänk vad gott en pizza kan smaka när magen är i uppror och har lagt av efter all indisk mat och bakterieflora.

Tidigt sista dagen tog vi en taxi ut till flygplatsen och flög hem med Finnair som körde med gammalt, trångt flygplan eftersom leveransen av deras Airbus-plan var försenade. Det var dock inte hela världen, men visst var det ganska mycket sämre standard och service på detta plan. Men vi var på väg hem efter en ganska jobbig, men rolig, resa. Nästa resa blir nog bara en resa till något badställe där man kan ligga och bara ta det lugnt med en paraplydrink i handen…

Annonser

Annonser

%d bloggare gillar detta: